Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безусловен базов доход – възможен ли е у нас

Георги Неделчев
Снимка: БГНЕС

Преди месец Европейската комисия регистрира гражданска инициатива за въвеждането на безусловен базов доход в целия Европейски съюз. Европейската гражданска инициатива е един от инструментите на демокрацията на ЕС, с който се позволява на гражданите да приканят Комисията да внесе предложение за законодателен акт.

След регистрацията на инициативата за безусловния базов доход, в рамките на 6 месеца започва да тече едногодишен срок за събиране на подписи. Ако инициативата получи 1 млн. подписа на граждани от поне седем държави членки на ЕС в подкрепа, до 6 месеца след изтичането на тази година Комисията трябва да реши дали да реагира на искането и да предложи законодателен акт.

Съпредседателят на БСДД (Български съюз за директна демокрация) Георги Неделчев коментира темата за безусловния базов доход в сутрешното предаване ‚ДНЕС“. Той бе категоричен, че всички проучвания в Европа за въвеждането на такъв доход, показват пълна подкрепа отстрана на гражданите.

„Смисълът на базовия доход е той да бъде основата, на която хората да стъпят. Той не е помощ, той е инвестицията на държавата във всеки един гражданин, с която да го стимулира да се развива.“

Неделчев посочи няколко страни в Европа, в които са направени стъпки към въвеждането на базов доход, а последната от тях е Испания.

Чуйте звуковия файл!


Вижте още

Ученици и учители с едномесечен безплатен достъп до образователна платформа

От днес всички ученици са в условия на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки. Възможност да получат безплатен достъп до електронни учебници и до стотици други образователни ресурси - видеоуроци, тестове, упражнения, предлагат от издателство "Просвета", които дават едномесечен безплатен достъп до тяхната платформа е-Просвета на..

публикувано на 30.11.20 в 18:20

От -12 до 17 градуса през декември

Със сняг изпратихме месец ноември. На много места в страната се образува снежна покривка, в София тя достигна 15 см. "Това се дължи на преминаващ студен атмосферен фронт, в комбинация със средиземноморския циклон, който преминава южно от Балканския полуостров. Очакваме спиране на валежите и разкъсване на облачността. На 1 декември сутринта ще бъде..

публикувано на 30.11.20 в 17:46

Конкурсът „Дърво с корен“ отново търси историите на любими дървета

За 11-а поредна година фондация „ЕкоОбщност“ организира онлайн конкурса за любимите на хората дървета. Екипът на фондацията за пореден път събира историите за впечатляващите дървета, които са се превърнали в емблема на дадено населено място или в пазители на родовата памет. „Конкурсът търси живата връзка с природата и припомня огромната роля..

публикувано на 30.11.20 в 17:16
Иван Милушев,

Иван Милушев с награда от Балканското квадриенале на живописта “Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020

Художникът Иван Милушев, който е и директор на Градската художествена галерия в Благоевград, получи награда от петото издание на Балканското квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора’2020. Повече от 200 участници от 8 държави са изпратили близо 300 творби за събитието, вдъхновени от вековната мъдрост на древния..

публикувано на 30.11.20 в 15:26

Хранителните добавки са по-търсени от биопродуктите

Оказва се, че във втората вълна на пандемията от COVID -19, търсенето на биопродукти осезаемо е намаляло в Благоевград, за сметка на хранителните добавки, които продължават да се купуват. Това установи репортерската проверка на Радио Благоевград в няколко биомагазина и в едра дрогерия в областния център. Единият от специализираните..

публикувано на 30.11.20 в 15:03

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун, макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града.  Положението стана още по- тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации за..

публикувано на 30.11.20 в 12:19

Дора Минева: И издатели, и разпространители не научиха докрай урока си

Това заяви в предаването за литература  на Радио Благоевград "Страници", с водещ Валентин Дишев, преводачът и издателят Дора Минева. "Не мога да се оплача от работата си с нашите разпространители... Напротив, много издатели и досега правят доста неща в ущърб на книжарниците и на разпространението – най-вече в това, че с тези непомерно големи отстъпки те..

публикувано на 29.11.20 в 18:57