Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата „Топъл обяд“ ще бъде удължена до 27 юли

До 27 юли се удължава срокът на Програмата „Топъл обяд“ – съобщи за Радио Благоевград заместник-министърът в социалното министерство Адриана Стоименова, която днес раздаде хранителни пакети на социално слаби хора от Благоевград и Петрич по Програмата за храна.

Тя уточни, че вторият тур на кампанията в Благоевград стартира на 20 май, като по този начин продължава раздаването на храни на нуждаещи се хора, това са – хора над 65 годишна възраст, хора с увреждания и хора, които нямат достатъчно доходи и са в риск от бедност, така че да бъдат подпомогнати.

В първия тур на програмата, която е приключила на 16 април,  са били обхванати малко над 1800 лица, като количеството на разпределената храна е било над 56 тона. В момента тече подпомагането на лицата и семействата от втора допълнителна целева група, в която ще бъдат обхванати около 1 200 лица. Ще бъдат раздадени общо 86 тона храни, като сега на втори тур, са общо 30 тона.

„Надградихме Програмата за храна, като увеличихме ресурса с допълнителни 800 хиляди лева, така че имаме готовност да продължим и през зимния период“ – каза още Адриана Стоименова.

Тя съобщи, че към този момент, въпреки кризата с Covid - 19, Министерството на труда и социалната политика не е спряло нито едно плащане, касаещо хора с увреждания или социално подпомагане и уточни, че до края на 31 август е увеличен периодът, в който по тарифата за таксите за социални услуги, те не се дължат от потребителите, което е още едно облекчение за тях.

Заместник-министърът отправи апел към общините, да се подготвят за предстоящото отваряне на Центровете за социални услуги, което ще стане най-вероятно от другата седмица или от 1 юни.

„За целта, общините трябва да се свържат с доставчиците на социални услуги в Центровете за социална рехабилитация и интеграция - Дневни Центрове, Центрове за обществена подкрепа. Разпространена е анкета по отношение на готовността на персонал и потребители за посещаване на тези Центрове. Нека попълнят тази анкета, нашето желание е още другата седмица или от 1 юни, тези Центрове да започнат нормална работа, ето защо, тяхното мнение за нас е много важно“ – коментира още Адриана Стоименова, заместник – министър в социалното министерство.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и безопасността на..

публикувано на 25.04.24 в 09:33

Избори по черешово време! Кои ще се борят за кюстендилските 4 мандата?

Изборите 2 в 1 ще са на 9 юни, когато в Кюстендилско ще е черешобера. И ако в Габрово ще имат фестивал на смеха, то в града на черешите ще мислят как първо да оберат доходоносния плод, но и ще упражнят правото си на глас, за да изберат четирима депутати, а и да гласуват и за евродепутати. Макар че няма полза от това, "кои точно ще са", казват местните...

публикувано на 25.04.24 в 09:26

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 09:24

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те трябва да дойдат..

публикувано на 25.04.24 в 09:22

При епидемия от коклюш – какви мерки предприема МЗ? Как да се пазят хората?

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на ковид пандемията, настоя пред БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му няма да има и толкова силен натиск върху здравната система. "Това, което виждаме досега, е, че не повече от 5-10% от болните от..

публикувано на 25.04.24 в 09:20

ЦИК регистрира кандидатите за депутати в Европарламента

От днес Централната избирателна комисия приема документи за регистрация на кандидатски листи за членове на Европейския парламент. Крайният срок е 7 май. От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент...

публикувано на 25.04.24 в 09:18

Облачно с валежи от дъжд

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно и с валежи. На отделни места, главно в планинските райони, ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните – от 10°-13° в западните райони до 20°-22° в източните.

публикувано на 25.04.24 в 05:25