Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Везенкова за историята на един училищен химн

| обновено на 23.06.20 в 15:51
4
Катя Везенкова

Дълга и интересна е историята на училищния химн на 11-то Основно училище "Христо Ботев" – Благоевград. Разказа я за слушателите на Радио Благоевград авторката на музиката – Катя Везенкова – начален учител в училището. 

Всъщност песента е родена преди около трийсетина години, когато Катя е била ученичка в 5-ти клас във Второ основно училище – Благоевград. Нейната учителка по музика Христина Айманлиева е създала музикална група към училището, една от активистките на групата била Катя. Тя свирила на пиано, пеела, но и творяла музика по зададени от учителката Айманлиева текстове. "Пишех, триех, броях – спомня си за онези години Катя Везенкова – по-късно разбрах, че другарката Айманлиева ме е подготвяла да солфежирам". Така се ражда "Песен за България". Катя я изпълнява на 4-тата Международна асамблея  "Знаме на мира". 

Изкуството винаги е присъствало в живота на Катя Везенкова, макар че след Второ училище отива да учи в Математическата гимназия, но когато трябва да учи висше образование, отново се обръща към музиката – избира специалността "Музикална педагогика". 

В момента Катя Везенкова е начална учителка. Когато през месец април директорката на 11-то училище поръчва да бъде сътворен химн на училището по случай неговата 30-та годишнина, Катя се сеща, че може с подходящ текст, да превърне прословутата от детството "Песен за България" в училищен химн. Обръща се съдействие към своята колежка и приятелка Силвия Спасова, която написва новия текст. Колегата по музика Васил Павлов също дава своя принос към създаването на химна и ето песента, написана преди около трийсетина години влиза в действие. 

Заради пандемията, единственият запис, който авторите могат да направят е с два телефона в домашни условия, но вярват, че ще дойде моментът, когато химнът ще бъде записан в студио с участието на ученици. 

"Екипната ни работа даде отличен резултат" – доволна е Катя Везенкова, която споделя, че е избрала професията учител защото много обича децата, а това, което я прави най-удовлетворена в работата, са усмихнатите лица на децата всяка сутрин и тяхното ведро "Добро утро, госпожо!".

Ние пожелаваме на Катя Везенкова още в първия учебен ден на новата учебна година да могат да се поздравят всички в класните стаи с милото и приятелско "Добро утро!". 

Химна на училището можете да чуете в звуковия файл – > 

Интервюто на Силвия Домозетска с Катя Везенкова и откъси от химна можете да чуете в звуковия файл – > 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20