Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агнешкото ще става все по-търсено в България и в Европа

„Гергьовден е свят празник на животновъдите и овцевъдите, на имениците и на всички, които го почитат, така че ги поздравявам. Но, покрай всеки празник, сме свикнали да си казваме и болките, така че искам да ви кажа, че ние овцевъдите, а и животновъдите, както и всички в държавата, стискаме зъби и предлагаме едно агнешко с прекрасни вкусови качества и особено сега за 6 – ти май, вярвам, че всяко българско семейство ще съумее да осигури, поне малко количество агнешко за празника, както повелява традицията. Така че, ще има овцевъди, овцевъдството ще пребъде, въпреки че сме на 8 място в Европа по производство на агнешко месо, агнешкото не достига и то ще бъде все по-търсено“ – коментира за Радио Благоевград инж. Бисер Чилингиров, овцевъд и бивш председател на Националната овцевъдна асоциация.

Според него, българското агнешко месо вече се изчерпва. Тази година, поради извънредното положение, бе разрешено още по Великден да се продава агнешко директно от фермата, което е много добра мярка за животновъдите, които така могат да подобрят финансовото си състояние.

„Спекула с цената има, но това е така всяка година по празниците“ - категоричен е животновъдът. По думите му,  в големите вериги магазини продължава да се продава гръцко замразено агнешко, което не е редно. Истинското, качествено, българско агнешко месо можем да познаем по цвета, по свежестта и по синия печат.

„Нека купуваме всичко българско, не само месо, а и плодове и зеленчуци“ – призова инж. Бисер Чилингиров.

Той коментира, че в момента се наблюдава сътресение и в животновъдния сектор, но нека специалистите анализират, как се отразява пандемията на фермерите.

„Получихме подпомагане в размер на 3,5 милиона лева, за което сме благодарни, но ако можех, аз бих разпределил тези средства да отидат не при кланиците, аз при животновъдите, защото кланицата винаги може да си намери пазар, а при животновъда това е по-трудно. Винаги преди празник се извиват ръцете на животновъдите, а не бива да бъде така. Защото, бих казал, че агнешкото и ярешкото са като конвертируема валута, тоест с цената на злато, макар млякото да е бяло злато“ – допълни още животновъда.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Бисер Чилингиров:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24

Екскурзоводи настояват за туристическа полиция

По данни на Министерството на туризма сертифицираните екскурзоводи в България са около 1600.  „ Професията на екскурзовода е една изключително трудна професия. Отстрани може да изглежда лесно, но човек трябва да притежава много качества да има богата култура – задълбочени знания в историята, да познава географията. И не само “, каза Николай..

публикувано на 21.06.24 в 14:08

Деца от Гоце Делчев с шампионски резултати на Международно състезание по ментална аритметика

Деца от Гоце Делчев показаха шампионски умения на най-големия международен форум по ментална аритметика, който се проведе в Барселона. „Безкрайно горди и щастливи сме да споделим, че нашите умни деца покориха сърцето на Каталуния, като се представиха по чудесен начин на провелото се в Испания  международно състезание по ментална аритметика HORUS 8, в..

публикувано на 21.06.24 в 11:57
Доц. Елена Ставрова

Доц. Елена Ставрова: Надявам се, че ще се постигне съгласие за правителство

Вяла,  белязана с умора, песимизъм и ниска избирателна активност – така определи предизборната кампания доц. Елена Ставрова, университетски преподавател и от гражданска квота в кандидат депутатската листа на ГЕРБ – СДС за Благоевградска област в изборите на 9 юни. „ Надявам се, че ще се постигне някакво съгласие за правителство , но при това..

публикувано на 20.06.24 в 15:19

Кънчо Стойчев: Изборът на председател на НС е тест за постигане на мнозинство в залата

За Радио Благоевград социологът Кънчо Стойчев коментира ситуацията след изборите на 9 юни: „ На пръв поглед обстановката в страната е спокойна, но това не означава, че отвътре в масовото съзнание няма процеси, които са тревожни. Има напрежение, то все още не избива на повърхността. Но ще се случи, ако експериментите продължат и..

публикувано на 20.06.24 в 14:29

Малка история за благороден жест!

Днес в редакцията Радио Благоевград пристигна писмо. Подател е Митко Спасов Илиев от град Дупница. В писмото си г-н Илиев изразява своята съпричастност и желанитето да помогне за лечението на 19-годишната Радостина Гергьовка, която от 7 години страда от множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 20.06.24 в 13:30

„Kallo Malayo“ от Разлог до Лорка за три дни

Пънк рок групата „Kallo Malayo“ гостува на предаването „Ефир за приятели“. Преди броени дни Давид Райгал, Асен Кирянски и Тодор Крачанов посетиха испанския град Лорка, където се включиха в благотворителен рок фестивал в подкрепа на борбата с рак. В ефира на радио Благоевград Давид, който е родом от Лорка разказа за асоциацията Приятели на..

публикувано на 20.06.24 в 12:14