Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румен Томов: Спокойна е обстановката след вчерашния пожар в Дома за стари хора, до 2-3 седмици всичко ще бъде възстановено

Посетих Дома за възрастни хора в кв. „Струмско“ тази сутрин, както вчера по време на пожара и в следобедните часове.  Още в 15 часа хората бяха настанени по стаите си, възстановено беше подаването на вода, в момента се пуска ел. захранването в етажите, които не са засегнати. Към момента хората са спокойни, преодоляват шока и имат всички необходими условия за да обитават Дома за стари хора“ – това сподели в ефира на Радио Благоевград кметът на общината Румен Томов след вчерашния пожар в социалното заведение.

  Възрастният човек, в чиято стая стана късото съединение,  е с леки обгаряния, но след оказаната му медицинска помощ вече отново е в дома. Засега няма официална информация за причината за пожара, към момента като основна причина се посочва зарядното  му устройство за телефона.

  „ Ел. инсталацията е в нормално състояние, след пожара има изгорели кабели, които ще бъдат възстановени, ще се извърши ремонт на обгорелия сектор на етажа. Ще бъде подменена дограма, прозорци, теракот. Всичко, което може да се случи след един пожар е унищожено. Предприемаме нужните действия в най-бързи темпове  да върнем в нормално състояние обхванатия от пожара сектор.. Очакваме това да се случи в рамките на 2-3 седмици, защото са засегнати около 150 кв. м. Има коридори, стаята, където избухна пожара е напълно унищожена. Сградата е застрахована и застрахователя ще изплати необходимата сума, но  ние трябва да се справим преди това със всички последствия  от пожара“ – увери кметът.

  Чрез ефира на Радио Благоевград Румен Томов благодари на огнеборците от противопожарната служба, на обслужващия персонал в Дома за стари хора и гражданите, които помогнаха със своите действия. В следобедните часове днес те ще бъдат наградени с плакет на община Благоевград.

Интервю на Лалка Радкова с Румен Томов можете да чуете в звуковия файл – > 

Вижте още

Ивилина Зафирова, детски психолог: Границите се поставят с уважение към личността на детето

Темата за нуждата на децата да им се поставят граници и сигурността, която те носят, напоследък е особено актуална. Въпросът обаче е как да се постави списъкът от „не прави така“, за да не се окаже, че вместо да изграждат стабилна основа, родителите стресират допълнително децата си и ограничават творческия им устрем и развитие...

публикувано на 23.11.20 в 20:26

Акция „Подари приказка“ събира книжки за деца до 2 г. в нужда

Тече благотворителна кампания за набиране на нови или стари детски книжки за деца от уязвими семейства. Благотворителната инициатива се провежда под наслова „Подари приказка”, а неин организатор е „Тръст за социална алтернатива”. “Идеята се роди миналата година през есента от семейните сестри, с които работим и които имат пряка и..

публикувано на 23.11.20 в 20:06

“Пирин“ (Гоце Делчев) набира скорост

   В  мач без публика от 8-я кръг на мъжката хандбална „А“група  в зала „Арена Неврокоп“ отборът на „Пирин“(Гоце Делчев) очаквано победи изразително АСТИ (Хасково) с 40:23. Победата,обаче, не дойде лесно –  на полувремето  домакините водеха само с 19:15. Но втората част показаха своя потенциал и дръпнаха здраво в резултата. В тази среща..

публикувано на 23.11.20 в 08:47

Обмислят възможността за връщане в клас

Днес изтича решението на Областния кризисен щаб за обучението на учениците   на територията на Община Благоевград. „В понеделник учениците от Община Благоевград трябва да преминат към обучение по график. Ученици от определени класове да учат присъствено, а ученици от други класове да останат да учат в електронна среда. Всеки директор..

публикувано на 22.11.20 в 18:42
Danny Levan

С новия си сингъл Danny Levan пита "Ти ли си"

„Ти ли си“ е името на новата песен на талантливия млад изпълнител Danny Levan. Песента носи есенно, вдъхновяващо послание за промените, които настъпват в отношенията и връзките между хората. „Иска ми се всеки, които слуша песента да открива своята лична история в „Ти ли си“. Заглавието е въпрос с много подвъпроси...“, обяснява Danny...

публикувано на 22.11.20 в 14:43
Децата от ОУ

Защо училището прави децата щастливи?

След здравето, за родителите най-важно е децата да са щастливи не само в дома и семейството, но и в училище. “Училището е един общ дом, който прави децата щастливи. Това е мястото, където се сблъскват различни характери и всеки ден е различен, но именно в училището се създават едни от най-искрените и трайни приятелства.“, споделя началната..

обновено на 22.11.20 в 13:05

Яна Василева: Всичко може да бъде преодоляно със смелост

„Всичко може да бъде преодоляно като сме смели. Светът не е настроен враждебно към нас. Когато ти самият си усмихнат, ще предизвикаш същото насреща“, сподели своята жизнена философия в интервю за Радио Благоевград Яна Василева. Тя е автор на детската книга „Усмивката на Лея“, предизвикала вече интереса на публиката в България, Гърция и Кипър...

публикувано на 22.11.20 в 10:34