Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Александър Симидчиев: Тютюнопушенето е зависимост, то е болест

Снимка: Георги Нейков, БНР

За да привлече общественото внимание към тютюневата епидемия и нейните здравни и социални последици, през 1987 година Световната здравна организация обяви 31 май за Световен ден без тютюнев дим. Всяка година денят има специален акцент, тази е „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, като вниманието е насочено най-вече към младите хора.

В интервю за Радио Благоевград д-р Александър Симидчиев – пулмолог, началник отделение по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР, председател на сдружението „Въздух за здраве“, коментира липсата на дългосрочна стратегия за здравето на нацията. Според него това води до липсата на ефективни мерки за намаляване на тютюнопушенето у нас. Доказва го тъжната и тревожна статистика, според която  България е на първо място в ЕС по най-млади пушачи,  най-голям брой пушещи ученици, заедно с Гърция  – по най-много пушачи – у нас те са над 3 милиона души, и най-кратка продължителност на живота.„Изчисленията сочат, че здравните ефекти струват около 4 до 5 пъти повече отколкото похарченото за самите цигари, т.с ако ние харчим по 4 милиарда лева на година за тютюневи изделия, здравните ефекти биха били между 12 и 16 милиарда годишно“, посочи още д-р Симидчиев и призова хората да бъдат добре информирани, като този процес трябва да започва от най-ранна детска възраст.

 „Белите дробове са органът, който се среща на първа линия с всичко, което идва от околната среда и работи цял живот, за да може да ни осигури нормален живот“, подчерта ролята на белите дробове за нашето здраве д-р Симидчиев. Той е убеден, че вече знаем много повече за COVID-19, можем да бъдем много по-спокойни и прогнозира, че вирусът „ще остане с нас, ще припламва на малки огнища, но ще бъде много по-малко драматичен и все повече ще преминава като обикновена настинка“.

Цялото интервю на Росинка Проданова с д-р Александър Симидчиев можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Електронно кандидатстване в гимназиите

От 3-ти до 7-ми юли кандидат-гимназистите трябва да подадат документи за прием в професионалните и профилираните гимназии. Заради епидемичната обстановка тази година е дадена възможност за кандидатстване от вкъщи.  „За разлика от други години, ние препоръчваме подаването на заявленията да става от дома и да се въздържаме от отиване в училище“ –..

публикувано на 02.07.20 в 11:22

Министър Е. Димитров: Проектът на Седемте рилски езера е спрян, няма напрежение между мен и премиера

„Проектът за изграждането на туристическите пътеки край Седемте рилски езера е спрян още вчера по указания на вицепремиера Томислав Дончев, а техниката е изтеглена“ , заяви днес след проверка на място министърът на околната среда Емил Димитров. По думите му разноогласия с премиера Бойко Борисов нямат, предстои да му бъде докладвано и да бъде взето..

публикувано на 01.07.20 в 19:20

Използват ли се маски в магазините в Благоевград?

   Днес извършихме поредната си репортерска проверка за спазването на актуалните противоепидемични мерки.     Съгласно  заповедта  на министъра на здравеопазването (актуализирана днес, заедно с още три заповеди, касаещи различни аспекти на противоепидемичните мерки) има предписана стриктна организация на работата в търговските обекти, предвиждаща..

публикувано на 01.07.20 в 19:06

Мария Милошова – отличничката на ОУ "Св. Паисий Хилендарски" село Баня, община Разлог

Ученичката от ОУ "Св. Паисий Хилендарски" село Баня, община Разлог, Мария Милошова е с отлично постижение на изпитите по български език и математика след седми клас. По време на обучението си тя полага усилия и много старание и резултатът е показателен за положеният труд - след излизане на резултатите от Национално външно оценяване след 7- ми клас..

публикувано на 01.07.20 в 16:05

Димитър Димитров - човекът, който прави проходилки за животни

Инвалидни колички за кучета и котки изработва русенецът Димитър Димитров. Мъжът с голямо сърце напълно безвъзмездно дарява проходилките на стопаните, за да могат животните им да се чувстват добре и пълноценни, въпреки увреждането си. „ Първата количка я направих за една приятелка. Търсеше количка за кученцето си. Това не е нещо сложно като..

публикувано на 30.06.20 в 14:58

Юли - слънчев и перфектен за море

Лятото най-после заприлича на себе си в последните дни, а термометрите минаха 30-те градуса. На прага сме на юли, който автоматично задава посока плаж и море. На 30 юни, в последния ден на месеца, времето ще е горещо и сухо с температури до 36-38 градуса. През юли минималните температури ще са между 10 и 15 градуса, а максималните между 34 и 39...

публикувано на 30.06.20 в 13:04

Над 300 първокурсници ще се обучават напълно безплатно в ЮЗУ

Правителството реши да превежда пари за целия курс на обучение на първокурсниците от професионални направления и защитени специалности с голям очакван недостиг на пазара на труда. За да покрие разходите през първата година, държавата заделя общо 2,6 млн. лева - по 1,3 млн. на семестър. Очаква се с тези пари да се обезпечат таксите на 4476..

публикувано на 30.06.20 в 12:46