Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Обърнатата конница“ от 1911 година

3
"Обърнатата конница"

Това е една от най-скъпите български пощенски марки. Кога е издадена първата българска марка, кои са най-скъпите български марки, ще изчезнат ли пощенските марки – на тези въпроси отговаря в интервю Спас Панчев, бивш депутат от I МИР – Благоевград, Председател на Съюза на българските филателисти. 

Водещ: Кога е създаден Съюзът на българските филателисти, каква дейност развива?

Спас Панчев: В България от 1 май 1879 г., когато е издадена първата пощенска марка , серията „Сантим“ от пет пощенски марки, досега десетки хиляди, стотици хиляди българи са били колекционери на пощенски марки. Като казвам стотици хиляди, не преувеличавам, защото преди 1990 г. почти във всички училища имаше кръжоци по филателия и много от учениците, младежите бяха запалени по това хоби. Много хора събираха пощенски марки, филателни издания. България се слави като една държава с традиции във филателията, в която Съюзът на българските филателисти, първото дружество още в далечната 1892 г. в Пловдив е създадено, много хора събират, колекционират и показват своите колекции в български, международни и световни филателни изложби.

Водещ: Сега има ли колекционери, събират ли марки, какви марки събират хората?

Спас Панчев: Първо да ви кажа, в света има около 150 милиона колекционери на пощенски марки. Все още в света това хоби е най-разпространеното хоби. Световният филателен съюз е организацията, която има най-много членска маса и освен, че имаме световна организация, ние имаме Европейска филателна организация, Азиатска, Американска. Все още няма Африканска. Африканска се надявам в следващите година, две да бъде учредена, защото в Африка има няколко държави, в които се колекционират пощенски марки.

Водещ: В България колко са?

Спас Панчев: В България за съжаление имаме около 5 000 организирани филателисти, докато едно време бяха десетки хиляди. Но и това е един добър брой колекционери и те дават облик на българската филателия. Българската филателия и нумизматика, държавната структура, която  към Български пощи  издава пощенски марки, последните години издава много красиви, в много лимитиран, ограничен тираж пощенски марки, които се харесват на хората в България и по света  и се колекционират от много хора. Едно време, само за сравнение ще ви кажа, обикновено марките се издаваха  в тираж милион, два, пет, десет милиона, а сега най-големите тиражи стигат 50 000, а имаме тиражи по 2 000, които са много ограничен тираж и стават за една, две години 10, 20-кратно по-скъпи. Хората с удоволствие събират и инвестират в пощенски марки.

Водещ: Т.е. те могат да печелят от пощенски марки?

Спас Панчев: Няма банкова институция, дори бизнес структура, която дава такъв вид печалба. Филателията е една добра възможност особено сега, когато няма лихви в банките, да се инвестират пари в пощенски марки, защото пощенската марка получава добра филателна цена, особено по-редките издания.

Водещ: Можем ли да кажем кои са най-ценните марки, които са издадени в България?

Спас Панчев: И в България, и в света, най-ценни са първите пощенски марки. Първата пощенска марка е издадена през 1840 г. в Англия. От тогава са минали много години и много малко от тези пощенски марки са останали в колекциите на колекционерите и затова са много редки. Първата българска пощенска марка е издадена на 1 май 1879 г., серията „Сантим“ е от пет пощенски марки, която, макар че е била в много голям тираж тогава, днес е много трудно да се намери в идеално състояние и затова цената й е няколко хиляди лева. Първите издания на всяка държава обикновено са по-скъпите издания. По-скъпи издания са и тези, които се издават по някакъв повод, юбилейни издания в ограничен тираж. Те много по-бързо повишават своята цена, стойност. Но има една група пощенски марки, които по една или друга причина при отпечатването нещо е объркано, минали са през контрола на финансовите служби и са стигнали до колекционерите. Те са в много малък тираж, обикновено единични бройки. Те са най-интересните, най-търсени и най-скъпите издания.

Водещ: Можете ли да посочите пример?

Спас Панчев: Може би трябва да спомена „Обърнатата конница“. Това е една марка, която е издадена през 1911 г. , на която Фердинанд I със своите синове Борис и Кирил на коне, по една картина, листът е подаден на 180 градуса обратно и затова центърът е обърнат надолу, с главата надолу. Ние наричаме тази марка „Обърнатата конница“, от която 100 марки са били отпечатани на един лист, а сега са останали 25, 30. В България има няколко бройки само и тя е една от най-интересните и най-скъпи български пощенски марки. Струва 10 - 20 000 лева в зависимост от качеството.

В света има скъпи марки. Най-скъпата пощенска марка според нас, филателистите, е „Британската Гвиана“ от 1 цент.  Една марка, издадена през 1856 г., която беше продадена преди няколко години. Тя беше от колекцията на Джон Дюпон от САЩ. Той завеща част от марките си на Валентин Йорданов, българския борец и треньор, който я даде да се продава на търг. Тази марка се продаде за 12.5 милиона долара. Една сериозна цена за едно парченце хартийка.

Водещ: Ще имат ли живот пощенските марки или ще изчезнат?

Спас Панчев: Пощенската марка вече няма този характер на предплатена пощенска услуга и все повече остава като предмет за колекциониране. С всяка година намалява интересът към пощенските марки, намаляват и колекционерите. Но пощенските администрации издават пощенски марки и се стараят те да бъдат по-красиви, по-интересни, по-малотиражни, за да има по-голям интерес към тях.

Чуйте в звуковия файл интервюто на Елизабет Александрова със Спас Панчев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28