Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник ще отвори кабинет в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителната фондация „Богданова – Данаилова“ на двете пернишки майки Венеция и Катрин инициира две нови каузи. Едната е набиране на средства за респираторен апарат за болницата в областния град, сподели пред Радио Благоевград Венеция Богданова.

 „ ...тъй като пандемията засегна всички ни, по един или друг начин, решихме да бъдем в помощ отново на нашата болница. Болницата разполага за цялата област Перник само с два респиратора. Затова поведохме кампания и до момента са събрани около 9 хиляди лева. Направихме мащабен концерт съвместно с община Перник, който беше излъчен онлайн. В момента самата болница е платила авансово и има парите да доплати за още един апарат. На практика стават три. И се надяваме ние да успеем да купим един, за да станат четири респиратора“, обясни Венеция Богданова.

 Другата мисия, с която активно и от сърце са се заели двете пернишки майки, е откриването на кабинет за безплатни консултации в помощ на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Инициативата е съвместно с фондация „Искам бебе“. Във Враца екипът на „Искам бебе“ е съдействал за такъв кабинет, обясни Венеция и сподели, че надеждите са и  в Перник да бъде открит втори  кабинет за безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми.

 „ До една голяма част този проект да се реализира  зависи от общината. Ние имаме пълната подкрепа на Общината, както и от ръководството на болницата. Предоставени са ни няколко помещения, но нашата идея е кабинетът да бъде в ДКЦ Перник. Изчакваме да бъде гласувано нашето предложение“ , разказа Венеция Богданова. Тя разясни, че в кабинета ще работят екип от много добри лекари, специалисти по репродуктувна медицина. По думите ѝ те ще дават безплатни консултации в помощ на двойките, които изминават целият път до инвитро процедурите.

За инициативите на пернишката фондация и за смисъла да правиш добро е разговорът на Агнес Манова с Венеция Богданова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12