Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зорка Тумбакиева: Банско притежава целия природен потенциал за туризъм

Безспорен факт е, че един от най-засегнатите стопански отрасли у нас и по света заради пандемията от COVID-19, е туризмът. Той е напълно блокиран. И в момента е абсолютно невъзможно да се правят дори и леки прогнози за бъдещото му възстановяване. А основната причина за това е, че секторът е напълно зависим от човешкия фактор. И като продукт, и като потребител. Това мнение изрази в следобедния блок на Радио Благоевград Зорка Тумбакиева, секретар на браншовия съюз в Банско. Планинският център в последните години попадна на световната туристическа карта не само като зимна дестинация, но и като територия, развиваща целогодишно този вид икономическа дейност.

Преминал през няколкоседмичната карантинна блокада, днес градът се опитва да продължи в новите обстоятелства, казва г-жа Тумбакиева.

Трудно се говори в бъдеще време не само за сектор „туризъм“, но и за всички други отрасли в икономиката. Дори и държавата да предприеме някакви действия, то основните тежести си остават за всеки един отделен елемент в бизнеса. Някои ще оцелеят, други – не, е становището на Зорка Тумбакиева. Ако туристите не тръгнат към обектите и природните забележителности, няма как да се очаква оборот. Тези процеси, през които като световно общество преминаваме, едва ли ще доведат до някакво по-сериозно обединение на местна почва в отделните браншови съюзи, смята г-жа Тумбакиева. Защото в по-голямата си част ние, българите, преди всичко мислим от първо лице, единствено число. Но, все пак, пандемията ще ни промени по отношение на приоритетите, казва още тя. И обобщава, че въпреки всичко, Банско винаги ще притежава целия природен потенциал за да има туризъм.Вижте още
Сашо Стоицов

Covers… да рамкираш чувства – изложба на Сашо Стоицов в галерия “Аросита“

Covers се нарича изложбата на Сашо Стоицов, един от художниците бунтари, извършили голямата промяна в българското изкуство в последните десетилетия на миналия 20 век, която беше открита тази седмица в столичната галерия „Аросита”. Тя несъмнено е важно арт събитие, не само за това, че авторът й повече от три десетилетия е в авангарда на най-интересните..

публикувано на 06.06.20 в 20:35

Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия

В края на Първата световна война десетки хиляди души биват покосени от мистериозна болест, която не е напълно разгадана и някой ден може да се завърне. Пространството се стеснява и тялото, сковано, се превръща в затвор. Безизразното лице наподобява маска. Очните ябълки се въртят, устните се гърчат, главата и крайниците се тресат в конвулсии. Т.нар. сънна..

публикувано на 06.06.20 в 16:15
Здравко Карадачки

Здравко Карадачки: По-добри сме от “Миньор“

  Странни  неща се получават в българския футбол –  в Югозападната лига, след като първенството бе прекратено, БФС  обяви „Миньор“ (Пк) за първи в крайното класиране. Макар официално все още футболната ни централа да няма становище по казуса, перничани ликуваха след осемгодишно обитаване на третото ниво в българския футбол и с кански мъки се върнаха..

публикувано на 06.06.20 в 15:35
Георги Тренчев

Д-р Георги Тренчев: Образованието в България се нуждае от революция!

„Вълнуващ момент за мен. Приемам наградата и като признание за работата на всички,  които работим в училището, на целия ни екип за всичко, което сме постигнали през годините, особено в последните години, през които се стремим да въведем новости в образованието“ –   каза за Радио Благоевград д-р Георги Тренчев, от 23 години директор на началното..

публикувано на 06.06.20 в 10:58

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31