Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На кафе на открито – въпрос с много неизвестни

Заведенията за обществено хранене – ресторанти, кафетерии и сладкарници, вече могат да функционират, но при специален режим на работа. Процесът ще може да се осъществява само ако съществуват открити търговски площи към обектите. В Благоевград собственици и управители на подобен род заведения се опитват от няколко дни леко да влязат в активен период.

Доколко обаче търговците са готови да поемат новата икономическа и социална тежест; и преодоляват ли клиентите психологическата бариера, създадена от обществената карантина.

Без сериозен ентусиазъм се завръщат към традиционните си функции барчетата и обектите за обществено хранене в Благоевград. Въпреки, че членовете на местния браншови съюз обявиха преди дни, че всяко заведение ще осигурява качествена хигиенна среда и защита за клиeнтите си, на този етап повечето от запитаните благоевградчани все още не са готови за подобни развлечения. Част от тях са на мнение, че все още е прекалено рано за такива експерименти. Хората са категорични, че не би трябвало да се рискува със здравето на всички участници в процеса. Макар да имаше и становища, че е време да се влезе вече в по-нормален житейски ритъм.

Въпреки лекия скептицизъм и обяснимо съпротивление, предвид и епидемичната обстановка, някои проявиха съпричастност към дейността на търговците. Според запитаните, предстоят доста трудности пред ангажираните в ресторантьорския бизнес. И изразиха недоверие относно рентабилността на тази дейност при така създадените обстоятелства. Необходим е и строг контрол от страна на здравните власти, подчертаха някои от тях.

Факт е, че след очакваните психологически промени във всеки един от нас след въвеждането на извънредното положение, ще бъде трудно както на собствениците, така и на работещите в кафенетата. Задължителните хигиенни изисквания, които трябва да се спазват по принцип, в този период са още по-завишени.

Работещите в обслужващите звена обаче, на този етап са спокойни. И са в пълна готовност да отговорят на специфичните условия.

Възвръщането в обичайния традиционен работен режим няма как да стане, са категорични хората от обслужващата сфера. Още по-непредвидимо е доколко ще могат да се справят в бъдеще с очакваните финансови тежести. Поддържането на търговски обект с десетина функциониращи маси на открито, изисква ангажирането на почти на целия капацитет от персонала, казват те. А това изисква заплати, консумативи и данъчни ангажименти, което неминуемо ще доведе до срив при някои от търговците, е мнението на компетентните лица.

Репортаж на Бойка Браткова можете да чуете в звуковия файл – > 

Галерия

Вижте още
Сашо Стоицов

Covers… да рамкираш чувства – изложба на Сашо Стоицов в галерия “Аросита“

Covers се нарича изложбата на Сашо Стоицов, един от художниците бунтари, извършили голямата промяна в българското изкуство в последните десетилетия на миналия 20 век, която беше открита тази седмица в столичната галерия „Аросита”. Тя несъмнено е важно арт събитие, не само за това, че авторът й повече от три десетилетия е в авангарда на най-интересните..

публикувано на 06.06.20 в 20:35
Здравко Карадачки

Здравко Карадачки: По-добри сме от “Миньор“

  Странни  неща се получават в българския футбол –  в Югозападната лига, след като първенството бе прекратено, БФС  обяви „Миньор“ (Пк) за първи в крайното класиране. Макар официално все още футболната ни централа да няма становище по казуса, перничани ликуваха след осемгодишно обитаване на третото ниво в българския футбол и с кански мъки се върнаха..

публикувано на 06.06.20 в 15:35
Георги Тренчев

Д-р Георги Тренчев: Образованието в България се нуждае от революция!

„Вълнуващ момент за мен. Приемам наградата и като признание за работата на всички,  които работим в училището, на целия ни екип за всичко, което сме постигнали през годините, особено в последните години, през които се стремим да въведем новости в образованието“ –   каза за Радио Благоевград д-р Георги Тренчев, от 23 години директор на началното..

публикувано на 06.06.20 в 10:58

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31

Феномен на природата или дело на човек?!

Това е историята на намерените букви в откършен от буря клон на най-стария чинар в Гърмен. 600-годишният чинар в селото е една от атракциите в общината със своята величественост и история. През 2010 година, на първия конкурс „Дърво с корен“, той беше обявен за дърво на годината в България и се класира на второ място в международния конкурс..

публикувано на 05.06.20 в 14:22