Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Осинови кошер", яж мед и подкрепи български пчелари

| обновено на 15.07.20 в 09:26

                      “Ако пчелите изчезнат, човечеството може да просъществува само 4 години след това”  – Айнщайн

Знаете ли че от пчелите зависи около 30% от храната ни? Според проучвания на Европейската комисия до 2022 година пчелите ще намалеят с повече от 30%. "Затова е важно да подкрепяме производителите на мед, които се грижат за пчелите", смятат инициаторите. 

"Осинови кошер" е най-новата инициатива на платформата "Истински мед", която дава възможност на всеки да си осинови кошер. Желаещите да се включат заплащат месечна сума, която отива за подкрепа на дейностите на няколко български пчелини и срещу това получават всеки месец мед и други интересни възможности, според предпочетения абонаментен пакет.

Осиновителите сами решават от кой пчелар, представен в платформата, да получават своя мед, като при организирано посещение получават възможност и да се запознаят с него. Осиновените кошери към момента са над 650, а осиновителите са от цялата страна. 

"Всеки месец близо 100 нови човека се включват в програмата, осиновявайки и подкрепяйки кошер. Осиновяването на кошер е символичен акт, т.е. притежанието на кошера остава в пчеларя, той се грижи за своите пчели, а клиентите се радват на хубавия и качествен мед и на възможността да се запознаят и да имат личен контакт с човека, който произвежда тяхната храна. Нашият принцип е да спасим пчелите, като спасим пчеларите, които имат нужда от сигурност и от справедлива цена за продукцията си. Чрез програмата „Осинови кошер“ човек се абонира за получаване на мед от даден производител за период от една година", каза в интервю за Радио Благоевград Владимир Василев от създателите на платформата и допълни: "Вие получавате меда от този кошер, пчеларят – справедлива цена, а средствата могат да бъдат инвестирани за създаването на още кошери, чрез които да се увеличи популацията на пчелите. Подкрепяме всички регистрирани пчелари, които имат документи и работят „на светло“. Ние гарантираме, че медът е 100% истински, като всеки един мед, който предлагаме на нашите клиенти, минава през три лабораторни теста."

"Осиновявайки кошер, увеличавате семейството си с около 60 000 нови члена", твърдят организаторите. За последните 15 години близо 40% от пчелите са изчезнали в световен мащаб, а всяка година българските пчелари понасят все по-големи загуби заради натравяния, липса на паша и ниски изкупни цени на меда, припомнят още те.
Истински мед също така е без етикет. "Мисията е продуктите и техните опаковки да са максимално природосъобразни и да подпомагат опазването на природата чиста. Защото чиста природа означава повече пчели, повече растения, по-чист въздух и по-добро здраве за всички нас. Затова опаковката на всяко бурканче е от рециклирани материали и е 100% рециклируема", каза още Владимир Василев.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Владимир Василев чуйте в звуковия файл...

Галерия

Вижте още

Ползите от Плана за възстановяване и устойчивост

Оказва се, че щетите от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат повече от ползите. Средствата, които се предвиждат не са малко, но всичко това е свързано с немалко компромиси, които страната ни трябва да направи. Един от компромисите е свързан с Истанбулската конвенция. В България има и решение на Конституционния съд, с което..

публикувано на 30.07.21 в 17:42
Гл. инспектор Георги Сарафов

По- високи температури и повече пожари

През последните дни в Благоевградска област и в цялата страна температурите са достатъчно високи. Те са и над 40 градуса. Това създава по- голяма опасност от пожари. През лятото, в края на юли и началото на август по традиция е най- опасният сезон. Трябва да се спазват немалко изисквания за предпазването от пожари. В гората има определени..

публикувано на 30.07.21 в 17:35

Гореща сесия на Общински съвет Благоевград

24 точки бяха включени в днешното заседание на общинските съветници в Благоевград. Те приеха отчета за дейността на Общинския съвет за периода 1 януари – 30 юни 2021 година.  Дадоха права на кмета за издаване на акт за възлагане на услуги от общ икономически интерес по изпълняван от общината проект „Патронажна грижа +“. С пълно единодушие бяха..

публикувано на 30.07.21 в 14:36

Общинската администрация Благоевград – със 17 души повече

Това стана ясно от пресконференцията на председателя на общинския съвет Благоевград Радослав Тасков преди редовното заседание на общинските съветници утре, 30 юли. В администрацията ще са заети 171 човека. Тя ще бъде увеличена със 17 бройки. Издръжката им ще бъде от държавната субсидия. Кметът Илко Стоянов ще има трима заместници. Ще бъде..

публикувано на 29.07.21 в 15:57

Владимир Иванов: Благоевград продължава да бъде най-скъпият град в България

В разгара на лятото, когато пазарите и тържищата изобилстват от плодове и зеленчуци, а реколтата от зърно и слънчоглед се очаква да бъде много добра, цените на основни хранителни продукти продължават да варират, макар и с леко движение нагоре. Така е и в Благоевград, който продължава да държи челна позиция в класацията на най-скъпите градове в..

публикувано на 29.07.21 в 12:49

Издигат паметник на Левски в Петрич

Преди 4 години клубът на привържениците на ПФК „Левски“ в град Петрич – „Blue boys“ поде инициатива за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в южния град. Организирани бяха редица инициативи с цел набиране на средства за монумента. В благотворителната кауза се включиха десетки хора. Чрез тях бе събрана сумата от 28 000 лв. Сума, която..

публикувано на 28.07.21 в 18:18

Космосът и традициите се преплитат в етнографския център в Ковачевци

Община Ковачевци е малка община, но с много богато културно – историческо наследство.  Преди няколко години, през 2015, по програмата за развитие на селските райони с над 250 хиляди лева е изграден етнографски център – притегателно място и за жителите, и за гостите на планинското село. Тематичните зали в комплекса са три – на авиацията и..

публикувано на 28.07.21 в 11:00