Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европа с по-чист въздух заради коронавируса

Въведените ограничения за придвижване и различни дейности заради коронавируса намалиха замърсяването на въздуха в цяла Европа. Това показват редица сателитни снимки. По данни на Европейската агенция за околна среда, хората, които живеят в градове със замърсен въздух, имат по-слаба имунна система и съответно са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19.
Доколко радостна е тази статистика на фона на пандемията- коментар по темата за Радио Благоевград направи Боян Рашев, експерт по управление на околната
среда и ресурсите:

Връзката е много по-сложна. Най-прекият ефект, който се вижда е свързан с това, че общо взето икономическият живот спира. Предприятията затварят, хората потребяват по-малко енергия, съответно това, което виждаме на пръв поглед, е че намалява замърсяването на въздуха. Ефектите всъщност са много по-сложни. Ефектът от това как епидемията ще въздейства върху качеството на въздуха в по-дългосрочен план е много свързана с това как епидемията въздейства на икономиката като цяло“.

Според Боян Рашев пандемията от коронавирус ще ни направи много по-бедни и именно това ще доведе до влошаване на качеството на въздуха в близко бъдеще:

Голяма част от хората ще преминат към по-некачествени и по-мръсни горива, разбирайте дърва и въглища. Мръсният въздух навсякъде е проблем на бедността и епидемията ще го увеличи този проблем“.

Като най-значимия замърсител за въздуха в България експертът посочва фините прахови частици:

Чист въздух в градовете има там, където хората масово се отопляват с чисти енергийни източници – централизирана топлофикация, газ, електричеството.“, посочва още Рашев.

Повечето големи и чисти градове в богата Европа се отопляват на топлофикация или газ. Другият важен фактор е нивото на използване на обществен транспорт, обновлението и поддръжката на автомобилния парк и използването на повече коли на бензин, газ или ток.

Разговорът с Боян Рашев чуйте в звуковия файл:


Вижте още

Изложба по случай 24 май е експонирана в общинския парламент в столицата на Черна Гора

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в залата на общинския парламент на столицата Подгорица , Посолството на Република България в  Черна гора организира  представяне то на изложбата  „ Книги, посоки, публики “  н а  Националната  библиотеката  "Св. Св. Кирил и Методий". Изложбата беше откри..

публикувано на 26.05.20 в 18:04
Адриана Стоименова

Адриана Стоименова: Над 220 хиляди лица са запазили своята заетост по Програмата 60 на 40

„99 хиляди лица са регистрираните безработни в Бюрата по труда в цялата страна към 19 май„ – съобщи за Радио Благоевград заместник – министърът в социалното министерство Адриана Стоименова, по време на посещението си в Благоевград миналата седмица. „Въпреки това, над 220 хиляди лица са запазили своята заетост по Програмата 60 на 40, като..

публикувано на 26.05.20 в 15:33
Цветелина Петрунова

Представяме ви Цветелина Петрунова – от студиото на Радио Благоевград до Берлинале

Млада, умна и одухотворена – Цветелина Петрунова – едно момиче от Благоевград, което по пътя на мечтите тръгва от младежкото предаване на Радио Благоевград "Тийн зона" и стига до първия ред на международния филмов фестивал Берлинале.  В интервю на Спаска Зашева за предаването "Неделя у дома" на Радио Благоевград, Цветелина споделя, че опитът, който..

публикувано на 26.05.20 в 14:33

Онлайн училищна панорама за децата на Благоевград

Онлайн училищна панорама ще проведе утре на фейсбук страницата си Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Това е осмо поред издание на инициативата, която е съвместна с Община Благоевград.  "През целия ден ще се предоставя актуална информация за възможностите за прием в първи клас, както и след седми и дванадесети клас...

публикувано на 26.05.20 в 13:12
Д-р Веселка Мончева

Новозаразените с covid-19 през последната седмица в област Благоевград са от гоцеделчевските села

„Към момента 143 лица са с положителни резултати за covid -19 в област Благоевград. Под домашна карантина са 103 лица, от тях 30 са излекувани. Хоспитализирани са 31, на интензивно лечение е 1, починалите са 8“ – това е обобщението, което направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните..

публикувано на 26.05.20 в 11:29

На детска градина при стриктни противоепидемични мерки

Детските градини в община Благоевград от днес приемат своите възпитаници. Създадена е необходимата организация на дейностите съобразно конкретните мерки и в синхрон със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, установи репортерска проверка на Радио Благоевград. Детска градина „Детелини“ днес отвори широко вратите си за..

публикувано на 26.05.20 в 09:30

Отново на градина. Как да подготвим психически децата си?

Повечето детски градини и ясли в страната от утре (26 май) ще подновят работата си. Забавачките бяха затворени от 16 март заради епидемията от коронавирус и са сред последните обекти, които получават разрешение за работа от властите. Посещението е по желание и се препоръчва по възможност децата да останат вкъщи. Много родители, чийто отпуск..

публикувано на 25.05.20 в 17:30