Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една година "Тацитус" в Благоевград – нови методи и програми за терапия на аутизъм

Първата си година в Благоевград отбелязва Дневният център за деца и младежи с аутизъм "Тацитус". Повече от 20 деца от аутистичния спектър в Благоевград са получили подкрепа и са отбелязали осезаем напредък за тази година. Те са на възраст от 2 до 8 години, ежедневно се обучават и получават нужната терапия в Центъра. 
По думите на психолога и една от създателките на Сдружение "Тацитус" – Мина Енева – това е единственият в града дневен център, който работи по специално подбрани методи и програми –  приложно-поведенчески анализ и ерготерапия. 

Центърът е създаден специално за деца от аутистичния спектър, деца със сензорни нарушения и такива с проблеми в експресивната реч. В него работи екип от висококвалифицирани специалисти по приложно поведенчески анализ и ерготерапия. Целта е да се помогне на родителите на деца с аутизъм и специални образователни потребности да намерят професионална грижа, подкрепа и консултация.

Специалистите в центъра са преминали специална подготовка за работа с най-съвременните и разнообразни методи на терапия при деца с аутизъм. 

Екипът провежда групови и самостоятелни занимания под супервизия за придобиване на базови умения, необходими за развитието на децата, с цел по-лесна интеграция в обществото. В центъра децата се учат на самостоятелност, на комуникация, която помага да изразяват нуждите си по разбираем за околните начин. Те са подкрепяни да подобряват познавателните, когнитивни, емоционални и двигателни способности, за да разбират света.

Различните възрастови групи и състоянието на всяко дете предполагат терапевтичната работа след направената им индивидуална оценка да протича в програми, които следват нуждите и потребностите им. 

„Щастлива съм когато виждаме реалните резултати от работата с децата. При всеки напредъкът е различен, но всички имат подобрение – някои могат вече да общуват, други да се справят самостоятелно.“, споделя Мина Енева,  която е и психолог, и майка на дете с аутизъм.  Първият център „Тацитус“ е основан в София и успешно работи с деца вече 15 години. 

Тацитус на латински означава нещо, за което всички знаят, но никой не говори за него. "Това беше аутизмът преди около 15 години – споделя Мина Енева – днес вече се говори повече."   

Разговорът на Силвия Домозетска с Мина Енева можете да чуете в звуковия файл – > 
Галерия

Вижте още

„Хераклея Синтика“ крие още изненади

В ъзобновиха археологическите проучвания на древното тракийско селище "Хераклея Синтика". Така бе поставено началото на „Археологическо лято“ – 2020 на  най-големия и значим историческо-археологически обект на Балканите. Археолозите очакват да открият още много изненади, които да разказват местната история. „Надявам се, да открием..

публикувано на 06.07.20 в 11:47

Знания и игри за децата на Сандански през лятото

Център за обществена подкрепа – Сандански организира безплатно лятна ваканционна занималня за деца от 5 до 17 години. През следващия един месец децата ще творят, ще развиват таланта и въображението си, получавайки нови знания. “ Занималнята ще бъде в дните понеделник, сряда и петък. От 10:00 до 12:00 ч. Основно децата ще развиват..

публикувано на 06.07.20 в 09:33

Волейболните „Марек“ и „Миньор“ се класираха за финалния турнир при юношите до 20 години

Отборите на  „Марек Юнион-Ивкони“ , „Миньор" (Перник)  и ЦСКА продължават борбата за участие на държавните финали по волейбол на България за юноши под 20 години, след като станаха победители в трите квалификационни турнири в Стара Загора, Перник и Дупница. В Стара Загора ЦСКА триумфира в група „G“, след като записа две триточкови победи – над..

публикувано на 06.07.20 в 09:14

За Васил Чекаларов: "... и при голяма тъга за нещастието на милата ни родина."

" На трети юли хилядо деветстотна и първа година .  Потеглих от Атина за селото М. Смърдеш по уреждането канала за пренасяне на оръжие. От Пирея бях изпроводен от Атанас К. Попов от с. Смърдеш, от Никола Димитров от с. Косинец, някои и други приятели во часа осем потеглихме от Пирея с парахода на „ЕЛИНИКИ ЕТЕРИЯ” и на четвърти во осем часа пристигнахме..

публикувано на 05.07.20 в 20:10
YAVI

YAVI с нов летен хит – „Цунами“

„Цунами“ е името на новото лятно, завладяващо парче на популярния бургазлия Явор Велчев – YAVI. „Сингълът е много динамичен, енергичен, един взрив от любовта, която връхлетява и преобръща света на човека. Искахме хората да танцуват, искахме да направим клубно денс парче“, обяснява YAVI. Песента вече има и видео, зад което стои голям..

обновено на 05.07.20 в 15:01

Станете част от световната инициатива “Месец юли без пластмаса”

За поредна година месец юли е обявен за месец без пластмаса. Инициативата е част от глобалното движение за борба с пластмасата за еднократна употреба #BreakFreeFromPlastic. „ Главното в тази инициатива е да поканим всеки, който желае, да се опита да се освободи от излишната пластмаса в своето ежедневие “, поясни в интервю за Радио..

публикувано на 05.07.20 в 10:03

Милица Зикатанова: Очаквам хората да се успокоят и туризмът да започне отново

„ Очаквам ситуацията и хората да се успокоят и разбира се по разумен начин, спазвайки всички мерки за сигурност, туризъм да започне отново“, сподели в интервю за Радио Благоевград Милица Зикатанова, част от екипа на семейната винарна в село Хърсово. Тя разказа, че вече четвърта година на хълма над селото с прекрасни гледки към четири..

публикувано на 05.07.20 в 09:46