Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината.

През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за най-уязвимите целеви групи хора, които са на възраст, които са с различна степен и вид на заболявания. Хора, които имат нужда от подкрепа и помощ. И община Симитли осигурява чрез социалните услуги, които успя да разкрие. А именно центрове за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, за пълнолетни лица с физически увреждания, за пълнолетни лица с психични разстройства“, обясни Ивайло Гоцев и подчерта, че това са социални услуги, които предоставят семейна среда, в която лицата могат да бъдат пълноценно обгрижвани и подпомагани от специалисти.

В момента най-новият център, който община Симитли е успяла да изгради и реализира, е в село Железница. Средствата за него са по проект „Красива България“ и от бюджета на общината.

Центърът за възрастни хора с деменция ще се помещава в сградата на бивша детска градина, която е изцяло реновирана, оборудвана и адаптирана, за да отговаря на всички нужди на тези хора, уточни още Гоцев. Той разясни, че в центъра са обособени самостоятелни стаи, модерно обзаведени и с централно подово отопление, така че настанените потребители да се чувстват добре в среда близка до семейната. До средата на месец юни ще бъде избран екипът от специалисти – медицински и социални работници, психолог, логопед, помощен персонал, информира Ивайло Гоцев. Процедурата по настаняване на възрастните хора с деменция ще се извършва чрез дирекциите „Социално подпомагане“ по местоживеене. Новият социален център в симитлийското село Железница е с капацитет 13 души, толкова ще бъде и обгрижващият ги персонал. 

Интервю на Агнес Манова с Ивайло Гоцев можете да чуете в звуковия файл – > 
Вижте още
Владимир Левчев

"Поезия и музика: „Четири квартета" на Томас Стърнс Елиът" пое към читателите

     Университетското издателство "Св. Климент Охридски" публикува най-новата книга на Владимир Левчев – "Поезия и музика: „Четири квартета” на Томас Стърнс Елиът".   Първите две глави, както споделя авторът, са за поезията изобщо ("Що е поезия?") и за отношението ѝ към музиката. Отделя се внимание и на живота на Елиът, на поетическото му..

публикувано на 04.07.20 в 16:55

Д-р Кирил Алексиев: Стефан Стамболов е изключителен визионер

Стефан Николов Стамболов е роден в Търново, участник е в революционното освободително движение, апостол на І революционен окръг в Априлското въстание през 1876 г. След Освобождението е адвокат в Търново и член на Либералната партия. Народен представител през 1883 – 1884 г. Председател на Народното събрание през 1885 – 1886 г. Участва като доброволец..

публикувано на 04.07.20 в 09:18
Снимката е илюстративна

Законовата база за движението по пътищата трябва да бъде променена

През миналата година при пътно транспортни произшествия у нас са загинали 628 души. Тежко ранените са 1937. Заради ограниченията, свързани с пандемията от Covid-19, засега при пътно-транспортни произшествия в сравнение със същия период на миналата година броят на загиналите е по-малък. Започна месец юли, а по принцип през летните месеци – юли и..

публикувано на 03.07.20 в 17:01
Гл. асистент д-р Петър Първанов

Динамичен живот, който надхвърля българските граници

    Петър Първанов, доктор по история и магистър по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“, работи като главен асистент в Стопанския факултет на същия университет. Научните му интереси са свързани със стопанската история, историография, историята на правото на българския туризъм, на социалната сфера, на дарителството. Автор е на над 40..

публикувано на 03.07.20 в 14:41

ФК „Пирин“ – повод за емоции и нажежени страсти

Рядко емоциите са били толкова много,колкото на снощната среща в благоевградската зала „Яворов“ между ръководството на футболен клуб „Пирин“ (Благоевград) и разгневени родители на деца,отстранени от Детско-юношеската школа на клуба.Присъстваха кметът на община Благоевград Румен Томов,заместник-кметът Любен Милев,президентът на ФК „Пирин“ Ива..

публикувано на 03.07.20 в 13:21

На ход са кандидат-гимназистите

Около 3 хиляди седмокласници от област Благоевград от днес подават документи за класиране в профилирани или професионални паралелки на средните училища в региона. За втора поредна година освен лично, записването може да става и онлайн, чрез платформа на образователното министерство. Около 600 са кандидат-гимназистите в община..

публикувано на 03.07.20 в 11:28

Не хранете мечките в Парка!

Паркът за танцуващи мечки край Белица вече е с ново работно време. Всеки, който иска да посети мечото селище, може да го направи всеки ден, от 10 до 12 ч. и от 13 до 18 ч., което ще важи до края на август. „Това го правим с цел, посещенията на туристите да имат по-малък ефект върху живота на мечките. През лятото, когато имаме много посетители,..

публикувано на 02.07.20 в 15:22