Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

2 500 зрелостници от област Благоевград се явяват днес на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература

Близо 2 500 зрелостници от област Благоевград се явяват днес на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература. Те са разпределени в 276 изпитни зали, не повече от 10 зрелостници във всяка зала в 31 училища за цялата област.

ЕГ „Академик Людмил Стоянов“ и ПМГ „Якадемик Сергей Корольов“ в Благоевград се помещават в една сграда. Отворени бяха четири входа, за да няма струпване на зрелостници. Те влизаха един по един, като спазваха дистанция. Всички бяха с лични предпазни следства – маски, някои от тях и с ръкавици. На вфодовете медицинско лице извършваше дезинфекция на ръцете. За да влязат на ДЗИ зрелостниците показваха документ за самоличност и служебна бележка – на хартия или на мобилен телефон.

Много преди началния час за пускане в залите зрелостниците вече се бяха събрали и коментираха как са се подготвяли.

В звуковия файл можете да чуете анкета с ученици – > 

Видео от влизането на учениците в Езиковата и Математическата гимназия в Благоевград

Моника Митова и Мартин Манасиев влязоха на първия ДЗИ по БЕЛ уверени, със самочувствие и усмивка. Моника вече е приета в университет в столицата на ОАЕ Абу Даби и ще учи арабистика. Мартин Манасиев се е насочил към софтуерно инженерство и чака резултати от няколко университета в Англия.

Моника и Мартин можете да чуете в звуковия файл – > 

Вижте още

Електронно кандидатстване в гимназиите

От 3-ти до 7-ми юли кандидат-гимназистите трябва да подадат документи за прием в професионалните и профилираните гимназии. Заради епидемичната обстановка тази година е дадена възможност за кандидатстване от вкъщи.  „За разлика от други години, ние препоръчваме подаването на заявленията да става от дома и да се въздържаме от отиване в училище“ –..

публикувано на 02.07.20 в 11:22

Министър Е. Димитров: Проектът на Седемте рилски езера е спрян, няма напрежение между мен и премиера

„Проектът за изграждането на туристическите пътеки край Седемте рилски езера е спрян още вчера по указания на вицепремиера Томислав Дончев, а техниката е изтеглена“ , заяви днес след проверка на място министърът на околната среда Емил Димитров. По думите му разноогласия с премиера Бойко Борисов нямат, предстои да му бъде докладвано и да бъде взето..

публикувано на 01.07.20 в 19:20

Използват ли се маски в магазините в Благоевград?

   Днес извършихме поредната си репортерска проверка за спазването на актуалните противоепидемични мерки.     Съгласно  заповедта  на министъра на здравеопазването (актуализирана днес, заедно с още три заповеди, касаещи различни аспекти на противоепидемичните мерки) има предписана стриктна организация на работата в търговските обекти, предвиждаща..

публикувано на 01.07.20 в 19:06

Мария Милошова – отличничката на ОУ "Св. Паисий Хилендарски" село Баня, община Разлог

Ученичката от ОУ "Св. Паисий Хилендарски" село Баня, община Разлог, Мария Милошова е с отлично постижение на изпитите по български език и математика след седми клас. По време на обучението си тя полага усилия и много старание и резултатът е показателен за положеният труд - след излизане на резултатите от Национално външно оценяване след 7- ми клас..

публикувано на 01.07.20 в 16:05

Димитър Димитров - човекът, който прави проходилки за животни

Инвалидни колички за кучета и котки изработва русенецът Димитър Димитров. Мъжът с голямо сърце напълно безвъзмездно дарява проходилките на стопаните, за да могат животните им да се чувстват добре и пълноценни, въпреки увреждането си. „ Първата количка я направих за една приятелка. Търсеше количка за кученцето си. Това не е нещо сложно като..

публикувано на 30.06.20 в 14:58

Юли - слънчев и перфектен за море

Лятото най-после заприлича на себе си в последните дни, а термометрите минаха 30-те градуса. На прага сме на юли, който автоматично задава посока плаж и море. На 30 юни, в последния ден на месеца, времето ще е горещо и сухо с температури до 36-38 градуса. През юли минималните температури ще са между 10 и 15 градуса, а максималните между 34 и 39...

публикувано на 30.06.20 в 13:04

Над 300 първокурсници ще се обучават напълно безплатно в ЮЗУ

Правителството реши да превежда пари за целия курс на обучение на първокурсниците от професионални направления и защитени специалности с голям очакван недостиг на пазара на труда. За да покрие разходите през първата година, държавата заделя общо 2,6 млн. лева - по 1,3 млн. на семестър. Очаква се с тези пари да се обезпечат таксите на 4476..

публикувано на 30.06.20 в 12:46