Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоби ще се плащат и на границите

Над 100 милиона лева са глобите, които са наложени на шофьори- нарушители на пътя. Става дума за период от четири години – от 2016- та до 2020-та година. Информацията изнесе наскоро министърът на вътрешните работи Младен Маринов, отговаряйки на въпрос на депутат в парламента. 

Въпросът е доста важен, защото търпим години наред критики и на експерти от Европейския съюз. Това е една от причините за въвеждането на практиката всички, излизащи като шофьори или пътници в автомобили да бъдат проверявани на граничните пунктове. При установен неплащане на глоба от шофьор той ще има право да я плати веднага на постерминал на самата граница в разстояние на два часа. Ако откаже да плати глобата ще му бъде взета шофьорската книжка, той няма да има право да управлява автомобила, който трябва да остане на място. Тук възникват и други въпроси: Доколко се спазват човешките права, след като шофьорът няма да има право да управлява автомобила. Отговорът на експертите е, че той ще има право да премине границата като пътник или евентуално като пешеходец. 

Другият важен въпрос е в това, че ще се създават задръствания по границите. Особено във времето на активния туристически сезон, когато и автомобилите по граничните пунктове ще бъдат повече. И тук имаме отговор- автомобилът ще се изведе от автокороната настрани, за да може пунктът да продължи своята работа. Засега постерминал е поставен само на граничния пункт Калотина. Предстои поставянето на постерминали и на още 8 гранични пункта в страната.

Темата коментираме с Александър Цацев – председател на Съюза на българските автомобилисти в Благоевград и с Владимир Тодоров – председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Чуйте в звуковия файл Владимир Тодоров:

Чуйте в звуковия файл разговора с Александър Цацев:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31