Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мира Радева, социолог: Призивите за нова нормалност са безсмислени

Снимка: БГНЕС

С разхлабването на мерките свързани с COVID -19 светът започна бавно да се връща към предишния си начин на живот. Но не съвсем. Все повече в публичното пространство се заговори за понятието „нова нормалност“. Експерти твърдят, че някои от наложените социални ограничения ще продължат да важат и ще трябва да се научим да живеем с новия вирус. Възможна ли е такава нова нормалност и как обществото ни би се справило с нея, коментар по темата за Радио Благоевград направи социологът Мира Радева:

Кризата с COVID- 19 зададе една много важна перспектива и всъщност истински новото, с което се сблъскахме според мен е не толкова просто самият вирус, а как ние реагираме с новите условия. За първи път имаме пандемия, която беше масово отразена, че в крайна сметка доведе до глобална икономическа криза. Нещо, с което не сме се сблъскали. В момента търсим начин как горе-долу да възстановим така наречената нормалност и всъщност истинският въпрос, който трябва да си задаваме оттук нататък е - кое наричаме нормалност? Много въпроси постави тази криза и моето лично усещане е, че голяма част от тях ще останат, защото са свързани със същността на вида ни. А дали ще се променим- откровено казано мисля, че няма да се променим. Всички дори и да са си задавали някакви въпроси сега бързат да се върнат към навиците си, към онова, което обичат, към удобствата. Бързат да забравят“.

Неизвестните около този вирус са много- ще има ли лек, ще се намери ли скоро ваксина? са само част от многото въпросителни. Експертите обаче твърдят, че обществата трябва да се научат да живеят с вируса. Как хората биха се справили с тази навлизаща нова нормалност, според Мира Радева:

Експертите много неща казват, но много малко се чуват. Хората много добре знаят, че в живота си имат много вредни навици и поемат много рискове. Имаше един съществен много важен ефект и то беше разделянето на обществото. Обществото просто се разцепи - на изолационисти, които вярват, че маските ще ги спасят и на „Мангъровисти“, защото доц. Мангъров стана емблематичен образ в тази епоха. Всеки един от нас избира своята реакция, но тя не е в една посока“.

Според Радева българите са се справили добре в ситуацията на пандемия. Показали са дисциплинираност. Това, което ни различава от останалите общества в условията на пандемия е вродената мнителност към държавните институции, коментира още социологът. А призивите за нова нормалност са безсмислени, твърди Мира Радева:

„Абсолютно не вярвам, че нова нормалност е възможна. Това би означавало ние да изменим на вида си. Какво означава нова нормалност? Да, вероятно за известно време хората няма да се прегръщат и целуват толкова, колкото преди. Ще си мием по-често ръцете докато се видят ефектите през есента и всичко ще бъде забравено“.Вижте още
Сашо Стоицов

Covers… да рамкираш чувства – изложба на Сашо Стоицов в галерия “Аросита“

Covers се нарича изложбата на Сашо Стоицов, един от художниците бунтари, извършили голямата промяна в българското изкуство в последните десетилетия на миналия 20 век, която беше открита тази седмица в столичната галерия „Аросита”. Тя несъмнено е важно арт събитие, не само за това, че авторът й повече от три десетилетия е в авангарда на най-интересните..

публикувано на 06.06.20 в 20:35

Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия

В края на Първата световна война десетки хиляди души биват покосени от мистериозна болест, която не е напълно разгадана и някой ден може да се завърне. Пространството се стеснява и тялото, сковано, се превръща в затвор. Безизразното лице наподобява маска. Очните ябълки се въртят, устните се гърчат, главата и крайниците се тресат в конвулсии. Т.нар. сънна..

публикувано на 06.06.20 в 16:15
Здравко Карадачки

Здравко Карадачки: По-добри сме от “Миньор“

  Странни  неща се получават в българския футбол –  в Югозападната лига, след като първенството бе прекратено, БФС  обяви „Миньор“ (Пк) за първи в крайното класиране. Макар официално все още футболната ни централа да няма становище по казуса, перничани ликуваха след осемгодишно обитаване на третото ниво в българския футбол и с кански мъки се върнаха..

публикувано на 06.06.20 в 15:35
Георги Тренчев

Д-р Георги Тренчев: Образованието в България се нуждае от революция!

„Вълнуващ момент за мен. Приемам наградата и като признание за работата на всички,  които работим в училището, на целия ни екип за всичко, което сме постигнали през годините, особено в последните години, през които се стремим да въведем новости в образованието“ –   каза за Радио Благоевград д-р Георги Тренчев, от 23 години директор на началното..

публикувано на 06.06.20 в 10:58

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31