Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Петя Банкова: На Великден – да отворим сърцата си и да дарим надежда!

2
Доц. Петя Банкова
Снимка: личен архив

Великден е смятан за най-големия християнски празник. Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят.

На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан.

В българската народна култура народните вярвания осмислят всеки религиозен празник по един много естествен начин, обяснява доц. д-р Петя Банкова, етнолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Подвигът на Спасителя не е само спасение за човечеството, а за целия свят. На Великден светът излиза от мрака, студа, от зимата и тръгва към светлината, пролетта и възраждащата се природа. Във Великден виждаме всички моменти от нашето битие - поглед към нашите покойни близки, защото на такива светли празници е добре да се обърнем с памет и доброта към тях, поглед към младите, към тези, на които им предстои да създадат семейство, да увеличат рода и разбира се поглед навътре към себе си.“, казва доцент Банкова.

Този Великден е по-различен за всички хора. Сполетяла ни е беда и това изисква от нас някакво определено поведение, това за добро или лошо изисква да се вгледаме в себе си, да се смирим и да погледнем на Великден, като едно събитие, което изисква от нас да си припомним ценностите, които празникът носи.“


Една от първите ценности, на която учи традицията е да бъдем щедри, да бъдем дарители. Не случайно, когато се преброяват боядисаните яйца, основен символ на празника, броят  се за всички в семейството и рода, за съседите, но се оставят и за всеки непознат, за скитника, за бедните... Прието е, че на Възкресение Христово трябва да бъдем щедри не само към най-близките, а да отворим сърцата си и за околните. Христовата вяра е любов към ближния. Нека този Великден да дарим! Да дарим усмивка, да дарим яйце, да дарим надежда!“  – Това послание отправя доц. д-р Петя Банкова, етнолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и пожелава „Светли празнични дни!“.


Галерия

Вижте още

Ученици и учители с едномесечен безплатен достъп до образователна платформа

От днес всички ученици са в условия на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки. Възможност да получат безплатен достъп до електронни учебници и до стотици други образователни ресурси - видеоуроци, тестове, упражнения, предлагат от издателство "Просвета", които дават едномесечен безплатен достъп до тяхната платформа е-Просвета на..

публикувано на 30.11.20 в 18:20

От -12 до 17 градуса през декември

Със сняг изпратихме месец ноември. На много места в страната се образува снежна покривка, в София тя достигна 15 см. "Това се дължи на преминаващ студен атмосферен фронт, в комбинация със средиземноморския циклон, който преминава южно от Балканския полуостров. Очакваме спиране на валежите и разкъсване на облачността. На 1 декември сутринта ще бъде..

публикувано на 30.11.20 в 17:46

Конкурсът „Дърво с корен“ отново търси историите на любими дървета

За 11-а поредна година фондация „ЕкоОбщност“ организира онлайн конкурса за любимите на хората дървета. Екипът на фондацията за пореден път събира историите за впечатляващите дървета, които са се превърнали в емблема на дадено населено място или в пазители на родовата памет. „Конкурсът търси живата връзка с природата и припомня огромната роля..

публикувано на 30.11.20 в 17:16
Иван Милушев,

Иван Милушев с награда от Балканското квадриенале на живописта “Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020

Художникът Иван Милушев, който е и директор на Градската художествена галерия в Благоевград, получи награда от петото издание на Балканското квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020. Повече от 200 участници от 8 държави са изпратили близо 300 творби за събитието, вдъхновени от вековната мъдрост на древния..

публикувано на 30.11.20 в 15:26

Хранителните добавки са по-търсени от биопродуктите

Оказва се, че във втората вълна на пандемията от COVID -19, търсенето на биопродукти осезаемо е намаляло в Благоевград, за сметка на хранителните добавки, които продължават да се купуват. Това установи репортерската проверка на Радио Благоевград в няколко биомагазина и в едра дрогерия в областния център. Единият от специализираните..

публикувано на 30.11.20 в 15:03

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун, макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града.  Положението стана още по- тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации за..

публикувано на 30.11.20 в 12:19

Дора Минева: И издатели, и разпространители не научиха докрай урока си

Това заяви в предаването за литература  на Радио Благоевград "Страници", с водещ Валентин Дишев, преводачът и издателят Дора Минева. "Не мога да се оплача от работата си с нашите разпространители... Напротив, много издатели и досега правят доста неща в ущърб на книжарниците и на разпространението – най-вече в това, че с тези непомерно големи отстъпки те..

публикувано на 29.11.20 в 18:57