Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

180 неправителствени организации и граждани са срещу измененията и допълненията в Закона за достъп до обществена информация

Във времето на действие на Закона за извънредното положение правото на достъп до обществена информация става още по-важно. Гражданите трябва да знаят как работят държавните и общинските институции и какви решения вземат. 

На 22-ри април 2020 година Програма Достъп до обществена информация внесе в Народното събрание становище срещу предложението за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация. Оказва се, че това становище само за три дни (при това неработни) е подкрепено от 180 обществени организации и граждани. 

Също така стана известно, че на 5-и март тази година група народни представители внасят проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. Там, в преходните и заключителните разпоредби се предлагат именно промените в Закона за обществена информация. От разговора с ръководителя на правния екип на Програма Достъп до обществена информация Александър Кашъмов стана ясно, че подобна практика е позната и от преди години, както и от дейността на предишни състави на Народното събрание. 

Ще очакваме какво ще решат народните представители след внесеното становище, а вие може да чуете разговора на Иван Лазов с Александър Кашъмов:Вижте още

Нидал Алгафари: Исках да говоря за тема "табу"

Тази вечер, по покана на Община Благоевград, в зала „22 септември“ Нидал Алгафари гостува с романа си в два тома „Рано или късно“. Преди него Алгафари има издадени четири книги („Боже, защо господ лъже“, „Алах, милост нямаш ли“, „Любиш ли, ти Бог си“, „Орисани да избираме), но и тях той представя като един роман. Присъстващите имаха възможност да..

публикувано на 28.10.20 в 19:36

От утре учениците отново преминават към онлайн обучение

От вчера знаем, че учениците от средния курс,както и студенти те,отново започват онлайн обучението. Заповедта е на министъра на здравеопазването и засега онлайн-обучението в страната е за срок от две седмици. Причината е в продължаващата пандемия от COVID-19. За съжаление Благоевград е на първите места по брой на болни.  Направихме репортерска..

публикувано на 28.10.20 в 11:45
Светлозар Петров

Светлозар Петров: Младите хора търсят работа, има предусещане за криза

Светът в карантина със сигурност е нерадостно място - забрани, ограничения, адаптиране към нови обстоятелства.  Епидемията от COVID-19 по света има мащабен ефект върху всеки един аспект от живота. Ограниченията в ежедневния живот във всички държави доведоха до закриване и на много компании и освобождаване на персонал - постоянно или временно...

обновено на 27.10.20 в 19:31

ЮЗУ "Неофит Рилски" се подготвя за преминаване към дистанционно обучение

Югозападният университет „Неофит Рилски“ се подготвя за плавно преминаване към дистанционна форма на обучение. Към момента тази е въведена напълно или частично в четири факултета.  Новоприетите магистри ще започнат академичната година присъствено, за да получат опит в онлайн подготовката.  Практическите занятия могат да се изтеглят..

публикувано на 27.10.20 в 18:40

Регистрираме задължително кладенеца в двора

Собствениците на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др. трябва да регистрират съоръженията, които са разположени в собствения им имот. Решението е на Министерството на околната среда и водите. Регистрацията става в Басейновата дирекция, която отговоря за управление на водите в..

публикувано на 27.10.20 в 14:58

Д-р Мончева: В Благоевград се увеличават заразените с COVID-19 във възрастовата група 15-24 години

„От днешните 130 новоинфектирани с  COVID-19 за областта,  най-много са в Благоевград – 56 случая, като голяма част от тях са с леки симптоми или безсимптомни. Само в гр. Гоце Делчев – 13, има случаи и в селата от общината, в Разлог – 8, Сандански – 9, в Петрич – 12“ – каза д-р В. Мончева от Регионалната здравна инспекция в Благоевград в интервю за..

публикувано на 27.10.20 в 13:40

Неподходящо приятелство на детето – как да реагират родителите?

Всяко дете мечтае да намери истински приятел, които да остане с него за цял живот. Желанието за създаване на приятелства е толкова силно, че децата или тийнейджърите се радват на появата на всеки нов човек в своя живот, който проявява внимание към техните чувства и интереси. А родителите могат да възприемат такова приятелство с повишено..

публикувано на 27.10.20 в 10:55