Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 болни с Covid-19 в МБАЛ – Благоевград, PCR тестовете излизат за ден в болничната лаборатория

д-р Огнян Митев

„В момента в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Благоевград има 15 болни пациенти covid-19,  които са в сравнително добро състояние, и 2-ма в реанимация. 22 са леглата в отделението, при евентуално нарастване броя на пациентите имаме готовност за още едно отделение и на този етап няма причини за притеснение“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград и уточни, че повечето от пациентите са възрастни хора, но има и млади. Няма хоспитализирани деца. Има заразени от медицинския персонал, но не са болни. Те са под карантина вкъщи, но не се налага болнично лечение.

Според д-р Митев през последните дни има повишен интерес към PCR тестовете от граждани, които предвиждат пътуване до Република Гърция предвид това, че южната ни съседка допуска влизане на български туристи само след отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. 

„Капацитетът на нашата лаборатория е сравнително добър, така че сме в състояние освен болни, да изследваме и граждани, които имат желание да направят този тест. Резултатът излиза в рамките на деня, стига да няма много тестове, но засега всичко е наред. Лабораторията се намира на третия етаж в поликлиниката“- информира д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Огнян Митев:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55
Георги Георгиев

В реализирането на проекти за 200 млн. лв. кметовете ще покажат своята продуктивност

През краткия си политически живот 50-ото Народно събрание успя да създаде редица добри и работещи законопроекти. С най-голяма значимост за всички е Законът за държавния бюджет, който осигури финансиране от близо 2000 милиона лева за различни проекти в област Благоевград. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Георги Георгиев, народен представител от..

публикувано на 13.08.24 в 13:43

Възход на спорта: България на 26-о място в олимпийската класация

България приключи Олимпиадата в Париж с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала и на 26-о място от 206 държави, които участват. Олимпийските ни медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков бяха  българските знаменосци на закриването на игрите. Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри..

публикувано на 12.08.24 в 10:10

Защо загиват българските села?

Защо загиват българските села - о тговор получаваме от разговора с Ирина Йовчева председател на създаденото преди две години читалище „Пробуждане 2022“  в село Шипочано, община Кюстендил.   Селото е разположено в западните склонове на Конявската планина. Съществува от векове, но сегашното му състояние не е добро. Подробности научаваме от..

публикувано на 12.08.24 в 09:48

Уникална икона на Пресвета Богородица с Младенеца посрещат в Долни Раковец

За осма поредна госина в радомирското село Долни Радовец посрещат близо 200-годишна икона на Пресвета Богородица с Младенеца. Тази икона е единствената оцеляла от старинната църква “Св. Николай Чудотворец”. Светинята ще бъде в храма до 15 до 18 август. „Иконата е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник...

публикувано на 11.08.24 в 15:32
Магдалена Борисова

Магдалена Борисова с нова книга за деца – „Горски истории“

Самоковската авторка Магдалена Борисова зарадва малките си почитатели с нова книга – „Горски истории“. Авторката остава вярна на стила си и отново залага на добротворчеството в своите истории. Посланието, което отправя Магдалена Борисова е да бъдем добри, да бъдем приятели – и малки, и големи. На страниците на книгата читателище ще..

публикувано на 11.08.24 в 15:16