Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В благоевградско засега няма отровени пчели

„Засега, в благоевградско няма регистрирани случаи на масово отравяне на пчелите с пестициди, използвани в земеделието“ – съобщи за Радио Благоевград Георги Дюлгеров от Сдружение „Пчела 2018“ – Благоевград. По думите му, миналата година е имало един подобен случай около село Логодаж, но засега, няма подаден сигнал за такъв проблем.

Информацията звучи успокоително на фона на бедствието, което се случва с пчелите в Северозападна България. През последната седмица, там е регистриран масов мор по пчелните семейства. Хиляди пчелари са останали без поминък, а кошерите без пчели, заради използваните препарати за растителна защита.

 „Това се получава, защото в България има неконтролируем внос на пестициди и инсектициди. Предполагам, че се внасят от трети държави, заради по-евтината цена и се пръска неконтролируемо. Там по селата, контролът е по-скоро хипотетичен, отколкото реален“ – уточни Георги Дюлгеров.

Той коментира и мерките, които предлагат пчеларите за решаването на този проблем, сред които са – да се пръска само в тъмната част на денонощието или пък да се отнемат субсидиите на земеделските стопани, които използват неразрешени препарати за растителна защита.

„В определени села, като има един арендатор със стотици, хиляди декари земя, той си е държава в държавата, на него никой нищо не може да му каже. Пчеларят е сам, ако не е прикрепен към пчеларско дружество, няма кой да го защити, а знаем, че Обединен пчеларски съюз нямаме от дълги години и така, пчеларят остава абсолютно сам срещу един едър арендатор, който разполага с връзки, с пари и така нататък, абсолютно безсмислена битка“ – категоричен е пчеларят.

Той уточни, че в момента има редица пчеларски съюзи в България, но няма един обединен, консолидиран, силен пчеларски съюз, който да защитава интересите на пчеларите.

"По отношение не синдрома „празен кошер“, все още има епизодични случаи, но това си е проблем на пчеларя. Когато се подцени и не се лекува дадено заболяване, се появява този проблем“ – уточни Георги Дюлгеров.

Той прогнозира добра пчеларска година, ако се запазят добри и климатичните условия. В момента пчелата пашува по акациевите насаждания, които за съжаление намаляват през последните години, защото се използват за отопление. Преди акацията, пчелари са се похвалили, че е имало добра паша и от овощните видове.

Георги Дюлгеров, коментира още, че извънредното положение не се е отразило негативно върху повечето пчелари, които са регистрирали кошерите си, защото са имали достъп до тях.

„Пчелите са от стотина милиона години на Земята, надявам се, че един китайски вирус, няма да ги събори и ще ги има и след нас“ – пожела в Световния ден на пчелата, Георги Дюлгеров.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Дюлгеров:


Галерия

Вижте още

Вербатория вече и в Благоевград

Вербатория – или диагностика на таланта – е уникален, иновативен метод за анализ на естествения потенциал на човека. Методът използва алгоритъм за анализ на индивидуалните характеристики на мозъка по време на прости стандартни задачи в различни области. Вербатория не изследва човешките умения или способности, а само разкрива области, в които..

публикувано на 31.05.20 в 13:58
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: В отношенията между България и Македония печеливши трябва да са и двете страни

   „Попаднахме отново в сблъсък, вместо да употребим инерцията от подписването на Договора за добросъседство, и това постави и двете общества в ситуация на стрес, на конфликт. Идеята беше да направим едно положително събитие, защото аз не съм сам в това, което да върне нещата към един по-добър тон, защото в конфликт винаги трябва да има загубил,..

публикувано на 31.05.20 в 13:08

Д-р Александър Симидчиев: Тютюнопушенето е зависимост, то е болест

За да привлече общественото внимание към тютюневата епидемия и нейните здравни и социални последици, през 1987 година Световната здравна организация обяви 31 май за Световен ден без тютюнев дим. Всяка година денят има специален акцент, тази е „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, като вниманието е насочено най-вече към младите хора...

публикувано на 31.05.20 в 12:18

Блажка Димитрова: Може и трябва да се живее по правилата на „нулевия отпадък“

Откажи се, Намали, Отпадъкът е  ресурс, Рециклирай, Компостирай  – това са петте принципа на философията на нулевия отпадък, чийто ревностен последовател е Блажка Димитрова, основател на сдружението „Нулев отпадък“.  „ Липсата на информация и знания по тази тема трябва да се запълни,  основахме сдружението и започнахме да обучаваме..

публикувано на 31.05.20 в 12:09

Спазват ли се противоепидемичните мерки в Благоевград

За четвърта поредна събота наш репортер извърши проверка за съблюдаването на валидните противоепидемични мерки.  Според данните на Европейския център за контрол и превенция на заразните болести, България е на пето място сред най-добре справилите се  с епидемията от COVID-19 страни в Европа. Пред нея, по брой жертви на 1 милион население, са само..

публикувано на 30.05.20 в 19:21

Бранимир Митов: Хората имат нужда от изкуство и да гледат театър

    Несъмнено пандемията разтърси из основи независимия сектор в България, който понесе сериозни загуби. Всички артисти бяха засегнати, при това много осезателно и тежко. Дейностите, които те извършват, бяха забранени в условията на извънредното положение. Отменени бяха представления, турнета, фестивали... Редица от организациите им, особено..

публикувано на 30.05.20 в 18:26
Генерал Иван Колев

Ивайло Шопски: "Нарекли са го "българският Фридрих Велики"

  Поредният разговор с Ивайло Шопски – основател на Пътуващо читалище "Бащино огнище" – бе посветен на паметта за генерал Иван Колев , често наричан "бащата на българската конница".   Роденият в Бесарабия Иван Колев гради удачна чиновническа кариера в София, но избухналата през 1885 г. Сръбско-българска война преобръща живота му. Той се записва..

публикувано на 30.05.20 в 13:10