Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От “Воля” предлагат забрана за продажба на енергийни напитки на лица под 18 години

Снимка: Ройтерс

Депутати от ПГ на „Воля“ внесоха предложение за промени в Закона за здравето, според които трябва да се забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години.

Според внесените поправки, продавачите на енергийни напитки имат право да изискват документ за самоличност на клиент, за чиято възраст се съмняват, че е под 18-годишна възраст. Това каза в ефира на Радио Благоевград депутатът Полина Цанкова, която е сред вносителите на предложенията

„Доказана е вредата от тези напитки върху здравето на подрастващите. Време е свободната продажба на енергийни напитки да се ограничи.“

От „Воля“ искат и забрана на енергийните напитки в помещения или в рамките на на 50 метра от всяко входна точка на учебните заведения, като изключение се прави само за университетите.

Коментар за вредата от енергийните напитки направи и Магдалена Рахова от Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград. Според нея, веществата, които се съдържат в напитките могат да доведат до пристрастяване и тежки щети върху органите на младежите.

Интервютата чуйте в звуковите файлове. Вижте още

„Хераклея Синтика“ крие още изненади

В ъзобновиха археологическите проучвания на древното тракийско селище "Хераклея Синтика". Така бе поставено началото на „Археологическо лято“ – 2020 на  най-големия и значим историческо-археологически обект на Балканите. Археолозите очакват да открият още много изненади, които да разказват местната история. „Надявам се, да открием..

публикувано на 06.07.20 в 11:47

Знания и игри за децата на Сандански през лятото

Център за обществена подкрепа – Сандански организира безплатно лятна ваканционна занималня за деца от 5 до 17 години. През следващия един месец децата ще творят, ще развиват таланта и въображението си, получавайки нови знания. “ Занималнята ще бъде в дните понеделник, сряда и петък. От 10:00 до 12:00 ч. Основно децата ще развиват..

публикувано на 06.07.20 в 09:33

Волейболните „Марек“ и „Миньор“ се класираха за финалния турнир при юношите до 20 години

Отборите на  „Марек Юнион-Ивкони“ , „Миньор" (Перник)  и ЦСКА продължават борбата за участие на държавните финали по волейбол на България за юноши под 20 години, след като станаха победители в трите квалификационни турнири в Стара Загора, Перник и Дупница. В Стара Загора ЦСКА триумфира в група „G“, след като записа две триточкови победи – над..

публикувано на 06.07.20 в 09:14

За Васил Чекаларов: "... и при голяма тъга за нещастието на милата ни родина."

" На трети юли хилядо деветстотна и първа година .  Потеглих от Атина за селото М. Смърдеш по уреждането канала за пренасяне на оръжие. От Пирея бях изпроводен от Атанас К. Попов от с. Смърдеш, от Никола Димитров от с. Косинец, някои и други приятели во часа осем потеглихме от Пирея с парахода на „ЕЛИНИКИ ЕТЕРИЯ” и на четвърти во осем часа пристигнахме..

публикувано на 05.07.20 в 20:10
YAVI

YAVI с нов летен хит – „Цунами“

„Цунами“ е името на новото лятно, завладяващо парче на популярния бургазлия Явор Велчев – YAVI. „Сингълът е много динамичен, енергичен, един взрив от любовта, която връхлетява и преобръща света на човека. Искахме хората да танцуват, искахме да направим клубно денс парче“, обяснява YAVI. Песента вече има и видео, зад което стои голям..

обновено на 05.07.20 в 15:01

Станете част от световната инициатива “Месец юли без пластмаса”

За поредна година месец юли е обявен за месец без пластмаса. Инициативата е част от глобалното движение за борба с пластмасата за еднократна употреба #BreakFreeFromPlastic. „ Главното в тази инициатива е да поканим всеки, който желае, да се опита да се освободи от излишната пластмаса в своето ежедневие “, поясни в интервю за Радио..

публикувано на 05.07.20 в 10:03

Милица Зикатанова: Очаквам хората да се успокоят и туризмът да започне отново

„ Очаквам ситуацията и хората да се успокоят и разбира се по разумен начин, спазвайки всички мерки за сигурност, туризъм да започне отново“, сподели в интервю за Радио Благоевград Милица Зикатанова, част от екипа на семейната винарна в село Хърсово. Тя разказа, че вече четвърта година на хълма над селото с прекрасни гледки към четири..

публикувано на 05.07.20 в 09:46