Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За лятната ваканция след двумесечен престой вкъщи

Отпадането на извънредното положение (поне засега) накара някои от нас да започнат планиране на лятната ваканция. На други пък им се струва, че все още е неуместно да правим такива ходове, предвид сложната пандемична обстановка в света. Държавните структури обещават да използват непопулярни мерки за привличането на туристи в различни обекти и курортни центрове, както и подкрепа за туристическия бранш. А съседни балкански държави стартираха рекламните си кампании предвид очакваното начало на летния сезон.

Доколко сме склонни да отидем някъде на почивка; и съществува ли разбираем страх от неизвестното в тази посока?!

„Накрая всичко ще бъде наред. Ако не е наред, значи не е дошъл краят“ – тези мисли на великия Джон Ленън спокойно могат да определят днешния неясен период, през който преминаваме. Въпреки всичко обаче, след като посрещнахме т.нар.свобода на 13 май, при отмяната на извънредното положение, вече започваме да мислим и за нейното уплътняване. А традиционно през май планираме лятната си почивка. Доколко обаче е разумно да мислим в тази посока ни казва фрау Лазарофф. Тя е от Германия, но от два месеца, заедно с българския си съпруг, е „на котва“ в Благоевград. Според нея трябва да заложим на „всичко българско и родно“. И да демонстрираме регионален патриотизъм.

Иван пък 20 години е бродил през руските степи. Работил е какво ли не, преди в края на миналата година да се прибере у дома. И има конкретно тълкувание на максимата „лятна почивка“. Той е категоричен, че когато човек има пари в джоба и е психически спокоен, всеки ден е разтоварващ.

Младите българи също са с различно и нестандартно мнение относно възможностите да се почива у нас или в чужбина. И за двойните стандарти също. Необяснимо е за двама от тях, защо чужденците могат да идват да почиват у нас, а ние да влизаме в двуседмична карантина при завръщането си от ваканция в странство.

Дали в къщи за гости или в големи хотелски комплекси – това пък е основният въпрос, който провокира онези от нас, които имат смелост да се смесят с различна тълпа. Основното изискване е свързано с хигиената и сигурността при пребиваване в базите.

Иначе като цяло настроението за ваканция не ни е напуснало, въпреки принудителния двумесечен престой вкъщи. Защото, както е казал мъдрият Джон Ленън: „Накрая всичко ще бъде наред. Ако не е така, значи не е дошъл краят."

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:
Вижте още
Сашо Стоицов

Covers… да рамкираш чувства – изложба на Сашо Стоицов в галерия “Аросита“

Covers се нарича изложбата на Сашо Стоицов, един от художниците бунтари, извършили голямата промяна в българското изкуство в последните десетилетия на миналия 20 век, която беше открита тази седмица в столичната галерия „Аросита”. Тя несъмнено е важно арт събитие, не само за това, че авторът й повече от три десетилетия е в авангарда на най-интересните..

публикувано на 06.06.20 в 20:35

Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия

В края на Първата световна война десетки хиляди души биват покосени от мистериозна болест, която не е напълно разгадана и някой ден може да се завърне. Пространството се стеснява и тялото, сковано, се превръща в затвор. Безизразното лице наподобява маска. Очните ябълки се въртят, устните се гърчат, главата и крайниците се тресат в конвулсии. Т.нар. сънна..

публикувано на 06.06.20 в 16:15
Здравко Карадачки

Здравко Карадачки: По-добри сме от “Миньор“

  Странни  неща се получават в българския футбол –  в Югозападната лига, след като първенството бе прекратено, БФС  обяви „Миньор“ (Пк) за първи в крайното класиране. Макар официално все още футболната ни централа да няма становище по казуса, перничани ликуваха след осемгодишно обитаване на третото ниво в българския футбол и с кански мъки се върнаха..

публикувано на 06.06.20 в 15:35
Георги Тренчев

Д-р Георги Тренчев: Образованието в България се нуждае от революция!

„Вълнуващ момент за мен. Приемам наградата и като признание за работата на всички,  които работим в училището, на целия ни екип за всичко, което сме постигнали през годините, особено в последните години, през които се стремим да въведем новости в образованието“ –   каза за Радио Благоевград д-р Георги Тренчев, от 23 години директор на началното..

публикувано на 06.06.20 в 10:58

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31