Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Недялко Недялков: Последната дупка на кавала е най-важна

"Последната дупка на кавала е най-важна!" – категорично заяви в предаването "С усмивка в събота" един от най-добрите български кавалджии и носител на "Грами", оркестрант в Оркестъра за народна музика на БНР,  Недялко Недялков. Той е и в българското представителство на престижния "Моргендланд Фестивал" в Германия 2020 година.

Във фестивала Morgenland Festival Osnabrück тази година Недялко Недялков трябваше да участва заедно с голям ансамбъл от изпълнители от Румъния, Сърбия, Турция, Гърция и други, Jordi Savall и Hespèrion XXI, Амира Медуниянин от Сараево, но поради пандемията от Covid-19 живите концерти бяха отменени. За щастие обаче директорът на фестивала,  Майкъл Драйер, успя да организира онлайн изданието си. И така в Ютюб канала на фестивала може да се гледа концертната програма, представена от блестящия кавал Недялко Недялков, неговата съпруга Тима Недялкова и Амира Медуниянин. Програмата е част от големия балкански проект "Балканите – кръв и мед".

Участието на Недялко Недялков, Тима Недялкова и Амира Медуниянин може да се гледа в това ВИДЕО

"Кавалът е един от най-красивите инструменти. Можеш да пееш през кавала." – казва Недялко Недялков. По отношение на израза за последната дупка на кавала, каза, че българските музиканти в никакъв случай не са последната дупка на кавала. Напротив, те са почитани много в чужбина. Без да прозвучи нескромно, Недялко Недялков похвали всички български музиканти, че са водещи на Балканите и че от съседните страни музикантите си сверяват часовниците с българските музиканти – и фолклорните, и сватбарските, и джазмените, и класическите. Българските музиканти са считани са еталон – категоричен е кавалджията.

Интервю на Силвия Домозетска с Недялко Недялков можете да чуете в звуковия файл – > 

Вижте още

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33

Емоционално тържество за зрелостниците на Математическата гимназия в Благоевград

150 са дванайсетокласниците на Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, които днес за последен път чуха училищния звънец. На емоционално тържество бе предадено знамето на гимназията, грамоти получиха учениците, участвали в различни състезания, олимпиади и конкурси. Поздрави към зрелостниците отправиха съучениците им,..

публикувано на 14.05.21 в 16:56

Възпитаници на ПМГ „Акад. С. Корольов“– Благоевград – призьори от национален конкурс

Абитуриентът Димитър Борумов и деветокласничката Десислава Тасева от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград спечелиха първо и второ място на проведения от Фондация “БЕСТ“ национален турнир.  Двамата  се състезаваха в две от петте дисциплини  – интерпретативно четене на проза и поезия на английски език  по текстове ,..

публикувано на 14.05.21 в 12:10

Проведе се протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“

Протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“ се проведе пред Министерския съвет преди представянето на новото служебно правителство. Основното настояване на протестиращите бе „за н езабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5..

публикувано на 13.05.21 в 10:56

Рестартирай Европа: Електроуредите са с нови енергийни етикети

От 1 март влязоха в сила нови изисквания на Европейски съюз, с които се въвежда нов етикет за енергийна ефективност. В преходния период, нови обозначения има само за следните продуктови групи – съдомиялни и перални машини , както и комбинирани перални със сушилня, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани...

публикувано на 13.05.21 в 10:29

Увеличава се броят на зрелостниците в Кюстендил, заявили втори ДЗИ

„Тази година те са точно 100“ – каза за Радио Благоевград Мая Стойчева, началник на РУО Кюстендил. Ако всички бъдат допуснати, на ДЗИ по български език и литература  на 19 май от 8:00 ч.   ще се явят 767 зрелостници. Втори ДЗИ са заявили 659 зрелостници. Най-голям брой зрелостници са заявили желание за явяване на изпит по предмета..

публикувано на 13.05.21 в 10:22
Весела Чобанова

Весела Чобанова за живота в Германия, решението да избере България и стихосбирката „Мисля за теб“

Около 30 стиха на български и немски език, и красиви емоции пресъздадени през светогледа на младата поетеса Весела Чобанова са събрани в нейната първа стихосбирка „Мисля за теб“. Весела Чобанова е изпълнителен директор в България на благотворителна организация "Светлина за България", но от малка е привлечена от поезията. Това не е случайно,..

публикувано на 13.05.21 в 10:11