Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черешова задушница е

Днес е Черешова задушница –  една от трите големи задушници, които почитат православните християни. Черешова задушница е винаги в събота преди големия църковен празник Петдесетница, който е и Рожденият ден на христовата църква. 

 По стародавна традиция на Задушница хората почистват гробовете на починалите си близки и се молят за упокой на душите им, а свещениците четат молитви и преливат гробовете с червено вино. 

Хляб, червено вино и жито –  това са трите неща, които задължително се носят на Задушница - хлябът и виното са символ на тялото и кръвта на Исус, а житото на Възкресението. Запалва се и свещ, символ на нетленната човешка душа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Почит към загиналите при пожара в местността Бетоловото

Навършват се 21 години от трагичната смърт на подполковник Илко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки от  24-та авиобаза „Крумово“, трагично загинали, изпълнявайки воинския, професионален и житейски дълг, дълг към  родината си, държавата и природата. Пред подвига им, с минута мълчание,..

публикувано на 24.07.24 в 15:50

Локализираха пожар в предприятие край село Бело поле

Служители от звено "Инспекторат" към общинска администрация съдействаха за локализиране на пожар в предприятие в района на благоевградското с. Бело поле днес. По време на редовния обход, който извършват инспекторите във връзка с пожароопасния сезон, двамата служители Божидар Събев и Владимир Василев забелязват дим и веднага предприемат..

публикувано на 24.07.24 в 15:39

Ново отличие за Фолклорен ансамбъл „Веселие“ от Симитли

Поредно впечатляващо представяне и ново отличие спечели Фолклорен ансамбъл „Веселие“ от Симитли, който в края на миналата седмица взе участие в Международен фолклорен фестивал в Истанбул. „Нашият ансамбъл спечели наградата за композиция“, каза ръководителят на ансамбъла Любомир Марянски. Танцьорите имаха възможността да покажат своя..

публикувано на 24.07.24 в 15:37

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите, пише БНР. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев.  От общините се очаква да подадат справки за щетите и искания за покриване на загубите. Вицепремиерът и..

публикувано на 24.07.24 в 14:15

Профилактика на водата в община Благоевград

Планова годишна профилактика ще извърши „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Благоевград. Почистване и последваща дезинфекция ще се направи на водоснабдителна система „Чакалица“ и подаване на вода със силно повишена концентрация на хлор /Cl/  към напорните водоеми и вътрешната водопроводна мрежа захранвана от ПСПВ (пречиствателна станция..

публикувано на 24.07.24 в 14:14

ЮЗУ с допълнителен прием на кандидат-студенти за незаети места

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обявява допълнителен прием на кандидат-студенти за незаети места за обучение, субсидирано от държавата  и за платено обучение от  24 юли 2024  г. Кандидат-студентите могат да подадат документи, ако притежават диплома за завършено средно образование и отговорят на едно от следните условия: имат оценка от..

публикувано на 24.07.24 в 13:40

Наказват служител на Община Перник

Наказват служител на община Перник заради пропуск да информира населението за предстоящо пръскане против комари. Третирани са терени на територията на града. Обработката е била през нощта, но заради горещините прозорците на много от жителите са били отворени и миризмата е проникнала в помещенията.  От възпроизвеждания от генераторите гъст бял дим пък се..

публикувано на 24.07.24 в 13:21