Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добри обноски за бъдещи лидери

Добрите обноски са толкова важни за децата, колкото изучаването на чужд език, придобиване на компютърни умения или усвояването на някакъв вид спорт, защото те ни подготвят за живота, след напускане на семейното огнище. В реалния живот вече да си високообразован не е достатъчно, а трябва и да си и емпатичен, емоционално интелигентен и с добри обноски. И тъй като изграждането на добри маниери е дълъг процес, който трае през целия живот на човека, винаги е от значение да се започне в ранните години от развитието на детето, за да може да ги възприеме като пример, който да следва през целия си живот.  За тази цел Зоя Кирилова, вдъхновена от собственото си дете решава да създаде в Благоевград Детска академия за етикет:

 Ще уча децата на така наречените „меки“ умения, които включват начина, по който децата да се научат да общуват по между си, да са толерантни, да се срещат с различни култури и хора с които трябва да знаят как да общуват и как да се приспособят към новите обстоятелства. Тези неща са нужди като умения да се научат докато са още малки, за да могат да се приемат като нещо естествено“.

В Академията Зоя Кирилова ще учи децата и на маниерите на хранене:

Това са неща, за които не се говори много в семейството или се казва какво не трябва да се прави. А пък ние искаме да научим децата и на това кое е хубаво, и трябва да се прави. Под формата- хем да се научат, хем да се забавляват“.

В академията за етикет могат да се включат деца от 4 до 17 годишна възраст. Децата са разделени по възрастови категории и за да бъде забавно на участниците всяка категория има различни наименования. Най-малките са малки посланици. Средната група пък са бъдещи лидери, допълва Зоя Кирилова. Тя се е заела със задачата да обучава децата на всички тези умения. А идеята да създаде Детска академия за етикет идва след появата на дъщеря и.

„Аз съм единственият учител в България сертифициран консултант по международен младежки етикет.  Идеята се зароди през 2017 година, когато дъщеря ми бе достатъчно голяма, за да общува с други деца и да ходи по детските площадки. Но насреща виждах, че по-големите не отговарят на това да речем да са  толерантни, да им помогнат, да отстъпят. Беше законът на джунглата, това цареше по детските площадки. И видях, че има нужда от такова нещо“.

Заради  епидемичната обстановка и наложените ограничения Детската академия за етикет все още не е отворила врати. Онлайн обучение според Зоя Кирилова не дава достатъчно добри резултати. Тя обаче се надява скоро да се срещне с бъдещите си ученици.
Вижте още

Вербатория вече и в Благоевград

Вербатория – или диагностика на таланта – е уникален, иновативен метод за анализ на естествения потенциал на човека. Методът използва алгоритъм за анализ на индивидуалните характеристики на мозъка по време на прости стандартни задачи в различни области. Вербатория не изследва човешките умения или способности, а само разкрива области, в които..

публикувано на 31.05.20 в 13:58
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: В отношенията между България и Македония печеливши трябва да са и двете страни

   „Попаднахме отново в сблъсък, вместо да употребим инерцията от подписването на Договора за добросъседство, и това постави и двете общества в ситуация на стрес, на конфликт. Идеята беше да направим едно положително събитие, защото аз не съм сам в това, което да върне нещата към един по-добър тон, защото в конфликт винаги трябва да има загубил,..

публикувано на 31.05.20 в 13:08

Д-р Александър Симидчиев: Тютюнопушенето е зависимост, то е болест

За да привлече общественото внимание към тютюневата епидемия и нейните здравни и социални последици, през 1987 година Световната здравна организация обяви 31 май за Световен ден без тютюнев дим. Всяка година денят има специален акцент, тази е „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, като вниманието е насочено най-вече към младите хора...

публикувано на 31.05.20 в 12:18

Блажка Димитрова: Може и трябва да се живее по правилата на „нулевия отпадък“

Откажи се, Намали, Отпадъкът е  ресурс, Рециклирай, Компостирай  – това са петте принципа на философията на нулевия отпадък, чийто ревностен последовател е Блажка Димитрова, основател на сдружението „Нулев отпадък“.  „ Липсата на информация и знания по тази тема трябва да се запълни,  основахме сдружението и започнахме да обучаваме..

публикувано на 31.05.20 в 12:09

Спазват ли се противоепидемичните мерки в Благоевград

За четвърта поредна събота наш репортер извърши проверка за съблюдаването на валидните противоепидемични мерки.  Според данните на Европейския център за контрол и превенция на заразните болести, България е на пето място сред най-добре справилите се  с епидемията от COVID-19 страни в Европа. Пред нея, по брой жертви на 1 милион население, са само..

публикувано на 30.05.20 в 19:21

Бранимир Митов: Хората имат нужда от изкуство и да гледат театър

    Несъмнено пандемията разтърси из основи независимия сектор в България, който понесе сериозни загуби. Всички артисти бяха засегнати, при това много осезателно и тежко. Дейностите, които те извършват, бяха забранени в условията на извънредното положение. Отменени бяха представления, турнета, фестивали... Редица от организациите им, особено..

публикувано на 30.05.20 в 18:26
Генерал Иван Колев

Ивайло Шопски: "Нарекли са го "българският Фридрих Велики"

  Поредният разговор с Ивайло Шопски – основател на Пътуващо читалище "Бащино огнище" – бе посветен на паметта за генерал Иван Колев , често наричан "бащата на българската конница".   Роденият в Бесарабия Иван Колев гради удачна чиновническа кариера в София, но избухналата през 1885 г. Сръбско-българска война преобръща живота му. Той се записва..

публикувано на 30.05.20 в 13:10