Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Два пъти са се увеличили зверствата над животните

„Зачестилите зверства върху животни, липсата на контрол, дори и срещу тези, които ловуват, злоупотребява се с избиването на  защитени видове и не само това. Като цяло, всички бездомни животни, които са на улицата, са жертва на престъпления на хора, които го показват публично в интернет и социалните мрежи. Това са основните причини за организирането на нашия Национален протест“ –  коментира за Радио Благоевград Мартин Янчев, председател  на Асоциация „M&M – Помощ за животните – БГ“, един от организаторите на Националния протест срещу насилието над животните, който е насрочена за 29 май, петък, от 13.30 до 17 ч., пред Министерския съвет в София.

По думите му, има прекрасен Закон за защита на животните, който е написан, но за съжаление, не се спазва. Затова, протестиращите настояват за по-строго прилагане на санкциите в Закона и за работеща Зоополиция.

 „През 2019 организирахме подписка срещу зачестилите зверства, оказа се, че през тази година са два пъти повече. Имахме над 2 500 подписа, пуснахме ги към четири Прокуратури с въпрос към тях – какво се случва с извършителите, какво се случва с преписките и досъдебните производства и за съжаление, не получихме никакъв отговор от тях, което доведе нещата да ескалират и да организираме Национален протест“ –  уточни още Мартин Янчев.

Той съобщи, че по време на протеста ще бъде поискана среща с министър-председателя Бойко Борисов, от когото ще бъде потърсено съдействие за решаването на проблема с насилието над животните.

„Хората, които не могат да присъстват на протеста в София, могат да се съберат по същото време, в петък от 13.30 ч., пред съответните Прокуратури в областните градове, за да покажат съпричастността си към това, за което се борим всички ние.“ – допълни още Мартин Янчев, който уточни, че не е работа на защитниците на животните да вършат работата на Институциите.

 „Аз винаги съм казвал, че не е идеята ние да се саморазправяме с извършителите на зверства. Идеята е, Законът да ги смачка, а не ние“ – категоричен е Мартин Янчев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Мартин Янчев:
Галерия

Вижте още

Катерина Хапсали ще представи "Вкусни разкази" в Благоевград

След романа ѝ „Гръцко кафе”, който се превърна в бестселър, поетичния сборник „През девет планини”, романа „Сливовиц”, сборникът с разкази „Хора”, последните „Вкусни разкази” на Катерина Хапсали могат да се четат за десерт, защото са част от творческата поредица на един талантлив писател, чието детство минава в Благоевград. Историите, които..

публикувано на 01.04.23 в 17:03

Лидерството е много важен баланс между ума и сърцето

Владимир Борачев е професионален сертифициран коуч със солиден професионален опит в развитието и мотивирането на успешни екипи.  Автор е на книгата за себепознание и управление на хора „Пътешествие за лидери“, чести са срещите му със студентите от АУБ в Благоевград, изнася лекции и в Българското училище за политика „Димитър Паница“. „ Тук виждам..

публикувано на 31.03.23 в 11:23

Народни носии "оживяха" в музея в Благоевград

Изложбата от висококачествени фотоси на носии е подредена в етнографската част от експозицията на музея в Благоевград. Тя е финалната публична изява на дейностите по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, по който музейните специалисти работят от миналата година. Проектът е реализиран от РИМ Благоевград с..

публикувано на 30.03.23 в 16:18

Литературният клуб „Порив“ и опитите за летене

Поезия, проза, сатира, за приятелството, вдъхновението, за непрекъснато търсене на по-високото стъпало, за опитите за летене, за живота и неговите нюанси говорихме в студиото на Радио Благоевград с одухотворените представители на благоевградския литературен клуб „Порив“. Инициатор за създаването на „Порив“ е авторът и преподавател Спасимир..

публикувано на 30.03.23 в 13:33

Община Дупница обновява спортната база

Почти е завършен ремонтът на спортното игрище до стадион „Бончук“ в Дупница. От години хората в района го наричат „Шмиргело“. Остава да порасте и тревата. Това означава, че детските отбори на „Марек“ вече ще тренират не по селските стадиони в общината, а на тренировъчното игрище. Финансирането на ремонта е със средства, осигурени от общината...

публикувано на 29.03.23 в 09:52

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31