Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живот в молитва – най-възрастната монахиня в България навърши век

| обновено на 10.05.20 в 13:57
4
Снимка: Община Самоков

Цял век гледа през добрите очи на 100-годишната монахиня Херувима, която служи в самоковския девически манастир „Покров Богородичен“.

В деня на храбростта и светлия християнски празник, посветен на Св. великомъченик Георги, майка Херувима – най-възрастната  монахиня в православна България – навърши 100 години. 

Монахиня Херувима е родена в софийското село Костенец, а пристига в манастира едва 5-годишна. Така решават нейните родители, които я поверяват на грижите на Бог и нейната леля Ирина, която по онова време също била послушница в светата обител.

Сестра Херувима е замонашена от Левкийския епископ Партений на 1.10.1946 г. Тогава тя е на 26 години. Дълги години е била ръководител на църковния хор към манастира „Покров Богородичен“. Била е шивачка, шиела е сватбени рокли и официални дрехи. Така се е издържала. „Много е уважавана от всички местни хора", обяснява сестра Максима, която е игуменка на Девическия манастир в Самоков.

Към днешна дата майка Херувима е добре, макар да не може да става и да се движи. „Изморена е от многото посещения и поздравления по повод рождения ѝ ден, иска да си почива.“,  разказва сестра Максима.

По случай 100-годишния юбилей, Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, е отслужил благодарствен молебен в килията на сестра Херувима. Посетили са я нейни близки и роднини, приготвена е била и специална седеметажна торта.


Галерия

Вижте още

„Марек“ доказа, че е най-добър за полусезона

Във възлов мач от 17-я кръг на Югозападната футболна лига лидерът във временното класиране „Марек“ завърши 1:1 като гост на „Вихрен“/Сандански/ .На Градския стадион в Сандански домакините разчитаха на центрирания в пеналта на гостите и на високи топки,тъй като имаха ръстово преимущество.Дупничани задържаха повече топката ,организираха..

публикувано на 29.11.20 в 10:33

Когато съвременността се учи от историята

Петър Първанов, главен асистент в Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски" в Благоевград, издаде втора книга, посветена на забележителния, но днес позабравен,български учен,общественик и политик Стефан Савов Бобчев.  Този път авторът се концентрира върху исорическите възгледи на С.С.Бобчев по отношение на българската и общата..

публикувано на 29.11.20 в 10:27
Михаил Заимов

Михаил Заимов: Обичта отваря всички врати и прави комуникацията и досега до подводния свят по-лесени

    „Щастливо, красиво, умно и щедро е хрумването на Михаил Заимов да ни потопи във водите на нашия прапрастар дом, за да ни събере с първите ни съквартиранти, да се видим и похортуваме с безмълвните.   Макар и неканени в техния дом, те ни приемат и като че ли са съгласни на разговор, дори и да бъдат снимани, въпреки че ги затрупваме с..

публикувано на 29.11.20 в 09:53

Георги Рупчев: "Беше голяма земя..."

Има хора, които белязват цяло едно поколение – като усмивка, като бръчка, като лице, като хоризонт. Има автори, които сами са цяло поколение. Такъв беше и е Георги Рупчев. Предлагаме ви да чуете как той четеше първата част на своето "Голямата земя": Георги Рупчев е роден на 02.09.1957 година в София. Завършва гимназия в родния си град (1975) и..

публикувано на 28.11.20 в 13:06

Общо 11 са общините в страната, които не са включени в Областните водни асоциации

Сред тях са и общини от Югозападна България.  С решение на Общинския съвет в Сапарева баня общината отказа да влезе във водната асоциация на Кюстендилска област. До 25-ти ноември бе общественото обсъждане на подготвените промени в Закона за водите.  Според новите разпоредби, ако бъдат приети от Народното събрание, се предвижда всички общини..

публикувано на 27.11.20 в 17:23

Добре подготвеният автомобил дава сигурност на пътя през зимата

Добре е да помислим с какви гуми ще се движим през зимните месеци, когато температурите са ниски, а при снеговалежите доста по-подходящи са зимните гуми.  Сега законът не ни задължава да поставяме зимни гуми на автомобила. Изискването е да има поне 4 мм дълбочина на протектора, но е добре да се знае, че зимната гума е с по-различен вид..

публикувано на 27.11.20 в 17:18

Нов Център за бездомни кучета ще бъде изграден край Благоевград

„Нов приют за бездомни животни към Фондация „Център Оскар и Лора-2019“ ще бъде изграден догодина в землището на благоевградското село Логодаж“ – съобщи за Радио Благоевград управителят на Фондацията Бойко Гренцке. Преди 18 години, Бойко изгражда първия си Приют за бездомни животни, наречен „Център за временно пребиваване на пострадали..

публикувано на 27.11.20 в 14:46