Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет социални услуги и е най-голямата гражданска организация – доставчик на социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип“ в България.

 „Още преди повече от 10 години фондацията инициира закриването на дома в с. Горна Козница край Кюстендил и подготви плавния преход към семейна или близка до семейната среда на децата и младежите с увреждания, настанени в него. Това се превърна в държавна политика и така започна процесът на деинституционализация в България“, припомни Александрина Димитрова.

Месеците на извънредното положение се оказаха особено рискови и трудни за обитателите и за работещите в социалните центрове на фондацията. „Но за нас тази ситуация се превърна и в доказателство, че ние сме успели добре да подберем, да обучим и вярвам да подкрепяме хората, които работят в тези центрове. Те остават мотивирани и отдадени на грижите за децата и младежите. Това доведе и до още по-силно сближаване както между самите деца, така между тях и хората, които се грижат за тях. Увеличи се усещането за семейство“, анализира  ситуацията Александрина Димитрова.

Цялото интервю с Александрина Димитрова можете да чуете в звуковия файл:Вижте още
Светлана Василева – Strela

Светлана Василева – Strela подарява „Съкровище“

След последните си музикални проекти „Мощен“ и „Книга“, одухотворената Светлана Василева – Strela зарадва феновете си с нова нежна и вдъхновяваща песен, озаглавена „Съкровище“. „Песента се роди като идея лятото, тази година. Работихме със Щерион Пилидов по аранжимента, изключително талантлив, той пресъздаде виолончело, цигулка, пиано, бас,..

публикувано на 05.12.21 в 14:38
dobrovolchestvo_new.jpg

Костадинка Тодорова: Доброволчеството е мисия!

На 5-ти декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 година по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да дават по-голяма гласност на дейността на доброволците, да изказват уважението и благодарността си към тях. Защото,..

публикувано на 05.12.21 в 11:31
Поли Генчева

Поли Генчева, режисьор на „Отново съм тук“: Целият материал на филма е минал през сърцето ми

В самия край на тази трудна година на кризи от различно естество един филм тръгва към своята публика и всички нас, за да ни зареди с надежда и със светлина. Под знаковото име „Отново съм тук (Here I am, Again) той се появява, за да разкрие детайли от последните две години на алпиниста и учен-зоолог Боян Петров, и малко след това - между..

публикувано на 04.12.21 в 18:36

С въглищна вода „Струма“ и „Разметаница“ почерпиха новоизбраните депутати

„Грийнпийс“ – България посрещна новоизбраните депутати в първия им работен ден с по бутилка „Въглищна вода“. Специалната серия включва седем различни вида вода от басейни, които са изложени на замърсяване или са засегнати, заради големите количества вода, използвани от въглищната индустрия. Това са язовирите „Розов кладенец“,  „Овчарица“ и реките -..

публикувано на 04.12.21 в 13:27

Община Благоевград е „на ръба“ на финансова стабилност

Това заяви в интервю за Радио Благоевград кметът на общината Илко Стоянов. Общината няма излишни пари. Разходите трябва да се прецизират. 2021-ва година бе трудна. Говорихме за пандемията, за икономическата криза. Имаше три избора за народни събрания, избори за президент, имаше избори за кмет на общината, както и за кметове на кметства в общината,..

публикувано на 03.12.21 в 15:12

„Рестартирай Европа“: Ще се спре ли манипулирането на километражите на автомобилите

Европейската комисия одобри програма срещу манипулирането на километражите на автомобилите, която е предложена от българския евродепутат Андрей Новаков. Средствата в размер на 1 милион и 250 хиляди евро са осигурени от бюджета на Европейския съюз. Предложението е да се създаде единна информационна система, която да обединява данните от годишните..

публикувано на 03.12.21 в 13:02
Дядо Коледа

„Дядо Коледа с мустак“ отново помага на семейства в нужда в Гоце Делчев и района

В най-празничния месец от годината, когато сърцата на хората се отварят най-широко, е в ход нова доброволческа акция, която има за цел да помогне на хора и семейства с нисък социален статус или в нужда. Зад нея стоят Катерина, Тодор и Йоанна – трима приятели, завърнали се в родния Гоце Делчев заради ситуацията с COVID-19.  „Ние сме група..

публикувано на 02.12.21 в 12:34
Подкасти от БНР