Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да избираме дезинфектантите за ръце

Като цяло, само 3, от изследваните 21 търговски марки дезинфектанти за ръце, съответстват напълно на изискванията на Световната здравна организация за концентрация на алкохол – сочи проучването на Асоциация „Активни потребители, по отношение качеството и безопасността на продаваните дезинфектанти за ръце. Използването им в ежедневието, явно ще продължи още дълго време, затова е важно да знаем, как да ги избираме.

„При изследването констатирахме доста неточности като например, при един продукт нямаше производител, което е абсолютно недопустимо. Имаше и още няколко продукта, при които нямаше предупреждения за опасност, защото тези продукти са силно запалими“ – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

По думите му, по-големият проблем при етикетирането на тези продукти, е липсата на изписано разрешение за производството на дезинфектанти.

„Това е така, защото някой производители коректно са ги регистрирали като „биопсидни продукти“ и затова са длъжни да изписват номера на това разрешение. Други, са се опитали да минат по „резервната пътека“, като са ги регистрирали като „козметични продукти“, а разликата между двата вида е огромна“ – уточни Богомил Николов.

Той очаква Министерството на здравеопазването да не допуска на пазара такива продукти, които не са регистрирани като „биопсидни“ и най-малкото, етикетите им да не навяват информация за обезвреждане на паразити и вируси. Около 4 - 5 продукта, от изследваните 21, са били коректно регистрирани, около десетина са били некоректно регистрираните по този показател.

По отношение на цените, също са открити несъответствия. Богомил Николов посъветва потребителите да съобразят цената на опаковката с грамажа, защото се получават големи аномалии.

„Един литър излиза от 15 до 250 лева, което е огромна разлика, затова хората трябва да поглеждат и грамажа, защото, понякога чисто визуално, две опаковки може да ви изглеждат абсолютно еднакви, обаче едната може да съдържа 100 милилитра, а другата 50. И, ако и двете струват, например 3 лева, то излиза, че едната е два пъти по-скъпа от другата“ – коментира още Богомил Николов.

При всичките 21 търговски марки, посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите.Съгласно изискванията на Световната здравна организация и Европейския съюз, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата, се установява концентрация на алкохола от 70%.

Богомил Николов обърна внимание и на използването на ръкавици, вместо дезинфектанти и обясни, че ръкавиците трябва да се използват най-вече от хора, които са на първа линия за предпазване на ръцете от използваните препарати.

 „По-ефективни са  течните дезинфектанти за ръце, отколкото геловете. Миенето на ръцете със сапун е за предпочитане пред използването на препарати за дезинфекция, защото при миенето на ръцете се отстраняват механичните замърсители, а дезинфектантите могат само да убиват вирусите и микробите, но не и да отстраняват мръсотията. Добър вариант е и сами да си направим дезинфектант за ръце. Рецептите са разпространени в интернет“ – обясни още Богомил Николов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31