Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Благоевградският пазар вече е в нормален работен процес

От днес търговията на благоевградския кооперативен пазар започна да навлиза в по-плавен ритъм. Макар разхлабването на противоепидемичните мерки да бе дългоочаквано обаче, репортерската ни проверка установи, че ситуацията и в двата сектора – промишлен и селскостопански, може да се определи по-скоро като спокойна. Повече зрители, отколкото реални потребителите се наблюдаваха в различните зони на тържището. Не се отчете и спекулативно завишение на цените на различните видове земеделска продукция.

На пръв поглед динамична обстановка, множество клиенти и ангажирани с процеса търговци, обрисува този предиобед картината на благоевградския кооперативен пазар. Очакваното отпадане на извънредното положение и разхлабване на част от предпазните мерки провокира от днес щандовете да отворят и търговците на промишлени стоки. След двумесечен принудителен престой обаче, те са притеснени за бъдещото си оцеляване.

Залежала стока от предишен сезон; навлизане в нов период, предполагащ нови артикули; очаквани финансови тежести и все още неактивен търговски процес – това са притесненията на представителите на едноличните фирми. Въпреки всичко обаче, те се надяват на преразглеждане на наемните отношение от страна на общинските власти.

Малко по-различно бе настроението на производителите и търговците на селскостопанска продукция. Няма изкуствено завишение на цената на продукцията от тяхна страна. Няма обаче и активно потребление, твърдят те. 

От своя страна пък потребителите не скриха, че липсата на средства и все още несигурната перспектива в тази посока са причина за плахото пазураване. Но не скриха и задоволството си, че няма скок в цените на най-търсените земеделски стоки. И бяха категорични в оценката си за качеството на българските плодове и зеленчуци.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:

Галерия

Вижте още
Сашо Стоицов

Covers… да рамкираш чувства – изложба на Сашо Стоицов в галерия “Аросита“

Covers се нарича изложбата на Сашо Стоицов, един от художниците бунтари, извършили голямата промяна в българското изкуство в последните десетилетия на миналия 20 век, която беше открита тази седмица в столичната галерия „Аросита”. Тя несъмнено е важно арт събитие, не само за това, че авторът й повече от три десетилетия е в авангарда на най-интересните..

публикувано на 06.06.20 в 20:35

Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия

В края на Първата световна война десетки хиляди души биват покосени от мистериозна болест, която не е напълно разгадана и някой ден може да се завърне. Пространството се стеснява и тялото, сковано, се превръща в затвор. Безизразното лице наподобява маска. Очните ябълки се въртят, устните се гърчат, главата и крайниците се тресат в конвулсии. Т.нар. сънна..

публикувано на 06.06.20 в 16:15
Здравко Карадачки

Здравко Карадачки: По-добри сме от “Миньор“

  Странни  неща се получават в българския футбол –  в Югозападната лига, след като първенството бе прекратено, БФС  обяви „Миньор“ (Пк) за първи в крайното класиране. Макар официално все още футболната ни централа да няма становище по казуса, перничани ликуваха след осемгодишно обитаване на третото ниво в българския футбол и с кански мъки се върнаха..

публикувано на 06.06.20 в 15:35
Георги Тренчев

Д-р Георги Тренчев: Образованието в България се нуждае от революция!

„Вълнуващ момент за мен. Приемам наградата и като признание за работата на всички,  които работим в училището, на целия ни екип за всичко, което сме постигнали през годините, особено в последните години, през които се стремим да въведем новости в образованието“ –   каза за Радио Благоевград д-р Георги Тренчев, от 23 години директор на началното..

публикувано на 06.06.20 в 10:58

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31