Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многодневни трудови договори вече и в тютюнопроизводството

„Заради благоприятните климатични условия, Кампанията по разсаждането на тютюна тази година върви много добре. До ден се очаква да бъдат разсадени на 100 % предвидените за целта площи. Вече е приключило разсаждането на едролистните сортове „Басми“ и „Бърлей“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – НАТ 2010, президент на UNITAB-EVROPA и вицепрезидент на ЕLTI.

По думите му, тази година се очаква добра тютюнева реколта, в размер над 9 хиляди тона. 

„Това се дължи както на перфектните климатични условия засега, така и на добрата кампания по подготовката на разсада и самото му разсаждане. Но, това ще стане ясно окончателно при Кампанията по изкупуването на тютюна в края на месец декември или в началото на януари, догодина“ – уточни г-н Филев.

Той припомни, че в началото на месец юни ще станат ясни площите със засадения тази година тютюн, след приключването на регистрацията на тютюнопроизводителите в Регистър, която продължава до края на месец май.

Любопитен факт е, в условията на коронавируса и кризата, в която изпадна целия свят, се случиха две добри неща за Сектор Тютюн.

„Първото е, че сезонни работници, които назад във времето, преди 5 до 10 години са били тютюнопроизводители, сега не могат да отидат да работя в други държави като Гърция, Италия и Испания, и тези „бивши“ тютюнопроизводителите останаха това лято до работят в България, те решиха да се препитават отново с тютюнопроизводство. Това е една от причините да се повишат с до 10 % площите тази година с тютюн. Другата причина да има лек ръст в тютюнопроизводството тази година, са добрите изкупни цени на тютюна, които получихме през предходната 2019 година“ – коментира още Цветан Филев.

Той съобщи, че второто добро нещо, което се е случило в Сектора в условията на коронавирус, е възможността и тютюнопроизводителите вече да могат да наемат сезонните работници на еднодневни трудови договори.

„Нещо повече, вече можем да наемаме сезонни работници не само на еднодневни трудови договори, а и на многодневни трудови договори за поне 120 дни, като ще можем да се възползваме от тази възможност до края на месец октомври, поне така е разписано в предварително одобрената нормативна уредба. Но, аз се ангажирам да работим в тази посока, тази тенденция да остане постоянна. Наеманите сезонни работници няма да губят социалните помощи от Бюрата по труда, ако получават такива, така че ще получават доходи от две места“ – съобщи още Цветан Филев.

Подробностите можете чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев – > 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28

Милена Статева: Реалният живот е много по-интересен от измислените филми в Холивуд

Милена Статева е доктор по социология, социален психолог , част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя изследва темата как масовата култура, по-специално киното гледат към климатичните промени. „ Киното е изключително важно, защото то създава един балон, в който живеем и който  ни оформя като личности “  подчерта в интервю за Радио..

публикувано на 22.04.24 в 09:19

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09