Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блажка Димитрова от "Нулев отпадък": Природата в момента си почива от нас


"Отнасяйте се добре към Земята. Вие не сте я наследили от своите родители, а сте я взели назаем от своите деца.'' се казва в една кенийска поговорка. За 50-и път днес се отбелязва Международният ден на Земята. Тазгодишната тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата - огромното предизвикателство на нашето съвремие". 

Блажка Димитрова е от младите хора в България, които са посветили живота и вдъхновението си на обществени каузи. Една от тях - да преподава философията на "нулевия отпадък", както в училища пред подрастващите, така и в големи фирми - пред бизнеса. Автор е на книгата "Живот с нулев отпадък в България", посветена на практични съвети относно живота без отпадъци. В нея Блажка е събрала целия си опит по темата, като дори е включила и личните си рецепти за козметични продукти, почистващи препарати и домашно приготвена храна. Създател е и на Сдружение "Нулев отпадък" България, което днес празнува втория си рожден ден.

"Все повече стават хората, които се вълнуват от по-екосъобразния начин на живот, както и от философията на нулевия отпадък. По отношение добрите статистики за рециклиране в България трябва да бъдем внимателни. Данните са подвеждащи и има още много да се работи и много да учим. В световен мащаб само 9% от пластмасата е рециклирана, което е изключително малък процент. Добрата новина е, че много нови машини влизат в компаниите за оползотворяване на отпадъка и успяват да рециклират все по-големи количества и все по-неочаквани материали, като стиропора, например", каза в интервю за Радио Благоевград Блажка Димитрова.

По думите й пандемията се отразява добре на природата, която "в момента си почива от нас".

(Цялото интервю на Елеонора Тахова с Блажка Димитрова чуйте в звуковия файл...)

„Човечеството вече живее на екологичен кредит, а всички ние сме тези, които можем да променим това“, казва управителят на Сдружение „Нулев отпадък“ България. Тя и нейните колеги са приели присърце идеята да пазят природата и въобще всичко, което ни заобикаля и да живеят така, че да пазят максимално ресурсите около нас. Редовно правят и обучения, в които обясняват как да живеем с „нулеви“ отпадъци и защо е важно да спазваме петте прости принципа на „zero waste”, а те са:

1. Refuse – Отказвам това, от което нямам нужда.

Задавате ли си въпроса „Наистина ли имам нужда от това?“, когато правите някаква покупка?

2. Reduce – Намалявам употребата на нещата, от които имам нужда.

Има едно движение, обобщено под думата „Reducetarian“. Идеята му е да започнем да се борим с консуматорската си природа, като намалим употребата на всичко – от храна, през дрехи, до техника.

3. Reuse– Използвам многократно нещата, от които имам нужда.

Дрехите! Не можем без тях, нали? Сериозен проблем на много жени е трупането на дрехи, чанти и обувки, които залягат в гардероба и се носят веднъж или два пъти.

4. Recycle – Рециклирам всичко, което не попада в предишните три групи.

Кутии от мляко, опаковки на хранителни продукти, капачки, стъкло, хартия, метал и куп други неща, които ежедневно изхвърляме в кофите за боклук. Повечето от тези неща можем да рециклираме успешно.

5.Rot – Компостирамe всичкия органичен отпадък от кухнята. Наличието на компост е идеален източник на чиста тор.

Еврокомисията предупреди, че ако не се предприемат спешни мерки, през 2050 година в океаните ще плуват повече пластмасови отпадъци, отколкото риба. Редица държави вече подеха борба срещу ненужните опаковки.

"Повечето видове пластмаса се рециклират само веднъж. Хартията може да бъде рециклирана между 5 и 7 пъти, а стъклото и алуминия могат да бъдат рециклирани безкрайно много пъти. Затова помислете следващия път, когато тръгнете да си купувате нещо в пластмасова опаковка", допълва Блажка Димитрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20