Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да избираме дезинфектантите за ръце

Като цяло, само 3, от изследваните 21 търговски марки дезинфектанти за ръце, съответстват напълно на изискванията на Световната здравна организация за концентрация на алкохол – сочи проучването на Асоциация „Активни потребители, по отношение качеството и безопасността на продаваните дезинфектанти за ръце. Използването им в ежедневието, явно ще продължи още дълго време, затова е важно да знаем, как да ги избираме.

„При изследването констатирахме доста неточности като например, при един продукт нямаше производител, което е абсолютно недопустимо. Имаше и още няколко продукта, при които нямаше предупреждения за опасност, защото тези продукти са силно запалими“ – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

По думите му, по-големият проблем при етикетирането на тези продукти, е липсата на изписано разрешение за производството на дезинфектанти.

„Това е така, защото някой производители коректно са ги регистрирали като „биопсидни продукти“ и затова са длъжни да изписват номера на това разрешение. Други, са се опитали да минат по „резервната пътека“, като са ги регистрирали като „козметични продукти“, а разликата между двата вида е огромна“ – уточни Богомил Николов.

Той очаква Министерството на здравеопазването да не допуска на пазара такива продукти, които не са регистрирани като „биопсидни“ и най-малкото, етикетите им да не навяват информация за обезвреждане на паразити и вируси. Около 4 - 5 продукта, от изследваните 21, са били коректно регистрирани, около десетина са били некоректно регистрираните по този показател.

По отношение на цените, също са открити несъответствия. Богомил Николов посъветва потребителите да съобразят цената на опаковката с грамажа, защото се получават големи аномалии.

„Един литър излиза от 15 до 250 лева, което е огромна разлика, затова хората трябва да поглеждат и грамажа, защото, понякога чисто визуално, две опаковки може да ви изглеждат абсолютно еднакви, обаче едната може да съдържа 100 милилитра, а другата 50. И, ако и двете струват, например 3 лева, то излиза, че едната е два пъти по-скъпа от другата“ – коментира още Богомил Николов.

При всичките 21 търговски марки, посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите.Съгласно изискванията на Световната здравна организация и Европейския съюз, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата, се установява концентрация на алкохола от 70%.

Богомил Николов обърна внимание и на използването на ръкавици, вместо дезинфектанти и обясни, че ръкавиците трябва да се използват най-вече от хора, които са на първа линия за предпазване на ръцете от използваните препарати.

 „По-ефективни са  течните дезинфектанти за ръце, отколкото геловете. Миенето на ръцете със сапун е за предпочитане пред използването на препарати за дезинфекция, защото при миенето на ръцете се отстраняват механичните замърсители, а дезинфектантите могат само да убиват вирусите и микробите, но не и да отстраняват мръсотията. Добър вариант е и сами да си направим дезинфектант за ръце. Рецептите са разпространени в интернет“ – обясни още Богомил Николов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:Вижте още
Мая Падарева

Читалищният деец Мая Падарева получи престижното отличие „Златен век“

  Дългогодишният секретар на Народно читалище „Георги Тодоров – 1885“ в Белица Мая Падарева, бе удостоена с Грамота „Златен век“, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Припомняме, че престижното отличие се присъжда от Министерството на културата, по повод 24 май, на дейци от различни..

публикувано на 28.05.20 в 15:43

СЗО:Българчетата на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол, канабис и ранен старт на сексуалния живот

Българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това показва доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа. “ За съжаление това го виждаме от години вече, как в България духовната нищета, духовната криза опустошава живота на младите..

публикувано на 28.05.20 в 15:14

Многодневни трудови договори вече и в тютюнопроизводството

„Заради благоприятните климатични условия, Кампанията по разсаждането на тютюна тази година върви много добре. До ден се очаква да бъдат разсадени на 100 % предвидените за целта площи. Вече е приключило разсаждането на едролистните сортове „Басми“ и „Бърлей“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на..

публикувано на 28.05.20 в 14:33

Повече храни от фермата до трапезата

По-голямо търсене и предлагане на биологични продукти, както и насърчаване на биологичното земеделие, са сред основните акценти в новата Стратегия „От фермата до трапезата“ на Европейската комисия. Амбициозните мерки ще гарантират, че здравословното хранене ще е по-лесно приложимо за гражданите на Европейския съюз, включително ще бъде подобрено и..

публикувано на 28.05.20 в 14:31

Иновативно сътрудничество – два факултета с общи нови специалности в ЮЗУ

За да отговорят на новите изисквания на пазара на труда, на все по-динамичните и променящи се условия, два от факултетите на Югозападния университет „Неофит Рилски“ обединиха усилия и създадоха две нови съвместни програми. „Славянски език (руски) и туризъм“ и „Чужд език и бизнес администрация“ са дело на ръководствата на Филологическия и..

публикувано на 28.05.20 в 13:20

“Златен век“ за непослушното старо момче от Петрич

    Най-големият шоумен във Варна – Кирил Аспарухов, бе отличен с наградата „Златен век“. Призът на Министерството на културата той получава заради изявите и инициативите си в културния живот на Варна, като те имат национална и европейска значимост. През годините, дали ще го видим като водещ на филмовия фестивал „Любовта е лудост“, на шампионати по..

публикувано на 28.05.20 в 11:56

Възнесение Господне е!

Десетки миряни изпълниха храма „Въведение Богородично“ в Благоевградза да отбележат църковния празник Възнесение Господне (Спасовден). Всички те дойдоха за да се помолят най–вече за здраве и благоденствие, с мисъл за най-близките и обичани хора.Част от посетителите на църквата имаха личен повод да празнуват, почитайки имения ден на свои роднини...

публикувано на 28.05.20 в 10:44