Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За качеството на българските плодове и зеленчуци...

За качеството на българските плодове и зеленчуци се е казало много през изминалите години. За тревожната тенденция, че могат да изчезнат в един недалечен период – също. Възможно ли е обаче, при така създалата се ситуация, провокирана от епидемичната социална рестрикция, да заложим отново на марката „Произведено в България“?! И какво, и къде предпочитаме да пазаруваме – това се опитахме да разберем чрез репортерската ни проверка в традиционната за Благоевград пазарна сряда.

Резултатът от премахването на голяма част от рестриктивните мерки в страната, в момента най-осезаемо се чувства на кооперативните пазари, зеленчукови борси и тържища. На благоевградския пазар днес вреше и кипеше от клиенти и търговци, някои от тях и производители.

Все още се намира качествена българска селскостопанска стока, е мнението на част от запитаните. Днес заложихме на компетентното и авторитетно становище на представителите на силната мъжка половина. Според тях тържищата са мястото, където би трябвало да се предлагат само и единствено селскостопански стоки, родно производство. Друг обаче, е въпросът доколко на сергиите се разполагат производители или пък прекупвачи.

Ясно е, че трудно можем да се ориентираме при покупките, кое е родно производство и кое само чрез етикета си твърди този факт. Дали обаче, сме убедени и в достоверността на щандове с надпис „Произведено в БГ“ в големите търговски вериги – основното мнение е, че селскостопанската българска продукция няма място там. Според част от становищата един голям търговски комплекс играе ролята и на ценови регулатор за основните стоки на пазара. Други пък са на мнение, че и там едва ли биха били коректни в излагането на стоките.

Трудно можем да сме сигурни, какво е качеството на продукцията от пазара. Не сме убедени и в гаранцията, която биха ни дали търговските вериги с подобни селскостопански щандове. Според местен производител ситуацията все още продължава да е объркана.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:
Вижте още
MINNA

Мина Сучева с нова песен – „Молитва“

Талантливата благоевградчанка Мина Сучева – MINNA направи кавър на руската песен „Молитва“. По песента тя работи с Евтим Пудин. Музикалният проект е посветен на вярата и вдъхновен от изминалите месеци на изпитание и тревоги, свързани с пандемията от COVID-19. „Аз съм вярващ човек. В тези трудни времена не знаем какво предстои, не знаем..

публикувано на 12.07.20 в 15:35

Доц. Стефан Дечев: Политическата класа в последните години е похитена като тази през 1883 – 1886 г.

   "До голяма степен българската политическа класа, особено през последното десетилетие, или някъде от около 2008 – 2009 година, се оказа заложник на една задкулисна власт, и смяната на правителствата през цялото време създаваше впечатление у широката българска общественост, че има теми, има територии, които се оказваха опасни да навлезе в тях който и да..

публикувано на 12.07.20 в 15:07

Бойка Велкова: Не бива да забравяме, че Вазов има една човешка, нежна, прекрасна страна…

  Тази седмица с различни прояви и събития отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов – националният ни писател, чийто принос и значение са необозрими.  „Последната цялостна монолитна българска фигура”,  „духовна и словесна държава в държавата”, както го определи в един свой текст драматургът Мирела Иванова, дългогодишен уредник на къщата..

публикувано на 12.07.20 в 13:06
д-р Марио Янакиев

Педиатърът д-р Марио Янакиев със съвети за безопасна лятна почивка

Ползите от престоя близо до морето са многобройни, особено за деца. Солената вода, богата на минерали, чистият въздъх, ходенето по пясъка са само част от полезните морски удоволствия. „Лятото е периодът, които съвпада с растежа и развитието на децата, особено когато са на възраст между 2 и 8 години. Лятната почивка на море подпомага и детската..

публикувано на 12.07.20 в 12:57

Синтетичните дрехи – благословия и проклятие?

Продължава световната инициатива „Юли без пластмаса“. По този повод на български език вече е достъпен „Атлас на пластмасата“,  който разказва за историята на пластмасата, за културата на изхвърлянето на отпадъците, за хранително-вкусовата химия и здравето, храната, дрехите, туризма, климата. В интервю за Радио Благоевград Десислава Стоянова..

публикувано на 12.07.20 в 12:42

Да подариш екскурзия в пещера на хора в неравностойно положение

Тридесет българи в неравностойно положение бяха тази събота на екскурзия в  пещерата „Бачо Киро“ край град Дряново. Те посетиха и местния музей, при спазване на всички противоепидемични мерки. Вълнуващото преживяване им подари  Фондация „Ела и ти“, която от две години се е посветила на това благородно начинание. „ Емоцията е  много силна, защото..

публикувано на 12.07.20 в 12:32

Д-р Емил Илиев: Нашият фестивал е на открито, на площада в Банско и нищо не би трябвало да го помрачи

По-големите фестивали в цял свят отстъпиха тази година и обявиха нулеви издания в резултат на кризата, която обхваща всички сфери на обществото със затварянето на публични пространства, отмяна на събирания и наложената социална дистанция. Ситуацията с вируса все още изглежда неясна и продължава да създава напрежение, но най-голямото лятно събитие у..

публикувано на 11.07.20 в 18:58