Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

6
Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките. От близо три седмици е отворен обекта, като основният поток от туристи е предимно през почивните дни на миналата седмица, коментира за Радио Благоевград Фикрие Адем, аниматор в обекта.

Новост, която предлагат за малки и големи посетители в античния град,  е атракционното пътуване с влакче. То е възможно с  предварителна заявка от по-големите групи –  ученици, семейства или летуващи в китните селата на Община Гърмен, ако изберат пътуването в историята назад да бъде вълнуващo, приятнo и по-мобилнo.

Всеки посетител може да влезе и в образа на древните римски обитатели на Никополис ад Нестум, като изпробва различните римски тоги, щитове и копия. Това е още една атракция, любима за децата, която се предлага в историческото селище, сподели още аниматорът Фикрие Адем. Тя разкри, че „множество артефакти се откриват всяка година по обекта, защото разкопките все още продължават “. И тази година се очаква екипът от специалисти да продължи археологическите проучвания в древния град и през септември месец.

 Интервю на Агнес Манова с Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум – > Галерия

Вижте още

Кой взе хляба на крайпътните обекти в района на Кресна?

Крайпътните обекти в района на Кресна са изложени пред редица трудности, споделят собственици на магазини и заведения за бързо хранене в района. Най-засегнати от кризата са заведенията за бързо хранене, докато магазините все още се крепят, тъй като обслужват и жителите на селото. Пазаруват се най-необходимите неща, каза собственик на..

публикувано на 08.07.20 в 09:54

Д-р Веселка Мончева: Неколкократно е увеличен броят на новорегистрираните с коронавирус в област Благоевград

34 са потвърдените положителни случаи на COVID-19 в област Благоевград само за седмица и с това общият брой заболели става 219. Хоспитализирани са 22 лица, от тях двама са на интензивно лечение. „ Почти всички инфекциозни отделения в областта са пълни. Тревожно е, че новорегистрираните са много повече от миналата седмица."   – каза за Радио..

публикувано на 07.07.20 в 11:48

Приложение за здравословно хранене донесе първото място на АУБГ в българския хакатон за иновации

                                               Healthit от АУБГ и WashIt от НБУ си поделиха първото място За 7-а поредна година в София се проведе Академия за иновации 2020 - Bulgaria Innovation Hackathon за студенти. Събитието се организира от агенцията за иновации Innovation Starter, в партньорство с водещите университети, институционалната..

обновено на 07.07.20 в 11:13

Синоптик: Дъжд и във вторник, от сряда до края на седмицата ни очаква много слънце

Във вторник следобед от запад на изток над страната ще премине студен атмосферен фронт. По неговото движение ще има условия за краткотрайни интензивни валежи с гръмотевици и риск от градушки. От утре до края на седмицата атмосферата над страната постепенно ще се стабилизира, валежи не се очакват "От сряда до края на седмицата ни очаква много слънце и..

публикувано на 07.07.20 в 10:56

Асоциация „Докосни дъгата“ и НСБ с нова младежко-образователна инициатива

В края на миналата година асоциация „Докoсни дъгата“ заедно с Национална спортна база стартираха съвместен проект - влогърско предаване за живота на спортистите - „#Backstage“. Днес инициативата се разраства като се дава възможност на студенти да се включат в процеса на създаване на предаването. „ Тази година, заради КОВИД каналът..

публикувано на 06.07.20 в 18:06

„Вярвам в доброто“ – инициатива на Пето СУ „ Георги Измирлиев“ – Благоевград

  Идеята за инициативата под надслов „Вярвам в доброто“ възникнала спонтанно сред възпитаници и преподаватели в Пето СУ „ Георги Измирлиев“ – Благоевград, по време на он-лайн обучението, още през месец май, когато трима ученици решават да съберат пари и да помогнат с хранителни продукти на нуждаещ  се човек в беда.  Следвайки примера им, много..

публикувано на 06.07.20 в 12:49

„Хераклея Синтика“ крие още изненади

В ъзобновиха археологическите проучвания на древното тракийско селище "Хераклея Синтика". Така бе поставено началото на „Археологическо лято“ – 2020 на  най-големия и значим историческо-археологически обект на Балканите. Археолозите очакват да открият още много изненади, които да разказват местната история. „Надявам се, да открием..

публикувано на 06.07.20 в 11:47