Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стартира Национална благотворителна кампания „Да помогнем на най-уязвимите“

Стартира кампания в помощ на пациентите с онкологични заболявания и отделенията за лечението им. Националната благотворителна кампания „Да помогнем на най-уязвимите“ ще осигурява защитни средства и тестове за пациенти и медици.

  Кампанията е организирана от Сдружение „Спри рака“ с подкрепата на Портал на пациента – www.portalnapacienta.bg  Мисията е да се съберат средства за дезинфектанти, защитни средства – маски, шлемове, ръкавици, облекла, както и тестове за covid-19. Те се закупуват и предоставят на онкологични отделения и комплексни онкологични центрове.  Защото пациентите с рак са особено уязвими, а covid-19 засяга преди всичко хора със слаба имунна система, каквито са онкологичните пациенти.

  „Преминалите, и в момента лекуващите се от онкологични заболявания, са  много специфична  група и са с понижен имунитет. Не бива радикално да прекъсват лечението си без консултация със специалист. Хората, страдащи от тези заболявания от страх да не се заразят с Covid-19 прекъсват лечението си, което може да се окаже фатално за бъдещото развитие на болестта им. Именно заради това стартирахме тази Национална кампания – тя не е само за набиране на средства, тя е и информационна кампания. Ние предлагаме на пациентите и лекарите информация за това какво се случва, какви са начините да се избегне тази опасност, която притеснява хората, но да продължат лечението си. За съжаление Американската асоциация на онкоболните смята, че бройката на тези пациенти значително ще се увеличи“  –  заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград Росица Касабова, председател на Сдружение „Спри рака“. Тя съобщи, че за два дни са получили 250 литра дезинфектант, който днес ще бъде доставен в пет клиники, както  маски и шлемове. Събраната сума е над 5 000 лева. „Благодаря на гражданите и на фирмите, които са много отзивчиви, защото при нас и малкото е много“ – каза Касабова и уточни, че всеки, който иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на Сдружение „Спри рака“, която е публикувана на Фейсбук страницата на сдружението и на уеб сайта:

BG11DEMI92401000169397.

Интервюто на Лалка Радкова с Росица Касабова можете да чуете в звуковия файл – > 

Росица Касабова

Галерия

Вижте още

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22

В село Логодаж се подготвя подписка

Жители на село Логодаж недоволстват от идеята за бъдещо изграждане на приют за бездомни кучета в района на селото.  Кметът на селото Пламен Червенков е получил информация от общината за подготвяния терен. Според него той е неподходящ. Намира се близо до селото в район, в който вече немалко жители на селото и на Благоевград са закупили парцели...

публикувано на 03.12.20 в 12:16

Виктория Георгиева: Предстои тепърва да избираме песента за Евровизия 2021

Виктория Георгиева - VICTORIA, ще бъде българският представител на 65-тото издание на Евровизия, което ще се проведе през 2021 година. Тя трябваше да представи страната ни на Евровизия 2020 в Ротердам с песента “Tears Getting Sober”, но музикалната надпревара беше изместена за 2021 година заради пандемията от коронавирус в Европа. „И..

публикувано на 03.12.20 в 11:14

"Декември без отпадъци" или как и природата да празнува с нас

Декември е месец на празниците, но това води и до изхвърляне на огромни количества отпадъци. Затова 25 неправителствени организации започнаха кампанията „Декември без отпадъци“, чиято цел е да намалим свръхконсуматорството и разхищението на храна и не само.​ По думите на Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" о коло..

публикувано на 03.12.20 в 10:16

Дела чрез видеоконферентна връзка в Окръжен съд – Благоевград

Чрез видеоконферентна връзка ще се водят делата в Окръжен съд – Благоевград. Това е част от мерките които предприема съдът в условията на пандемия. „Едно от основните условия, за да бъде реализирана електронна връзка в гражданския процес, е страните-участници да са изразили изричното си съгласие. Всяка страна може да поиска да участва в..

публикувано на 02.12.20 в 17:33