Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС с два горещи телефона: за COVID-19 и за агресия над медици



 Българският лекарски съюз разкри телефон за въпроси и сигнали, свързани с липса или недостиг на лични предпазни средства сред лекарите и специалистите по здравни грижи по повод обявеното извънредно положение в страната заради COVID-19.

  Медиците могат да се свържат с БЛС на телефонен номер

02/ 9 07 07 08.

  Причината БЛС да откри тази телефонна линия са зачестилите сигнали до съсловната организация за недостиг на лични предпазни средства от лекари и специалисти по здравни грижи.


  На телефон 02/9 07 07 07 могат да бъдат подавани сигнали за упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи. Те ще бъдат  незабавно предавани до Главния прокурор.


Обажданията и на двете телефонни линии ще се приемат в работни дни между 9:00 и 17:00 ч. През останалото време сигналите ще бъдат записвани на гласова поща и обработвани в рамките на обявеното работно време.

„Тези два телефона работят от понеделник, единият бе свързан със събитие, което е от около 2 месеца – сключване на споразумение с Прокуратурата за подаване на бързи сигнали от цялата страна за насилие над медици. Поради това, че трябваше да бъде осигурена програма и софтуер за този телефон, се включва сега. Използвахме възможността да пуснем още един телефон на база същото приложение, който е актуален към момента във връзка с коронавируса – за проблеми с личните предпазни средства“това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

  Д-р Маджаров посочи, че продължава Националната кампания на Българския лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“, зад която с името и лицето си застана футболната звезда Димитър Бербатов. До момента са събрани над 180 000 лева. „Изпратили сме в страната над 35 000 маски, очила 3 200 броя, костюми за еднократна употреба 6 200, за многократна 500, предпазни костюми над 500, което включва гащеризони и костюми, шлемове – 800, повече от 1 тон дезинфектант в лечебните заведения. Имаме дарители на храни, които не са лични предпазни средства, но уважаваме желанието на всеки, който желае да дари, като ги разпределяме според това какви нужди имат регионалните колегии“

  Председателят на БЛС съобщи, че до Регионалната лекарска колегия в Благоевград и областта са разпределени на четири транша следните лични предпазни средства: еднократни маски – 1000 бр., маски за многократна употреба нетъкан текстил – 300 бр., трислойни маски за многократна употреба – 1 300 бр, предпазни очила – 180 бр. защитни облекла за еднократна употреба – 270 бр. ръкавици – 2000 бр. гащерризони с висока защита – 26 бр., престилки за многократна употреба – 110 бр. Доставките на лични предпазни средства до РЛК Благоевград са разпределени до лечебните заведения вграда и областта. Освен това всички филиали на ЦСМП в областта – Благоевград, Сандански, Петрич, Разлог, Якоруда, Гоце Делчев, Симитли, Кресна, Банско и Сатовча са получили гащеризони с висока защита.


Ако искате и Вие да се включите в кампанията на Българския лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ и да помогнете за осигуряването на маски, предпазни облекла, дезинфектанти и медицински изделия за болниците и медицинския персонал в цялата страна, може да го направите чрез дарение на:

Титуляр: Български лекарски съюз

Банка: Райфайзенбанк

IВАN: BG02 RZBB 9155 1004 8098 44 BGN

BIC: RZBBBGSF

Основание: Дарение COVID-19

Кампанията „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ е отворена за всеки, който би искал да помогне на българските лекари, сестри, санитари и целия медицински персонал. Вярваме, че ще има желаещи да дарят директно маски, предпазни облекла, дезинфектанти или медицински изделия. Всички те могат да го направят като се свържат с Български лекарски съюз на: blsus@blsbg.com.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09