Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия

В края на Първата световна война десетки хиляди души биват покосени от мистериозна болест, която не е напълно разгадана и някой ден може да се завърне. Пространството се стеснява и тялото, сковано, се превръща в затвор. Безизразното лице наподобява маска. Очните ябълки се въртят, устните се гърчат, главата и крайниците се тресат в конвулсии. Т.нар. сънна болест обхваща Стария континент, който понася още рани върху и без това разкървавеното си тяло.

През 1900 г. един 24 годишен младеж, произхождащ от семейството на сопотски знахар, заминава за Цариград, за да изучи тайните на билките. В града на Босфора той чиракува цели пет години при прочут ходжа и за награда се завръща с подарък от учителя – дебела книга с лечебните свойства на растенията и с ориенталски рецепти. Този новопосветен лечител само след две десетилетия ще се прочуе в Италия като Иван Раев –  изобретателят на “cura bulgara” или терапията, премахваща симптомите на постенцефалитния паркинсонизъм.

“Българската народна медицина има значителен принос още от древни времена – разказва д-р Димитър Пашкулев, специалист по интегрална природна медицина. – През Средновековието е било трудно да се разчита на друга медицина и тогава развитие получава лечението с билки на богомилите. Всички знаем и прочутия лечител Петър Димков. Неслучайно Иван Раев е бил толкова високо ценен в Италия от кралица Елена Савойска. Неговото лечение по време на епидемията е станало водещо, когато другите опити за третиране на болестта са се проваляли. Затова и кралицата го удостоява с титлата “доктор”, давайки му пълните права да лекува в специално създадени за целта клиники. В тях той е постигал стабилизиране на болните за дълъг период от време и заслужено откритието му днес се нарича “българско лечение”.”

а първи път отварата си от беладона Иван Раев използва при лечението на жена от чирпанско село. Виждайки я как лежи със застинало лице, той си казва “Това ще да е сънната болест” и изважда от торбичката си шепа корени. На сутринта конвулсиите престават и болната дори иска храна.

Скоро постиженията на лечителя, разгласени и в пресата, достигат до италианския кралски двор.

Лично кралица Елена Савойска – също засегната от болестта, изпраща телеграма до посолството в София, за да издирят билкаря, дръзнал да използва Atropa belladonna – растение с опасна сила, което може да сее смърт, но и да спасява живот. Благодарение на отварата му страшните симптоми на болестта отшумяват не само при коронованата особа, но и при висш италиански офицер на смъртно легло.

“Освен беладоната, той е използвал и други билки – блатен аир, индийско орехче, за по-комплексно въздействие и за намаляване на страничните явления на лудото биле – казва още д-р Димитър Пашкулев. – По принцип беладоната е силна билка и трябва да се внимава с нея. Иван Раев обаче отработва точната дозировка чрез лекуването на хора, които са били склонни да опитат, тъй като не са се подобрявали от нищо друго. Отначало ефектът е бил по-слаб, но след време той успява да намери точната схемата на лечение.”

След успешното лечение на кралицата и генерала, италианският крал Виктор Емануил кани народния лечител в страната си, за да помогне на лекарите в борбата с епидемията. Междувременно българското лекарство е внедрено в няколко клиники под наблюдението на проф. Джузепе Панегроси, клиницист с богат опит в лечението на енцефалит. Самият той оказва голяма чест на българския лечител, пристигайки у нас, за да го покани лично в римската си клиника.

В Италия Иван Раев успява да помогне на 1400 души и от неговия метод се заинтересуват лекари от цял свят. Заради забележителните резултати в римската клиника поставят портрета му в естествен ръст и с калпак на главата, а лечебното заведение е наречено на името му. Година по-късно кралският двор го изпраща за България с почести и златен медал. Той се установява в казанлъшкото с. Шипка, където открива малка лечебница. Макар и скрит в провинцията, фармацевтичните лаборатории го преследват да им изпрати от лековитото си биле.

През 1938 г. Иван Раев умира от инфаркт на път за пловдивската гара. Днес само болницата в Сопот и паметната плоча пред дома му пазят паметта за българския лечител. Но нали билките, покрили гроба му, не ще го изоставят никога – дори и прахът на забравата някой ден да се разлети от името му.

Информацията е на Радио България
Вижте още
YAVI

YAVI с нов летен хит – „Цунами“

„Цунами“ е името на новото лятно, завладяващо парче на популярния бургазлия Явор Велчев – YAVI. „Сингълът е много динамичен, енергичен, един взрив от любовта, която връхлетява и преобръща света на човека. Искахме хората да танцуват, искахме да направим клубно денс парче“, обяснява YAVI. Песента вече има и видео, зад което стои голям..

обновено на 05.07.20 в 15:01

Станете част от световната инициатива “Месец юли без пластмаса”

За поредна година месец юли е обявен за месец без пластмаса. Инициативата е част от глобалното движение за борба с пластмасата за еднократна употреба #BreakFreeFromPlastic. „ Главното в тази инициатива е да поканим всеки, който желае, да се опита да се освободи от излишната пластмаса в своето ежедневие “, поясни в интервю за Радио..

публикувано на 05.07.20 в 10:03

Милица Зикатанова: Очаквам хората да се успокоят и туризмът да започне отново

„ Очаквам ситуацията и хората да се успокоят и разбира се по разумен начин, спазвайки всички мерки за сигурност, туризъм да започне отново“, сподели в интервю за Радио Благоевград Милица Зикатанова, част от екипа на семейната винарна в село Хърсово. Тя разказа, че вече четвърта година на хълма над селото с прекрасни гледки към четири..

публикувано на 05.07.20 в 09:46

Сбогуване с актьора Лъчезар Кацарски

Сбогуваме се с актьора Лъчезар Кацарски, едно от емблематичните лица на Благоевградския театър, който ни напусна преди 40 дни. Свободолюбивият му и независим дух днес ще полети волно към светлината, но ние го пазим в сърцата си и помним с многобройните му вълнуващи и незабравими превъплъщения на сцената. Поклон и аплодисменти! В..

публикувано на 04.07.20 в 21:21

"Поезия и музика: „Четири квартета" на Томас Стърнс Елиът" пое към читателите

     Университетското издателство "Св. Климент Охридски" публикува най-новата книга на Владимир Левчев – "Поезия и музика: „Четири квартета” на Томас Стърнс Елиът".   Първите две глави, както споделя авторът, са за поезията изобщо ("Що е поезия?") и за отношението ѝ към музиката. Отделя се внимание и на живота на Елиът, на поетическото му..

публикувано на 04.07.20 в 16:55

Д-р Кирил Алексиев: Стефан Стамболов е изключителен визионер

Стефан Николов Стамболов е роден в Търново, участник е в революционното освободително движение, апостол на І революционен окръг в Априлското въстание през 1876 г. След Освобождението е адвокат в Търново и член на Либералната партия. Народен представител през 1883 – 1884 г. Председател на Народното събрание през 1885 – 1886 г. Участва като доброволец..

публикувано на 04.07.20 в 09:18
Снимката е илюстративна

Законовата база за движението по пътищата трябва да бъде променена

През миналата година при пътно транспортни произшествия у нас са загинали 628 души. Тежко ранените са 1937. Заради ограниченията, свързани с пандемията от Covid-19, засега при пътно-транспортни произшествия в сравнение със същия период на миналата година броят на загиналите е по-малък. Започна месец юли, а по принцип през летните месеци – юли и..

публикувано на 03.07.20 в 17:01