Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Програмата „Топъл обяд“ ще бъде удължена до 27 юли

До 27 юли се удължава срокът на Програмата „Топъл обяд“ – съобщи за Радио Благоевград заместник-министърът в социалното министерство Адриана Стоименова, която днес раздаде хранителни пакети на социално слаби хора от Благоевград и Петрич по Програмата за храна.

Тя уточни, че вторият тур на кампанията в Благоевград стартира на 20 май, като по този начин продължава раздаването на храни на нуждаещи се хора, това са – хора над 65 годишна възраст, хора с увреждания и хора, които нямат достатъчно доходи и са в риск от бедност, така че да бъдат подпомогнати.

В първия тур на програмата, която е приключила на 16 април,  са били обхванати малко над 1800 лица, като количеството на разпределената храна е било над 56 тона. В момента тече подпомагането на лицата и семействата от втора допълнителна целева група, в която ще бъдат обхванати около 1 200 лица. Ще бъдат раздадени общо 86 тона храни, като сега на втори тур, са общо 30 тона.

„Надградихме Програмата за храна, като увеличихме ресурса с допълнителни 800 хиляди лева, така че имаме готовност да продължим и през зимния период“ – каза още Адриана Стоименова.

Тя съобщи, че към този момент, въпреки кризата с Covid - 19, Министерството на труда и социалната политика не е спряло нито едно плащане, касаещо хора с увреждания или социално подпомагане и уточни, че до края на 31 август е увеличен периодът, в който по тарифата за таксите за социални услуги, те не се дължат от потребителите, което е още едно облекчение за тях.

Заместник-министърът отправи апел към общините, да се подготвят за предстоящото отваряне на Центровете за социални услуги, което ще стане най-вероятно от другата седмица или от 1 юни.

„За целта, общините трябва да се свържат с доставчиците на социални услуги в Центровете за социална рехабилитация и интеграция - Дневни Центрове, Центрове за обществена подкрепа. Разпространена е анкета по отношение на готовността на персонал и потребители за посещаване на тези Центрове. Нека попълнят тази анкета, нашето желание е още другата седмица или от 1 юни, тези Центрове да започнат нормална работа, ето защо, тяхното мнение за нас е много важно“ – коментира още Адриана Стоименова, заместник – министър в социалното министерство.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:

Галерия

Вижте още

Сдружение „Хора и традиции“ организира възстановка на традиционната брежанска сватба

Сдружение „Хора и традиции“ организира тази неделя в Брежани възстановка на едни от най-красивите обредни действия и ритуали на брежанската традиционна сватба. Възстановката е по проект „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“, който сдружението изпълнява по Програмата за културно наследство на Национален фонд..

публикувано на 06.06.20 в 17:42

Община Разлог осигури 11 нови работни места по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания"

Община Разлог в качеството си на бенефициент по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Oбщина Разлог”, финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 г. осигури 11 нови работни места. Кметът инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, заедно с екипа за управление по проект „Патронажна грижа за..

публикувано на 06.06.20 в 14:03

Отворени за посещения са Стобските пирамиди

„ Обектът е открит и това допринася са безопасността на туристите, предвид въведените противоепидимчни мерки. Все още няма много туристи, но се надяваме в следващите дни да се засили потокът от посещения. За миналата година невероятният лабиринт от високи до 12 метра скални конуси е бил посетен от над 10 хиляди души, стотици от тях са..

публикувано на 06.06.20 в 10:15

41 нови и 980 активни Covid-случая у нас, 147 са в болница

41 са нови случая на коронавирус са доказани у нас за последното денонощие при 1 196 изследвани проби.  980 са активните случаи на инфекцията към момента.  Това показва справката в Единния информационен портал за коронавируса в България.  По данните, публикувани там, общият брой на случаите на Covid-19 досега e 2 668 , а оздравелите са 1 528 души...

публикувано на 06.06.20 в 09:25

Лоши са условията за туризъм в планината

На повечето места в станата има разкъсана облачност. До края на деня са  очакват се валежи и гръмотевични бури. Туристите, тръгнали на преход в планината, да подходят с особено внимание – с подходяща екипировка и да преценят маршрутите и възможностите си.  До 14 юни всички хижи в страната остават затворени. Това съобщи..

публикувано на 06.06.20 в 09:20

Няма да има курбан за здраве за Свети Дух в мемориален комплекс „Памет и Вяра“ над Благоевград

Във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка и въведените конкретни противоепидемични мерки на територията на страната, до 14 юни тази година, Община Благоевград  съобщава, че традиционният курбан в мемориалния комплекс „Памет и Вяра“ , на 8 юни, няма да бъде проведен. 

публикувано на 06.06.20 в 08:08

Допълнителни автобуси на Задушница

За гражданите на Благоевград ще бъдат осигурени допълнителни автобуси на Задушница от фирмите, които обслужват линиите до гробищните паркове. Община Перник осигурява безплатен транспорт до централния гробищен парк за Черешова задушница. Автобусите ще се движат по маршрут от спирката при Централната ремонта база на всеки 15 минути от 8:00 ч...

публикувано на 06.06.20 в 07:31