Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

История като от приказка – любовта на Анна и Борис даде живот на забравена традиция в благоевградското село Дъбрава

10
Снимка: личен архив

Като в приказка – красиви, млади, влюбени, естествени и непринудени. Такива са семейство Руснеови от Благоевград. Тя е Анна на 25 години , а той – Борис на 32.

Срещат се преди малко повече от година и не след дълго разбират, че са родени един за друг.

За своя сватбен ден влюбените избират едно нетрадиционно място – черквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в  благоевградското село Дъбрава, където от 60 години не е имало венчавка. Със своето „Да“, младоженците дават нов живот на забравената в храма традиция. Последната венчавка в черквата е била в далечната 1961 година.

„След 8 години „Рождество на Пресвета Богородица“ ще навърши 100 години, това е най-старият храм в Дъбрава.“, обяснява Владимир Стоянов, чийто предци са сред основоположниците на черквата.

Анна и Борис споделят, че са избрали мястото заради спокойствието и хармонията, които предлага Дъбрава. Към селото ги насочват техният кум Владимир Стоянов и неговият брат Методи Стоянов, който е кмет на селото.

Църковният ритуал по венчавката извършва отец Георги Танчев.

„Чувството беше прекрасно, неописуема емоция.“, разказва с нескрито вълнение Анна.

Семейство Руснеови си пожелават и занапред да бъдат здрави, сплотени и обичащи се. Скоро очакват и своя малък наследник.
Галерия

Вижте още

Стъклените ретро играчки отново на мода

Малко магазинче в Благоевград. Блестяща витрина с изящни ретро играчки. Спомняте ли си ги от детството?  На мода са, макар и в пъти по-скъпи от вносните китайски пластмасови играчки. Продавач-консултантът Наталия Николова ни въвежда в пъстротата и красотата на коледната магия, събрана в малкото магазинче Споделя, че към тези играчки има..

публикувано на 04.12.20 в 10:32

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22

В село Логодаж се подготвя подписка

Жители на село Логодаж недоволстват от идеята за бъдещо изграждане на приют за бездомни кучета в района на селото.  Кметът на селото Пламен Червенков е получил информация от общината за подготвяния терен. Според него той е неподходящ. Намира се близо до селото в район, в който вече немалко жители на селото и на Благоевград са закупили парцели...

публикувано на 03.12.20 в 12:16

Виктория Георгиева: Предстои тепърва да избираме песента за Евровизия 2021

Виктория Георгиева - VICTORIA, ще бъде българският представител на 65-тото издание на Евровизия, което ще се проведе през 2021 година. Тя трябваше да представи страната ни на Евровизия 2020 в Ротердам с песента “Tears Getting Sober”, но музикалната надпревара беше изместена за 2021 година заради пандемията от коронавирус в Европа. „И..

публикувано на 03.12.20 в 11:14

"Декември без отпадъци" или как и природата да празнува с нас

Декември е месец на празниците, но това води и до изхвърляне на огромни количества отпадъци. Затова 25 неправителствени организации започнаха кампанията „Декември без отпадъци“, чиято цел е да намалим свръхконсуматорството и разхищението на храна и не само.​ По думите на Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" о коло..

публикувано на 03.12.20 в 10:16