Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Тодоров: Има разлика в реакциите на дрогиран и пиян шофьор

2
Владимир Тодоров

„Масово, през последните години, младите хора употребяват наркотици. Това е един бич, който в съвременната цивилизация не е решен в нито една държава по  света“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му, особено опасно е дрогиран или пиян шофьор да се качи зад волана, защото тогава той става опасен не само за себе си, но и за околните.

„В такава ситуация, такъв шофьор става терорист. В такава обстановка, първо имаме едно превъзбудено емоционално състояние, с високи нива на адреналин, което създава усещане за свръхспособности. От друга страна обаче, имаме много грешна преценка за дистанция, за разстояние, за габарити на колата и на пътя. Освен това, реакциите са забавени. Ако, при нормално състояние, при възникване на дадена ситуация, на един нетрениран шофьор му трябва секунда – секунда и половина, за да натисне педала на спирачката, то при пияни и дрогирани шофьори, това време е три-четири пъти повече“ – уточни автомобилният експерт.

Той е категоричен, че има разлика в реакциите на пияните и дрогираните шофьори, затова има разлика и в законодателството, което наказва подобни нарушения.

„При пияните шофьори се мери концентрацията и един пиян шофьор може да бъде хванат в момента или няколко часа след като е употребил алкохол, след което той изтрезнява и след 12 - 15 часа вече уредите не го засичат. Не е така обаче, при наркотиците. Там, Законът казва, че дори и да си употребил преди два, три или пет дена, ако тестът или кръвната проба засекат наличие на наркотици, се носят същите негативни последици, а именно – отнемане на книжка, сваляне на регистрационни номера, а пък, ако има и произшествие с пострадали, и лишаване от свобода“ – обясни още Владимир Тодоров.

Той коментира, че и в момента законодателните наказания за такива провинения са доста високи.

„По-скоро, трябва да има друг подход. Това, което ние предлагаме е конфискуване на автомобила, когато се залови дрогиран шофьор, независимо, чия собственост е този автомобил. Ние смятаме, че това предложение е работещо, защото голяма част от тези младежи, карат автомобилите на родителите си, които са скъпи. Така че, ще има и един вътрешен контрол в семейството, как се дава автомобила и на кого се дава“ – категоричен е Владимир Тодоров.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Тодоров: 


Галерия

Вижте още

Лятна библиотека с възпитателен ефект

Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отг оворност към..

публикувано на 27.07.21 в 09:34

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29

Големите спортни надежди от малкия Благоевград

Летният сезон е символ на почивка, отдих и веселие. Но това лято е повече от спортно. Наскоро приключиха Европейското първенство по футбол и Копа Америка, които екзалтираха футболните запалянковци. В момента тече олимпиадата в Токио, която стана реалност, въпреки обстоятелствата през последната година. Затова екипът на Радио Благоевград..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Развитието на икономиката зависи от младите хора

В това се убеждаваме и от работата на Агенцията за корпоративно развитие.  Новите идеи могат да дойдат от младите специалисти. Много от тях нямат опит в работата, затова трябва да им се помага, но всичко трябва да бъде в рамките на разумното.  Агенцията за корпоративно развитие е създадена през 2021 година.  За пет години екипът на..

публикувано на 26.07.21 в 09:10
Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: Идентичностният патриотизъм създава поданици

В предаването на Радио Благоевград за история и национална култура днес припомнихме интервю с проф. Ивайло Дичев, в което той предлага за размисъл две понятия: "естетически" (или идентичностен) и "граждански" патриотизъм. Първият се изразява в съзерцанието на величието на миналото, в преклонението пред подвизи на царе и пълководци и "величието на предците..

публикувано на 25.07.21 в 22:52

Гергана Сандъкчиева: В планината децата и младите хора стават по-добри

„В планината децата и младите хора стават по-добри. Те изпитват респект към високата планина. Дисциплината, поведението, отношението им един към друг - децата стават различни, променят общуването си и там, долу в града. Това ни радва, защото промяната е положителна“ с удовлетворение сподели за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева от..

публикувано на 25.07.21 в 10:09

Светослав Стойков: И при ограничен бюджет чрез подхода „стъпка по стъпка“ може да се постигне високо ниво на енергийно обновяване на дома

Подходът „стъпка по стъпка“ означава да извършим поетапно качествени подобрения в нашата сграда по начин, по който да можем да продължим след време да надградим с останали мерки“, разясни същността на подхода в интервю за Радио Благоевград Светослав Стойков от екологичното сдружение „За Земята“. Той посочи каква последователност на дейностите е..

публикувано на 25.07.21 в 10:05