Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За качеството на българските плодове и зеленчуци...

За качеството на българските плодове и зеленчуци се е казало много през изминалите години. За тревожната тенденция, че могат да изчезнат в един недалечен период – също. Възможно ли е обаче, при така създалата се ситуация, провокирана от епидемичната социална рестрикция, да заложим отново на марката „Произведено в България“?! И какво, и къде предпочитаме да пазаруваме – това се опитахме да разберем чрез репортерската ни проверка в традиционната за Благоевград пазарна сряда.

Резултатът от премахването на голяма част от рестриктивните мерки в страната, в момента най-осезаемо се чувства на кооперативните пазари, зеленчукови борси и тържища. На благоевградския пазар днес вреше и кипеше от клиенти и търговци, някои от тях и производители.

Все още се намира качествена българска селскостопанска стока, е мнението на част от запитаните. Днес заложихме на компетентното и авторитетно становище на представителите на силната мъжка половина. Според тях тържищата са мястото, където би трябвало да се предлагат само и единствено селскостопански стоки, родно производство. Друг обаче, е въпросът доколко на сергиите се разполагат производители или пък прекупвачи.

Ясно е, че трудно можем да се ориентираме при покупките, кое е родно производство и кое само чрез етикета си твърди този факт. Дали обаче, сме убедени и в достоверността на щандове с надпис „Произведено в БГ“ в големите търговски вериги – основното мнение е, че селскостопанската българска продукция няма място там. Според част от становищата един голям търговски комплекс играе ролята и на ценови регулатор за основните стоки на пазара. Други пък са на мнение, че и там едва ли биха били коректни в излагането на стоките.

Трудно можем да сме сигурни, какво е качеството на продукцията от пазара. Не сме убедени и в гаранцията, която биха ни дали търговските вериги с подобни селскостопански щандове. Според местен производител ситуацията все още продължава да е объркана.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:
Вижте още

Дефицит на помощни средства за незрящите

     В сериозната епидемична ситуация заради коронавируса всеки е засегнат – медици, учители, родители и деца. Всеки е уязвим и изплашен от т.нар. „невидима заплаха“, която предизвика загуби на човешки животи и почти спиране на социално-икономическото битие.   Сред често забравените уязвими са хората с увреждания. Те и техните близки се нуждаят..

публикувано на 24.11.20 в 15:00
Д-р Райна Ташева

Д-р Р. Ташева, кардиолог: Добрият контрол за заболявания от сърдечно-съдовата система са предпоставка за по-леко протичане на COVID-19

 Близо 89 000 хоспитализации и 324 милиона лева от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната.  150 00 са диспансеризираните болни със сърдечна недостатъчност в България 90%..

публикувано на 24.11.20 в 14:07
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева, РЗИ: Благоевград е огнище на COVID-19, инфектираните в областта намаляват

„За днешния ден отново в Благоевград са най-много инфектираните с COVID-19 – 110 лица от всички 194 случая за областта. Следват гр. Гоце Делчев – 11, където намаляват случаите, гр. Петрич също 11, гр. Банско – 1, гр. Разлог – 4, гр.  Сандански – 5, гр. Симитли – 3.  За изминалата седмица носителите на инфекцията в област Благоевград са 1040..

публикувано на 24.11.20 в 13:16

Да има или не коледни къщички в Благоевград?

Изграждането на коледните къщички в центъра на Благоевград обикновено се очаква с голямо нетърпение и предизвиква много усмивки. Тази година обаче новината за започналото изграждане се прие противоречиво, на фона на информацията за задълбочаващия се проблем с пандемията, особено в областния център на Пиринско, където местата в болниците са..

публикувано на 24.11.20 в 11:58
есен

Синоптик: Много слънце през цялата седмица

Последната седмица от ноември започна с много слънчево и приятно есенно време. Такова ще остане времето и до края й, прогнозира синоптикът Марияна Попова от НИМХ. "Тази седмица вероятността за валежи е много малка. В Югозападна България ще има много слънце и ще се затопли през втората половина. Сутрините ще бъдат мъгливи, с температури под нулата,..

публикувано на 24.11.20 в 11:33

Автобусните и таксиметровите превозвачи ще протестират

  В сряда, 25-ти ноември,  о т 9 до 12 часа ще спре транспортът в столицата. Това ще е предупреждението на автобусните и таксиметровите превозвачи към властта, заради непреодоляването на президентското вето по текстовете за инкриминирането на нерегламентираните превози. Това обявиха браншовите организации на превозвачите и заплашиха да преустановят..

публикувано на 24.11.20 в 10:48

„За“ или „против“ въвеждането на по-строги мерки

Здравното министерство и експертите от Нaционалния оперативен щаб предложиха да бъдат въведени по-строги мерки за справяне с разпространението на COVID-19. Бе предложено почти пълно затваряне на държавата: преустановяване на присъствените часове в университети, училища, детски градини и ясли; спиране на  работата на заведенията за хранене..

публикувано на 24.11.20 в 10:37