Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет социални услуги и е най-голямата гражданска организация – доставчик на социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип“ в България.

 „Още преди повече от 10 години фондацията инициира закриването на дома в с. Горна Козница край Кюстендил и подготви плавния преход към семейна или близка до семейната среда на децата и младежите с увреждания, настанени в него. Това се превърна в държавна политика и така започна процесът на деинституционализация в България“, припомни Александрина Димитрова.

Месеците на извънредното положение се оказаха особено рискови и трудни за обитателите и за работещите в социалните центрове на фондацията. „Но за нас тази ситуация се превърна и в доказателство, че ние сме успели добре да подберем, да обучим и вярвам да подкрепяме хората, които работят в тези центрове. Те остават мотивирани и отдадени на грижите за децата и младежите. Това доведе и до още по-силно сближаване както между самите деца, така между тях и хората, които се грижат за тях. Увеличи се усещането за семейство“, анализира  ситуацията Александрина Димитрова.

Цялото интервю с Александрина Димитрова можете да чуете в звуковия файл:

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40

Ясен е пътят към Първа футболна лига

Футболният „Марек“ бе за пореден път новак във Втора футболна лига. Отборът, който има солиден стаж в някогашната „А“ футболна лига, завоюва през последния сезон първо място в Трета югозападна футболна лига. През последния сезон показа стабилни игри. Вече две години няма загуба на стадион „Бончук“ в Дупница. Завоюва 10 победи и 7 равни мача,..

публикувано на 29.05.24 в 09:30

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се грижат за видовото разнообразие при растенията, разчитат на тях за събиране на нектар и цветен..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42