Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изчезва ли пчеларството като занаят

4
Снимка: Радио Благоевград

Безспорен факт е качеството на българския мед. Страната ни е сред първите седем държави в ЕС по производство на този изключително ценен за здравето ни продукт. Безспорни обаче, са и проблемите на българските пчелари.

Неглижиране на бранша, ниски изкупни цени, нерегламентирани пръскания- това са основните им притеснения. Въпреки тежестите, пред които са изправени, занимаващите се с този сложен процес не губят желание да отглеждат пчелни семейства и да предлагат своя продукт на пазара.

Днес проверихме каква е ситуацията с търговията на мед и пчелни продукти на благоевградския кооперативен пазар.

Не са много производителите, които предлагат свой продукт на благоевградското тържище. Преди години занимаващите се с пчеларство са имали по-сериозно присъствие, ни разказва един от тях, запазил все още семейния занаят. Липсата на сигурност и големите финансови инвестиции, които изисква тази дейност, са сред причините за отлива, твърдят от бранша.

Освен нелекия процес по отглеждането на пчелните семейства, производството на мед е съпътствано и от други проблеми. Най-вече те са свързани с опазването жизнеността на пчелите, е становището на пчеларите. И ни напомнят, че без тяхното съществуване е застрашено като цяло съществуването на живот на земята.

Изключителна хигиена, добро отношение и загриженост – това са основните компоненти за един медопроизводител. Констатацията е на 84-годишният бай Крум, който вече седем десетилетия поддържа свои пчелни семейства. И си е изградил собствена философия, според която, имаш ли душа и сърце, лесно ще се справиш с трудностите

Качественият мед се прави с любов и малко магия, твърдят пчеларите. Тя пък идва от все още виреещите на нашата териотория многобройни видове билки, както и от качеството на въздуха. 

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:

Галерия

Вижте още

За добрите каузи от Слокощица до Разлог

Много пъти сме ви разказвали за инициативите на членовете на Сдружението за Слокощица и доброволците, които се включват в реализирането на идеите им.  В основата на тяхната дейност стои разделното събиране и предаване на отпадъци. Със събраните средства облагородяват селото. Днес отново имаме повод да ви разкажем за тях. За празника на детето..

публикувано на 04.06.20 в 16:44

Как ще посрещнем Лято 2020

Традиционно в този период започваме да планираме част от годишния си отдих. Макар да преминахме през сериозна социална рестрикция и все още епидемичната обстановка да е неустойчива, мислите на по-голямата чат от нас вече са насочени към летните месеци и тяхното запълване с качествено съдържание. Психолозите са категорични, че е необходимо да дадем..

публикувано на 04.06.20 в 13:45

Засега няма нарушения в големите търговски вериги по отношение на българските продукти

Не са констатирани нарушения при продажбата на български хранителни продукти в големите вериги магазини в област Благоевград, засега – това сочат първите резултати от проверките на инспекторите от Областна дирекция по Безопасност на храните в Благоевград. От края на миналата седмица проверяващите инспектират, дали се спазва Постановление 87 на..

публикувано на 04.06.20 в 12:45

Младите планинари от Петрич отново сред природата

След почти двумесечен престой у дома, младите природолюбители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, са отново сред природата. През уикенда, те проведоха първия си туристически поход из красотите на планината Беласица. „Направихме един невероятен маршрут, който досега не е правен от нас в Беласица. Така, както опознаваме родината, за да я обикнем,..

публикувано на 04.06.20 в 12:44

За качеството на българските плодове и зеленчуци...

За качеството на българските плодове и зеленчуци се е казало много през изминалите години. За тревожната тенденция, че могат да изчезнат в един недалечен период – също. Възможно ли е обаче, при така създалата се ситуация, провокирана от епидемичната социална рестрикция, да заложим отново на марката „Произведено в България“?! И какво, и къде..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

1697 зрелостници от област Благоевград се явиха днес на втора задължителна матура по избираем предмет

„1697 зрелостници се явиха днес на втората задължителна матура по избираем предмет. Имащите право и заявили желание за явяване на втори държавен зрелостен изпит в Благоевградска област са 1797 ученици. Има корекция поради факта, че 46 ученици в областта не са завършили успешно 12 клас и  не са допуснати да се явят на зрелостния изпит. 54..

публикувано на 03.06.20 в 12:40

Психология, педагогика и право!

Това са трите най-предпочитани програми от кандидат-докторантите в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград – съобщи в интервю за Радио Благоевград доц. д-р Иванка Станкова, заместник-ректор по научно-изследователската работа и докторантското развитие. Тя допълни, че към направлението психология проявяват сериозен интерес кандидати не само от България, но и от..

публикувано на 03.06.20 в 12:11