Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На ход са кандидат-гимназистите

Около 3 хиляди седмокласници от област Благоевград от днес подават документи за класиране в профилирани или професионални паралелки на средните училища в региона.

За втора поредна година освен лично, записването може да става и онлайн, чрез платформа на образователното министерство.

Около 600 са кандидат-гимназистите в община Благоевград.

Ето как започна кампанията в една от известните гимназии в Благоевград – НХГ „Св.св. Кирил и Методий“.

Около 8.30 сутринта площадното пространство пред НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ вече е освежено. Няколко преподаватели в училището, оборудвани с предпазни средства, очакваха първите кандидати.

Учителят по физическа култура и спорт, Иван Парасков, е една от емблемите в 140-годишното училище. И естествено, емблематично бе и изказването му.

Да помага на бъдещите гимназисти пристигна и деветокласничката Ивон. Според нея няма нищо необичайно в начина, по който приключи изминалата учебна година. Вълнението ѝ по-скоро е свързано със спомените от нейното кандидатстване в гимназията.

Историкът, Николай Куколев, пък обясни на първите явили са за директно записване, какво трябва да се прави, спазвайки 3-те D на проф. Кантарджиев.

Момчета бяха първите дошли да попълнят лично декларациите си за участие в класирането. И двамата ранобудници се целят в паралелките по музика.

Разбираемо, родителите в този сложен процес за избор на средно училище, да са по-развълнувани. Макар ние да попаднахме на двама, владеещи емоциите си.

Според директора на НХГ “Св.св. Кирил и Методий“в Благоевград, Марин Митов, въпреки необичайния режим, през който приключи настоящата учебна година, кандидат - гимназиалната кампания ще бъде успешна.Галерия

Вижте още
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55
Сборник

Проф. Михаил Неделчев за сборника "Български народни песни" на братя Миладинови и значението му за българската литература

В Благоевград се състоя "кръгла маса" , посветена на 160-ата годишнина от първото издание на сборника " Български народни песни " на братята Димитър и Константин Миладинови, организирана от Македонския научен институт, Регионалния исторически музей и Българското сдружение на родовете от Македония. Сред участниците в научния форум бе и проф. Михаил..

публикувано на 20.06.21 в 12:36

Златина Димитрова и нейната "малка книга на паметта"

Днес започва поредното, пролетното, издание на фестивала София ГлосиФест , който е продължение и развитие на основания през 2007 г. в Благоевград Национален литературен фестивал "Глоси". Сред първите събития в него е предпремиерата на книгата на Златина Димитрова "Гробище за слонове (малка книга на паметта)". Предлагаме ви разговор със Златина Димитрова..

публикувано на 20.06.21 в 12:23

Светослав Стойков: На дневен ред са ефективните решения за битово отопление и сградно обновяване

„Темата за преминаването към ефективни решения за битово отопление е изключително важна. Идеята е да постигнем трансформация в целия отоплителен сектор - както в индивидуалните домакинства, така да вървим и към зелена трансформация на топлофикационните дружества. За да постигнем декарбонизация на сектора и намаляване на отпечатъка върху..

публикувано на 20.06.21 в 12:20

Елица Баракова: България направи впечатляващ скок и вече е на 45 място по щедрост в света през 2020 година

„Категорично имаме повод за радост. 45-то място отразява това, което се случи миналата година. В България имаше голяма вълна на солидарност, огромни парични дарения, доброволчество“, коментира за Радио Благоевград Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „BCause“. Тя поясни, че страната ни е направила впечатляващ скок в Световния..

публикувано на 20.06.21 в 12:16

Николай Николов-Чезето: „Не надграждам, започвам от основите!“

  Победителите  не ги съдят. Но, както са казали древните римляни, тежко на победените! Финиширалият втори в крайното класиране на Югозападната  футболна лига ФК „Кюстендил“е в тежък период-напускат го много от най-силните единици, остават амбициите на клубното ръководство за следващия сезон, гради се нов отбор. За всичко това-сърцатият старши..

публикувано на 19.06.21 в 18:05