Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Читалищният деец Мая Падарева получи престижното отличие „Златен век“

Мая Падарева

  Дългогодишният секретар на Народно читалище „Георги Тодоров – 1885“ в Белица Мая Падарева, бе удостоена с Грамота „Златен век“, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Припомняме, че престижното отличие се присъжда от Министерството на културата, по повод 24 май, на дейци от различни области на културата и изкуствата, за техния принос за поддържането и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света.

„Съвсем неочаквано бе за мен това признание. Приятно съм изненадана, разбира се, усетих едно чувство на удовлетвореност, че все пак толкова години отдадена на работата на читалищната дейност, на хората в Белица, забравила дори семейството си, в по-голямата част от толкова дългата ми работа като читалищен секретар, наистина изпитах огромно удовлетворение. Това е една морална награда, която приемам не лично за себе си, а и за хората, за екипа, с когото работя, затова, че са винаги зад мен, че са имали доверие в моята работа. Така че, да, удовлетворена се чувствам и поласкана“ – коментира за Радио Благоевград Мая Падарева.

По думите й, Читалището е нейният живот, защото 35 години от него, е посветила на читалищната дейност.

„Много е важен екипът, с когото работиш. От 1987- ма година насам, ние изградихме с този екип много неща, попаднахме и в годините на прехода, години, които никога няма да забравя, но така или иначе, Читалището запази своята функция на извор на българщината, затова и постигнахме доста неща. Създадохме Историческия музей, който е в собствена сграда, започнахме да популяризираме туризма в общината, създадохме детски отдел в Библиотеката, разработихме много проекти и сме едни от първенците в страната по този показател“ – допълни още г-жа Падарева.

Тя уточни, че след дългоочаквания ремонт на Читалището преди три години, броят на самодейците значително се е увеличил. По време на пандемията са отпаднали основните читалищни дейности, но сега, след отпадането на забраната, има готовност за възобновяване на работата на групите и школите.

„В момента, работя от вкъщи, разработвам един проект към Националното сдружение на общините, който е свързан със създаването на Работилница за сувенири. Дано, бъде одобрен проектът, за да решим един голям проблем. Работилницата ще бъде настанена в Туристическия информационен център, за да бъде атракция за туристите, а и за да работят в нея талантливи хора, които да могат и да си изкарват някой лев“ – съобщи още Мая Падарева.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Мая Падарева – > 


Вижте още
Снимката е с илюстративна цел.

Няма да има увеличение на цените на автобусните превози

Повечето от фирмите извършват превози по договори, които са подписани с ръководствата на общините. По принцип договорите са за доста дълги срокове - най-малко за пет години. В договорите, цените на превозите са точно регламентирани. По тази причина, дори във времето на пандемия и намалял пътникопоток, фирмите нямат право да променят цените...

публикувано на 15.01.21 в 18:15

Наредба №34 ще регламентира цените на таксиметровите услуги

Публикуването на промяната на този нормативен документ се очаква през следващата седмица в „Държавен вестник“. С министъра на транспорта Росен Желязков, сдруженията на таксиметровите превозвачи са постигнали споразумение, че ще трябва да се увеличи цената на такса повикване.  За София тя в момента е 77 стотинки. Увеличението за столицата ще..

публикувано на 15.01.21 в 18:12
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов:„Астрологичен пътеводител“ насърчава себепознанието

     „Астрологичен пътеводител“ не е някакъв наръчник как да се скатаем през годината или до края на дните си тук, на Земята, а всъщност е ориентир за това да изучим себе си. Това е книга за себепознанието, но чрез звездната математика. Защото звездите и планетите само ни помагат да разберем кои сме и защо сме тук. В резюме книгата може да бъде..

публикувано на 15.01.21 в 15:14

Четири са опасните свлачища в община Сатовча

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен е пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието. Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента. „Най-опасни са..

публикувано на 15.01.21 в 14:20

Иновативна платформа обучава безплатно учителите да преподават ефективно онлайн

Стартира първата по рода си поредица от безплатни курсове за българските учители с практически съвети, които ще обогатят знанията и опита им да преподават ефективно в онлайн среда. Курсът се казва „Учители в час“ и в него могат да се включват учители от цялата   страна. “Курсът е насочен изцяло към учителите. Организиран е в шест занятия,..

публикувано на 15.01.21 в 13:12

Депутати за датата на парламентарните избори

Президентът Румен Радев обяви вчера, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април.  „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. Румен Радев предложи и промени в изборното законодателство – като гласуване по..

публикувано на 15.01.21 в 11:33

С повече от лев е по-ниска изкупната цена на тютюна от сорта „Басми“

Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната - съобщиха за Радио Благоевград от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ-2010. Председателят на Асоциацията и президент на ELTI Цветан Филев уточни, че при сортовата група „Басми“ изкупуването е приключило на 100 % в Североизточна България и в Хасковска..

публикувано на 14.01.21 в 15:16