Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На кафе на открито – въпрос с много неизвестни

Заведенията за обществено хранене – ресторанти, кафетерии и сладкарници, вече могат да функционират, но при специален режим на работа. Процесът ще може да се осъществява само ако съществуват открити търговски площи към обектите. В Благоевград собственици и управители на подобен род заведения се опитват от няколко дни леко да влязат в активен период.

Доколко обаче търговците са готови да поемат новата икономическа и социална тежест; и преодоляват ли клиентите психологическата бариера, създадена от обществената карантина.

Без сериозен ентусиазъм се завръщат към традиционните си функции барчетата и обектите за обществено хранене в Благоевград. Въпреки, че членовете на местния браншови съюз обявиха преди дни, че всяко заведение ще осигурява качествена хигиенна среда и защита за клиeнтите си, на този етап повечето от запитаните благоевградчани все още не са готови за подобни развлечения. Част от тях са на мнение, че все още е прекалено рано за такива експерименти. Хората са категорични, че не би трябвало да се рискува със здравето на всички участници в процеса. Макар да имаше и становища, че е време да се влезе вече в по-нормален житейски ритъм.

Въпреки лекия скептицизъм и обяснимо съпротивление, предвид и епидемичната обстановка, някои проявиха съпричастност към дейността на търговците. Според запитаните, предстоят доста трудности пред ангажираните в ресторантьорския бизнес. И изразиха недоверие относно рентабилността на тази дейност при така създадените обстоятелства. Необходим е и строг контрол от страна на здравните власти, подчертаха някои от тях.

Факт е, че след очакваните психологически промени във всеки един от нас след въвеждането на извънредното положение, ще бъде трудно както на собствениците, така и на работещите в кафенетата. Задължителните хигиенни изисквания, които трябва да се спазват по принцип, в този период са още по-завишени.

Работещите в обслужващите звена обаче, на този етап са спокойни. И са в пълна готовност да отговорят на специфичните условия.

Възвръщането в обичайния традиционен работен режим няма как да стане, са категорични хората от обслужващата сфера. Още по-непредвидимо е доколко ще могат да се справят в бъдеще с очакваните финансови тежести. Поддържането на търговски обект с десетина функциониращи маси на открито, изисква ангажирането на почти на целия капацитет от персонала, казват те. А това изисква заплати, консумативи и данъчни ангажименти, което неминуемо ще доведе до срив при някои от търговците, е мнението на компетентните лица.

Репортаж на Бойка Браткова можете да чуете в звуковия файл – > 

Галерия

Вижте още

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29

Големите спортни надежди от малкия Благоевград

Летният сезон е символ на почивка, отдих и веселие. Но това лято е повече от спортно. Наскоро приключиха Европейското първенство по футбол и Копа Америка, които екзалтираха футболните запалянковци. В момента тече олимпиадата в Токио, която стана реалност, въпреки обстоятелствата през последната година. Затова екипът на Радио Благоевград..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Развитието на икономиката зависи от младите хора

В това се убеждаваме и от работата на Агенцията за корпоративно развитие.  Новите идеи могат да дойдат от младите специалисти. Много от тях нямат опит в работата, затова трябва да им се помага, но всичко трябва да бъде в рамките на разумното.  Агенцията за корпоративно развитие е създадена през 2021 година.  За пет години екипът на..

публикувано на 26.07.21 в 09:10
Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: Идентичностният патриотизъм създава поданици

В предаването на Радио Благоевград за история и национална култура днес припомнихме интервю с проф. Ивайло Дичев, в което той предлага за размисъл две понятия: "естетически" (или идентичностен) и "граждански" патриотизъм. Първият се изразява в съзерцанието на величието на миналото, в преклонението пред подвизи на царе и пълководци и "величието на предците..

публикувано на 25.07.21 в 22:52

Гергана Сандъкчиева: В планината децата и младите хора стават по-добри

„В планината децата и младите хора стават по-добри. Те изпитват респект към високата планина. Дисциплината, поведението, отношението им един към друг - децата стават различни, променят общуването си и там, долу в града. Това ни радва, защото промяната е положителна“ с удовлетворение сподели за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева от..

публикувано на 25.07.21 в 10:09

Светослав Стойков: И при ограничен бюджет чрез подхода „стъпка по стъпка“ може да се постигне високо ниво на енергийно обновяване на дома

Подходът „стъпка по стъпка“ означава да извършим поетапно качествени подобрения в нашата сграда по начин, по който да можем да продължим след време да надградим с останали мерки“, разясни същността на подхода в интервю за Радио Благоевград Светослав Стойков от екологичното сдружение „За Земята“. Той посочи каква последователност на дейностите е..

публикувано на 25.07.21 в 10:05

Дора Минева: Големите литератури задават образците, но малките са тези, в които се проявява новаторството

"Богатството на европейската литература  се изгражда и от такива произведения – на т. нар. "малки литератури", каза преводачката и издателка Дора Минева в разговор с Валентин Дишев, посветен на две нови книги: преведената от нея " Умопомрачения" на Андре Байон и "Книга на сбогуванията. Книга на чародействата" – издадената в превод на Антония Пенчева книга..

публикувано на 25.07.21 в 09:22