Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В благоевградско засега няма отровени пчели

„Засега, в благоевградско няма регистрирани случаи на масово отравяне на пчелите с пестициди, използвани в земеделието“ – съобщи за Радио Благоевград Георги Дюлгеров от Сдружение „Пчела 2018“ – Благоевград. По думите му, миналата година е имало един подобен случай около село Логодаж, но засега, няма подаден сигнал за такъв проблем.

Информацията звучи успокоително на фона на бедствието, което се случва с пчелите в Северозападна България. През последната седмица, там е регистриран масов мор по пчелните семейства. Хиляди пчелари са останали без поминък, а кошерите без пчели, заради използваните препарати за растителна защита.

 „Това се получава, защото в България има неконтролируем внос на пестициди и инсектициди. Предполагам, че се внасят от трети държави, заради по-евтината цена и се пръска неконтролируемо. Там по селата, контролът е по-скоро хипотетичен, отколкото реален“ – уточни Георги Дюлгеров.

Той коментира и мерките, които предлагат пчеларите за решаването на този проблем, сред които са – да се пръска само в тъмната част на денонощието или пък да се отнемат субсидиите на земеделските стопани, които използват неразрешени препарати за растителна защита.

„В определени села, като има един арендатор със стотици, хиляди декари земя, той си е държава в държавата, на него никой нищо не може да му каже. Пчеларят е сам, ако не е прикрепен към пчеларско дружество, няма кой да го защити, а знаем, че Обединен пчеларски съюз нямаме от дълги години и така, пчеларят остава абсолютно сам срещу един едър арендатор, който разполага с връзки, с пари и така нататък, абсолютно безсмислена битка“ – категоричен е пчеларят.

Той уточни, че в момента има редица пчеларски съюзи в България, но няма един обединен, консолидиран, силен пчеларски съюз, който да защитава интересите на пчеларите.

"По отношение не синдрома „празен кошер“, все още има епизодични случаи, но това си е проблем на пчеларя. Когато се подцени и не се лекува дадено заболяване, се появява този проблем“ – уточни Георги Дюлгеров.

Той прогнозира добра пчеларска година, ако се запазят добри и климатичните условия. В момента пчелата пашува по акациевите насаждания, които за съжаление намаляват през последните години, защото се използват за отопление. Преди акацията, пчелари са се похвалили, че е имало добра паша и от овощните видове.

Георги Дюлгеров, коментира още, че извънредното положение не се е отразило негативно върху повечето пчелари, които са регистрирали кошерите си, защото са имали достъп до тях.

„Пчелите са от стотина милиона години на Земята, надявам се, че един китайски вирус, няма да ги събори и ще ги има и след нас“ – пожела в Световния ден на пчелата, Георги Дюлгеров.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Дюлгеров:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02