Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Станимир Хасърджиев: Горещата телефонна линия 0800 14 515 е само за пациенти с хронични заболявания, тя не обслужва спешни състояния

Националната пациентска организация, съвместно с няколко дружества на лекари и медицински сестри отвори безплатна гореща телефонна линия, на която от вчера се консултират пациенти с хронични заболявания във връзка с covid-19.

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични заболявания  получават информация от специалисти в областта на кардиологията, ендокринология, онкология, пулмология, инфекциозни болести. Част от екипа е и психолог. Консултациите се извършват всеки работен ден за времето от 9 до 18 часа.

Телефонните консултации са безплатни за пациентите до края на май 2020 г. За пациенти, при които е необходима консултация по документи или преглед на резултати от изследвания, Националната пациентска организация осигурява възможност за пряка връзка с лекарите във виртуален здравен кабинет, осигурен от един от партньорите на инициативата. Подробна информация за  специалистите, които приемат обажданията, може да бъде получена от информационния портал на НПО за пациенти в условията на covid-19  - www.covid.npo.bg На тази страница ще се публикува и най-актуалната информация за хронично болни пациенти, както и информация, която би могла да бъде полезна и на лекарите им. Нови публикации, включително и научни, които е възможно до известна степен да променят подхода при определена група заболявания.

„Горещата телефонна линия е дарение от един от мобилните оператори. Тя цели да подава информация към хора с придружаващи хронични заболявания. Много от тях си стоят в къщи, страхувайки се дори да се обърнат към лекар и лечебно заведение. Ето защо тази линия цели точно това – да информира тези пациенти, да отговаря на въпросите им, съответно да ги насочва към подходящите лекари и лечебни заведения. Лекарите ще решават проблеми без да се налага пациентите да излизат от дома си. Това ще бъде и целта ни от тук нататък – хронично болните да избягват всякакви ненужни за тях рискове“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

 Д-р Хасърджиев уточни, че горещата телефонна линия 0800 14 515 е само за хронично болни хора с конкретни въпроси, свързани със заболяването им и covid-19. „Молбата ми към всички е да не се обаждат  със всякакви въпроси. Това е линия, на която единствено и само хора с хронични придружаващи заболявания могат да задават въпроси. Това не е спешен телефон, който обслужва спешни състояния, или на който могат да се обаждат за някакви здравни въпроси“.

Откриването на горещата телефонна линия 0800 14 515 е първия етап от дългосрочната кампания на Националната пациентска организация в подкрепа на хората с хронични заболявания. „Това е единствения начин да започнем да излизаме от строгите карантини мерки. Само при положение, че съумеем да създадем такава система, която да предпазва хората, най-уязвими на инфекцията. Подготвили сме пакет от мерки, които вече обсъждаме с българските институции и те са насочени към хората с придружаващи заболявания. Как да бъдат обслужвани в къщи, включително и ако се налага посещение на лекар в техния дом, ако се налага посещение на лаборант, който да  вземе кръвни проби, но да се избегне всякаква възможност тези хора ненужно да се разхождат по лечебни заведения, само да си вземат един документ или рецепта“ – каза в заключение д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Интервюто на Лалка Радкова с д-р Станимир Хасърджиев можете да чуете в звуковия файл – > 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37