Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светилището на траките край Долно Дряново

В края на 80-те години на миналия век полският археолог Мечислав Домарадски при проучвания открива древно тракийско светилище в гората над гърменското село Долно Дряново.След него, преди две десетилетия, известният учен проф.Тодор Бояджиев преоткрива това уникално място в Родопите. То е било известно на местните жители с огромните си скали с причудливи форми, напомнящи гигантски човешки глави, костенурки, кучета.

Хората от гърменското село Долно Дряново го наричат Градището. Дори една от скалните арки на светилището е използвана, от незапомнени времена, от жителите за магически ритуал при лекуване на болести. Преминавайки през именуваната от местните „Промушвалка“ „лекуваният“ се пречиства и оставя монети в дар за полученото здраве.

Днес местността с този огромен скален комплекс се нарича ландшафтно-исторически парк „Градище“. Той е оформен по всички правила на съвременен обект едновременно за културно-исторически и за екотуризъм.Площта на скално-култовия комплекс е 500 декара. В парка е изградена екопътека между скалните скулптури, има информационен център, предлага се и атракция за малките посетители – обезопасена алпийска пътека. Ваш гид ще бъде Гюлтен Ходжа, който всеки ден очаква любознателни туристи от цялата страна.

 Разговор на Агнес Манова  с Гюлтен Ходжа можете да чуете в звуковия файл – > 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55