Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойка Велкова: Не бива да забравяме, че Вазов има една човешка, нежна, прекрасна страна…

  Тази седмица с различни прояви и събития отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов – националният ни писател, чийто принос и значение са необозрими.  „Последната цялостна монолитна българска фигура”,  „духовна и словесна държава в държавата”, както го определи в един свой текст драматургът Мирела Иванова, дългогодишен уредник на къщата музей "Иван Вазов" и негов изследовател. Народният театър, носещ името на Иван  Вазов, поднесе един истински вълнуващ и специален подарък на своята публика с новото си представление „О, ти, която и да си...”, създадено на колажен принцип по стихове, писма и спомени на поета, показвайки непозната, обвита в мистерии и дискретност страна от личността му с неговите любови. За тях той говори рядко и много пестеливо, казвайки по нещо най-вече  пред проф. Шишманов.

  Премиерата беше на 7 и 8 юли на Камерна сцена, а следващите дати са 29, 30 и 31 юли, а също и на 5 и 7 август. Режисьор е Бойка Велкова, сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката е на Теодосий Спасов, а хореографията – на Мила Искренова.

  Спектакълът, разбира се, беше част от официалната програма на Народния театър на 9 юли, деня на рождението на Иван Вазов.

  В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура „Арт сезони“ на Радио Благоевград с Бойка Велкова:


  Бойка Велкова завършва “Актьорско майсторство” в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1983 г. в класа на проф. Димитрина Гюрова. По-късно специализира в Театрален институт "Ли Страсбърг" в Ню Йорк.

  Има специализация по режисура при проф. Кама Гинкас, през 2016 г. в Санкт Петербург, магистратура по режисура при проф. Чавдар Кръстев в Югозападния университет „Неофит Рилски“ (2015 – 2016 г.) като редовна студентка, магистратура по режисура при проф. Красимир Спасов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“  като наблюдател (2013 – 2015г.).

  Работила е в Драматичен театър Русе, Драматичен театър Пловдив, Театър "София", театър “Сълза и смях”, Театър “Българска армия”. Сред по-важните ѝ театрални роли са: Агафя Тихоновна в "Женитба" от Николай Гогол, Елена Андреевна във "Вуйчо Ваньо", Олга в "Три сестри" и Аркадина в "Чайка" от А. П. Чехов, Естел в "При закрити врати" от Жан-Пол Сартр, Тамар в "Йонадав" от Питър Шафър, Виола в "Дванайсета нощ" от Уилям Шекспир, Мей в "Побъркани от любов" от Сам Шепърд, Мадам Тербуш в "Развратника" от Ерик-Еманюел Шмит, Марта в "Кой се страхува от Вирджиния Улф" от Едуард Олби, Мисис Чивли в "Идеалният мъж" от Оскар Уайлд, Бланш в "Трамвай "Желание" от Тенеси Уйлямс, Мис Робинсън в "Абсолвента" от Тери Джонс и др.

  От 2010 г. е в трупата на Народен театър "Иван Вазов", където нейни роли са: Дора в “Две” от Таня Шахова, Мери Тайроун в “Дългият път на деня към нощта” от Юджийн О`Нийл, Стиви в “Козата или Коя е Силвия?” от Едуард Олби, Елизабет Първа в “Цветът на дълбоките води” от Оля Стоянова, както и авторският спектакъл “Пътят на Афродита” по текстове на Исабел Алиенде.

  Носител на множество театрални награди, между които: Награда за женска роля на ИКАР`1999 за Олга в "Три сестри", АСКЕЕР`2000 за женска роля – за Елена Андреевна във "Вуйчо Ваньо", АСКЕЕР`2005 за женска роля – за Мис Робинсън в "Абсолвентът", ИКАР`2008 за Аркадина в “Чайка...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44