Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на модерното земеделие е в цифровизацията

Цифровите технологии навлизат все по-смело във всички сфери на нашия живот, включително и в земеделието. Така например, вече доста модерни земеделски стопанства внедряват интернет и новите технологии в производството си - сензори, роботи, gps технологии, дронове, комуникационни системи и пр.

„Всичко това, прави земеделието по-устойчиво, по-конкурентно способно и не на последно място, спестява на земеделските производители не малко средства и увеличава доходите“ – категоричен е Ивайло Енев, експерт в сферата на цифровото земеделие.

В интервю за Радио Благоевград, той обясни ползите от въвеждането на цифровите технологии в сферата на автоматизираното капково напояване, торовнасянето, климатичния контрол и мониторинг на отглежданите култури.

„Всъщност, ние какво правим – взимаме данните от сензорите, анализираме ги и правим последващи действия, тоест, шансът за взимането на правилни решения е на 100 %. Няма нещо, което да правим по усет и да грешим, имаме реални данни и съответно резултати. Много важно е това, че се минимизират човешките грешки“ – обяснява експертът.

Добрата новина е, че вече има компании в България, които разработват такива системи. Ползите за стопаните са наистина много големи – спестяват се до 85 % вода, до 50 % енергии –ток, газ или друг вид, има много голямо пестене на торове, което се отразява и на земята.

„Капковото напояване е важна стъпка към модернизирането на едно стопанство, но с това не приключва неговата цифровизация и оптимизацията на този процес, необходимо е той да бъде контролиран“ – категоричен е Ивайло Енев.

По думите му, в област Благоевград вече има две оранжерии, в които се използва точно този вид автоматиризано управление на процеса по отглеждането на зеленчуците.

„Всички системи се контролират – проветрители, напоители, торовнасяне, вентилатори, отопление на оранжерията, абсолютно всичко е автоматизирано, за да направим един устойчив климат вътре, за да не се получава един стрес при растенията, което води до понижаване на добивите. Това е един чудесен пример за цифрово земеделие и всичко това е произведено в България“ – коментира още Ивайло Енев.

Според него, финансовата стойност на една такава автоматизирана система е достъпна за малките и средните земеделски производителите.

„Инвестицията би се възвърнала за около две години, а в оранжерийното производство за един сезон или за една година. За да имаме устойчив растеж с оптимални ресурси, е необходимо да имаме цифровизация или използването на такива модерни автоматизирани системи“ – категоричен е експертът по цифрово земеделие.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Ивайло Енев:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30