Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Станимир Хасърджиев: Горещата телефонна линия 0800 14 515 е само за пациенти с хронични заболявания, тя не обслужва спешни състояния

Националната пациентска организация, съвместно с няколко дружества на лекари и медицински сестри отвори безплатна гореща телефонна линия, на която от вчера се консултират пациенти с хронични заболявания във връзка с covid-19.

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични заболявания  получават информация от специалисти в областта на кардиологията, ендокринология, онкология, пулмология, инфекциозни болести. Част от екипа е и психолог. Консултациите се извършват всеки работен ден за времето от 9 до 18 часа.

Телефонните консултации са безплатни за пациентите до края на май 2020 г. За пациенти, при които е необходима консултация по документи или преглед на резултати от изследвания, Националната пациентска организация осигурява възможност за пряка връзка с лекарите във виртуален здравен кабинет, осигурен от един от партньорите на инициативата. Подробна информация за  специалистите, които приемат обажданията, може да бъде получена от информационния портал на НПО за пациенти в условията на covid-19  - www.covid.npo.bg На тази страница ще се публикува и най-актуалната информация за хронично болни пациенти, както и информация, която би могла да бъде полезна и на лекарите им. Нови публикации, включително и научни, които е възможно до известна степен да променят подхода при определена група заболявания.

„Горещата телефонна линия е дарение от един от мобилните оператори. Тя цели да подава информация към хора с придружаващи хронични заболявания. Много от тях си стоят в къщи, страхувайки се дори да се обърнат към лекар и лечебно заведение. Ето защо тази линия цели точно това – да информира тези пациенти, да отговаря на въпросите им, съответно да ги насочва към подходящите лекари и лечебни заведения. Лекарите ще решават проблеми без да се налага пациентите да излизат от дома си. Това ще бъде и целта ни от тук нататък – хронично болните да избягват всякакви ненужни за тях рискове“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

 Д-р Хасърджиев уточни, че горещата телефонна линия 0800 14 515 е само за хронично болни хора с конкретни въпроси, свързани със заболяването им и covid-19. „Молбата ми към всички е да не се обаждат  със всякакви въпроси. Това е линия, на която единствено и само хора с хронични придружаващи заболявания могат да задават въпроси. Това не е спешен телефон, който обслужва спешни състояния, или на който могат да се обаждат за някакви здравни въпроси“.

Откриването на горещата телефонна линия 0800 14 515 е първия етап от дългосрочната кампания на Националната пациентска организация в подкрепа на хората с хронични заболявания. „Това е единствения начин да започнем да излизаме от строгите карантини мерки. Само при положение, че съумеем да създадем такава система, която да предпазва хората, най-уязвими на инфекцията. Подготвили сме пакет от мерки, които вече обсъждаме с българските институции и те са насочени към хората с придружаващи заболявания. Как да бъдат обслужвани в къщи, включително и ако се налага посещение на лекар в техния дом, ако се налага посещение на лаборант, който да  вземе кръвни проби, но да се избегне всякаква възможност тези хора ненужно да се разхождат по лечебни заведения, само да си вземат един документ или рецепта“ – каза в заключение д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Интервюто на Лалка Радкова с д-р Станимир Хасърджиев можете да чуете в звуковия файл – > 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54