Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба по случай 24 май е експонирана в общинския парламент в столицата на Черна Гора

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в залата на общинския парламент на столицата Подгорица, Посолството на Република България в Черна гора организира  представянето на изложбата Книги, посоки, публики на Националната библиотеката "Св. Св. Кирил и Методий".

Изложбата беше открита официално от българският посланик в Черна гора, д-р Меглена Плугчиева и кмета на град Подгорица д-р Иван Вукович, в присъствието само на журналисти, предвид все още действащите ограничителни мерки във връзка с вируса Covid-19.

Изложбата се състои от 16 цветни постера, отпечатани на пенокартон, с размери 70 х 100 см. Тя представя пред различни публики на територията на Република България и други европейски страни богатството на колекциите от ръкописи, старопечатни книги, документи от  епохата на Българското възраждане и арабографична литература от фондовете на Националната библиотеката "Св. св. Кирил и Методий".

Славянските и други чуждоезични ръкописи са представени от най-ранните паметници, достигнали до нас през вековете. Сред тях са Енинският апостол от края на Х-началото на ХІ в., Добрейшовото четириевангелие от началото на ХІІІ в. и палимпсестния Драготин апостол и миней от края на 12 век. Блясъкът и хармонията на калиграфското изкуство се отразяват в някои от най-богато украсените представители на ръкописната традиция на православието чрез изящно декорирани гръцки и славянски паметници. Не са пропуснати и знакови за българската култура книги като Първият Софрониев препис на История славянобългарска от Паисий Хилендарски, изписан в Котел през 1765 г. Чрез екземпляри от най-ранните издания на славянската печатна книга на Балканите можем да проследим непрекъснатата традиция и духовност на южните славяни, съхранила народностната идентичност през вековете. Сред тях са: Четириевангелие на Макарий от 1512 г., Часословец на Яков Крайков, Абагар на епископ Филип Станиславов, предопределили по-късно и появата на първата печатна книга на новобългарски език – „Неделник” на Софроний Врачански и първият български светски буквар на д-р Петър Берон – „Рибният буквар”. Включени са и други редки чуждоезични книги: Световната хроника на Хартман Шедел от 1493 г., първият печатен славянски буквар на говорим език, отпечатан през 1561 г. с глаголица и др.

Документите от епохата на Българското възраждане представят последователно просветното дело чрез материали за Габровската гимназия и завещанието на Евлоги Георгиев, с което богатият родолюбец дарява средства за построяване и издръжка на университет в родината му. Експонирани са писма на видните търговци братя Робеви и Христо Тъпчилещов. Впечатляват портретната фотография на княз Александър І Батенберг, манифеста на цар Фердинанд І за обявяване на Балканската война и личният бележник на поета революционер Пейо Яворов.

Арабографичната книжнина излага преписи на творби от ранни арабски автори, художествено изработени персийски ръкописи, както и редки старопечатни издания на османотурски език. В Националната библиотека се съхранява третата по значение в света сбирка от османски документи. Особено ценни за българската история  са бератът на султан Абдул Азиз за утвърждаването на избрания видински митрополит Антим І за пръв български екзарх, както и ферманът за откриване на първата българска фабрика на Добри Желязков от град Сливен.

В три отделни текстови табла е изложена кратка информация за колекциите към трите специални отдела на направление "Опазване на ръкописно-документалното наследство" – отдел "Ръкописи и старопечатни книги", отдел "Български исторически архив" и отдел "Ориенталски сбирки".

Изложбата е гостувала в Унгария, Словакия, Северна Македония, Хърватия и др.

Приветствие на посланика на Република България в Черна Гора по повод откриването на изложбата:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55