Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вместо хората да отиват при книгите, книгите отиват при хората

Анна Начева

Оказва се, че в дните на социална изолация, заради коронавируса, интересът към четенето и книгите не е намалял, напротив.

„Наши читатели споделят, че в тези дни са прочели много повече книги, гледали са повече хубави филми и са слушали повече приятна музика. Тоест, това беше време за повече култура“ – коментира за Радио Благоевград Анна Начева, библиотекар в Читалището в Сатовча.

Тя уточни, че библиотека е била затворена за много кратко време, но е било направено така, че най-възрастни читатели да получават желаните от тях книги вкъщи, най-малките също са били снабдявани с детски книжки.

„Просто направихме го така, че да е безопасно, да е в крак с времето и всички, може би тогава оцениха, колко е значима нашата културна среда“ – допълни библиотекаря Анна Начева.

Според нея, в момента на най-малките читатели им липсват летните инициативи като „Приказно лято“ – едно училище по желание. В избран от малчуганите ден, в дните преди пандемията, са се провеждали занимания по четене на приказки и разговор по тема от творбата, която вълнува децата.

„Сега, това много ни липсва, но дано скоро дойде времето, в което отново ще можем да се забавляваме по този начин“ – коментира още г-жа Начева.

Тя припомни, че преди пандемията са се случвали много интересни инициативи както в Библиотеката, така и извън нея, като една от последните е била, на всеки дом в Сатовча, да бъде окачен българският трикольор. Друга интересна инициатива е публикуването на Фейсбук страницата на Библиотека Сатовча на статии на известни исторически личности, творци или хора, допринесли за развитието на този край.

„Правехме и уроци по родолюбие, в които разказвахме за всички герои, дали живота си за свободата на нашия край. Имаме толкова много герои, ветерани от войните, опълченци – това е история и памет, които трябва да се съхраняват. Правим и уроци по Природознание“ – допълва още Анна Начева.

Тя уточни, че в момента в библиотеката се спазват всички противоепидемични мерки –  обеззарязяват се всички взети от читателите книги, които остават под „карантина“ до 72 часа. Читателите влизат с маски в читалнята, има поставени дезинфектанти, спазва се дистанция между посетителите и се ограничава броят им.

Най-малките читатели търсят книжки от училищните списъци със задължителна литература, но и идват и по-възрастните, които имат интерес към по-модерните жанрове литература, като фентъзи, фантастика и други.

Вече има и доста дарители на книги, благодарение на които, се попълва библиотечният фонд в Сатовча. Хубаво е, когато доброто, ражда добро.

След излъчения по Радио Благоевград разговора с Анна Начева, нашата слушателка Таня Кацарска от Горна Диканя, също изяви желание да дари книги на библиотеката в Сатовча.

„Не разчитаме основно на това, това са хора от нашата черга, това са четящи хора. Имаме си редовни читатели, над 80 години, които не сме приели тук в библиотеката в дните на епидемична обстановка, но им носим книги в техния дом, намираме начин и им доставяме желаните от тях книги“ – съобщи още Анна Начева.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Анна Начева:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19

Емисиите от метан трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 година

Метанът продължава да нараства в глобален мащаб, той е вторият по значение парников газ, отговорен за около 1/3 от повишението на глобалната температура. Най-съществени са емисиите в земеделието и енергийният сектор, както и от гниещи отпадъци.   „ Има цел за намаляването им с 30% до 2030 година, подписана още през 2021 година в Глазгоу в..

публикувано на 25.03.24 в 09:12

Деца от цялата страна очакват голямото Априлско състезание по четене с разбиране

През април – месецът на детската книга, образователната платформа Книговище кани децата от цялата страна да се включат в националното Априлско състезание по четене с разбиране. Онлайн съревнованието започва в 00.00 часа на 1 април на knigovishte.bg и ще продължи до 30 април. През своите детски профили в платформата децата решават..

обновено на 24.03.24 в 13:47