Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция въведе нови правила за влизане в страната

ГКПП Кулата
Снимка: БГНЕС

Граничният пункт „Кулата-Промахон“ е най-сигурен за преминаване на туристи, тръгнали за море в Гърция. 

Днес без проблем ще се пропускат леки коли и през Маказа-Нимфея. От полунощ  южната ни съседка  въведе нови правила за влизане в страната, които засягат всички страни, включително и  държавите- членки на ЕС. 

Туристите  трябва да  са попълнили електронен формуляр за локализиране на пътници и да имат активен персонален QR-код, с който влизат в страната. Информацията от снощи на гръцкото посолство у нас, че туристи ще могат да влизат от България в Гърция само през пункта Кулата-Промахон се опроверга рано тази сутрин, когато нашите гранични власти съобщиха, че леки автомобили се пропускат и на останалите  пунктове - Илинден, Маказа, Капитан Петко войвода и Ивайловград.  Никой обаче не можеше да каже докога. Малко след 9 часа пункта Илинден-Ексохи беше затворен  за туристи от гръцка страна. Пропускат се само камиони и сезонни работници.

През Маказа-Нимфея днес ще преминават леки автомобили, тъй като пунктът  беше упоменат в електронната платформа  за регистрация на пътуванията и много хора, получили персонални кодове са заявили именно него. Няма опашки от чакащи леки автомобили на Кулата. На границата се минава бързо,  като не на всички пътуващи се проверяват персоналните QR кодове. От Гранична полиция съветват хората да представят хартиено  копие от попълнения формуляр за локализиране на пътници. По-интензивен туристически трафик се очаква към края на седмицата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 09:50

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти пенсионер в..

публикувано на 26.04.24 в 09:37

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

Здравните власти с мерки срещу коклюша

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 08:04

Валежите спират, слънцето се показва

Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в Западна България видимостта ще е намалена. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста и и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 16°. В..

публикувано на 26.04.24 в 06:59

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14